Close

Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: test 50tek

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie test 50tek

Witam,

pare osob prywatnie pytalo o wyniki testu 50tek ktory ostatnio poczynilem, jako ze jestem obecnie bardzo zajety nie mam go czasu opublikowac jak nalezy pokaze wiec pare zdjec partiami. Jesli mam byc szczery to nie wiem czy w ogole bede publikowal go na blogu w calosci, moze w przyplywie duzej ilosci wolnego czasu A czemu ? Poprostu stwierdzilem ze takie testy sa o kant czterech liter potluc moim skromnym zdaniem. Test mial za zadanie pomoc mi wybrac jakis obiektyw 50mm z tanszych ktory byl by kompania dla Noctliluxa ktorego z racji ceny, rozmiaru i wagi nie nosze ze soba wszedzie a chcialem miec takowy ktory by zawsze byl pod reka. Zrobilem wiec pare roznych ujec testowanymi szklami ustawianymi pod katem pokazania tego co mnie interesuje najbardziej, czyli rozmycia tla oraz separacji obiektu od owego tla. Po obejrzeniu zdjec i porownaniu wszystkich nie doszedlem do zadnych w sumie wnioskow procz tego ze Leica Summitar 50mm f1.5 odpada Reszta mimo ze nieco sie rozni miedzy soba nie wyglada w moich oczach lepiej czy gorzej a poprostu inaczej Nic mi ten test nie dal i dochodze do wniosku ze chyba jedyna mozliowscia swiadomego wyboru jest poprostu pouzywanie przez jakis czas kazdego szkla z osobna i wyciagniecie wnioskow. Tak wiec to byl moj ostatni test, stracilem zainteresowanie takimi aktywnosciami

Szkla w tescie to:

Leica Summarit 50mm f1.5
    Leica Noctilux 50mm f1.0
    Leica Summar 50mm f2
    Canon EF 50mm f1.4
    Jupiter 3 50mm f1.5
    Helios 77M-4 50mm f1.8

wszystko zrobione na Kodaku Portrze 160VC, wszystkie tak samo procesowane w LR. Dla zabawy nie podam ktore zdjecie czym robione, jak bede mial nieco czasu to pokaze nastepna serie i wtedy podam. Oto zdjecia:

Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 13-04-2010 o 22:18

Uprawnienia umieszczania postów