Close

Strona 9 z 223 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 2222

Domyślnie

Ja nawet mam to aku ktore podlegalo wymianie z powodu grzania sie przy ladowaniu, co niektorzy pamietaja akcje wymiany. Wolalem miec dwa akumulatory ukryte w cieple po kieszeniach niz w gripie, przy mrozniej pogodzie jedna bateryjka to gora 2 godziny pracy, karteczkami zaznaczam kolejnosc i wymieniam kiedy ostatnia padnie i tak trzy aku sa dalej jak nowe.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam dwie sztuki D200 od premiery w Polsce i cały czas jestem zachwycony tymi aparatami. Główne zalety jakie dostrzegam to:
    +fantastyczna ergonomia, szczególnie z podpiętym gripem MB-D200. Ten aparat leży w ręku tak jak powinien. Od razu ma się wrażenie, że trzyma się sprzęt profesjonalny, a nie jakąś plastikową zabawkę.
    +pancerna, magnezowa obudowa, zapewniająca doskonałą ochronę przed wszelakimi uszkodzeniami.
    +doskonałe uszczelnienia aparatu. Kurz lub woda nie są problemem dla tego body.
    +nie przepakowana pikselami matryca 10.2Mp
    +genialny system AWB.
    +jeden z najlepiej dopracowanych trybów Auto. W trudnych sytuacjach ze światłem D200 zawsze w tym trybie dobierze idealne wartości czasu migawki i przysłony. Chociaż profesjonaliści starają się nie używać tego trybu, to i tak przyznają niezwykłą precyzję tego systemu. W wielu sytuacjach nie mamy szans na poprawne dobranie parametrów zdjęcia. Tryb Auto zrobi to doskonale.
    +matryca typu CCD pięknie zapisuje kolory. Odwzorowanie koloru skóry jest wręcz wzorcowe. Zdjęcia z D200 są zawsze w przyjemnych, ciepłych tonacjach. Żadna inna puszka nie posiada tej cechy.
    +realne, nie forsowane ISO100, pozwalające na uzyskanie wspaniałej jakości obrazu. Dzisiaj ta czułość to już rzadkość, nie wiem tylko dlaczego ? Komu to przeszkadzało ?
    +bardzo dobra jakość zdjęć do ISO 1600. Wiele osób pisze, że tylko do ISO800 jakość jest akceptowalna. Ja się z tym nie zgadzam i uważam, że przy ISO800 zdjęcia są perfekcyjne, przy ISO1600 są bardzo dobre. Oczywiście powyżej tych poziomów pojawiają się znaczne szumy, no ale nic nie jest idealne.
    +bardzo przejrzyste menu aparatu. Tu nikt się nie pogubi, wszystko jest logicznie rozmieszczone i zrobione tak, aby z łatwością można było poruszać się w ustawieniach.
    +grip MB-D200 akceptuje dwa akumulatory EN-EL3e, co zapewnia zapas mocy na długie godziny pracy. Jakby komuś było mało, zawsze może przejść na akumulatorki AA o dużej pojemności. Niestety D200 jest prądożerny strasznie. Na pojedyńczym aku Nikona nigdy nie udało mi się zrobić więcej niż 700 zdjęć. A w instrukcji piszą, że nawet 1800 można kiliknąć....dla mnie to ściema.

Jeden z moich D200 ma przebieg ponad 148k i żadna guma się nie odkleiła jeszcze. Jestem tym faktem mocno zaskoczony, bo to co czytam i widziałem, nie napawa optymizmem. U mnie jakoś się wszystko trzyma nadal. I oby tak pozostało.
    Uważam, że największym minusem D200 są szumy powyżej ISO1600, ale z drugiej strony kto tak naprawdę używa regularnie takiej czułości. Gdyby matryca CCD robiła znakomite zdjęcia powiedzmy do ISO3200, to D200 byłby hitem stulecia chyba ))
    Sporo osób bardzo chwali D300, ale proszę zauważyć, że D200 niewiele różni się od swojego następcy. Tak naprawdę to są identyczne aparaty. Mechanicznie te dwie puszki są takie same. Tylko matryca w D300 jest lepsza.

Na potwierdzenie doskonałości D200 warto zobaczyć oceny użytkowników. Mało jest aparatów na rynku, które otrzymują rating grubo powyżej 90%. Przykłady takich ocen poniżej:
    http://www.letsgodigital.org/en/came...d200/show.html
    http://www.bythom.com/d200review.htm

Domyślnie

co do "prądożerności" - to uważam, że trochę winy jest w ładowarce oryginalnej - posiadam dwie ładowarki, oryginał i made in china - podróba ładuje aku dłużej i "więcej" po naładowaniu właśnie nią mam co najmniej ok 20% - 30% więcej fotek w stosunku do oryginału - zaraz dostanę milion postów, że chinol przeładowuje i niszczy i niech to robi dalej skoro dwa aku (oryginał i zamiennik) w tej chwili mają na koncie ponad 180 tyś fotek (zamiennik od początku miał większą pojemność i do dziś tak pozostało)
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Ja mam tylko nadzieję, że cena używek jeszcze troszkę spadnie bo mam apetyt wrócić do D200

Domyślnie

Rewelacyjna ergonomia, super jakość zdjęć, super autofokus, gdyby nie dx - idealny odpowiednik analogu, + trochę wyższe użyteczne iso mogłoby być.
    Zadowolenie - 99%, wieczny pancerny sprzęt.
    Szkoda że d700 mniejszy i pozmieniali guziki
    Fotjaro

D700, D200 + nikkor 18-35, nikkor 50 ,sigma 70-300 , Nikkor 80-200 + inne starocie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotjaro Zobacz posta
    Rewelacyjna ergonomia, super jakość zdjęć, super autofokus, gdyby nie dx - idealny odpowiednik analogu, + trochę wyższe użyteczne iso mogłoby być.
    Zadowolenie - 99%, wieczny pancerny sprzęt.
    Szkoda że d700 mniejszy i pozmieniali guziki
    Mam D200 i D700 i nie powiem, aby D700 był mniejszy
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    ba D700 z gripem jest wyższy od D3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Trzymałem D700 i więcej miejsca na dłoń mam w D200..

rychu_cmg - wysłałem Tobie PW
    Ostatnio edytowane przez Fotjaro ; 12-04-2010 o 18:20
    Fotjaro

D700, D200 + nikkor 18-35, nikkor 50 ,sigma 70-300 , Nikkor 80-200 + inne starocie

Domyślnie

mój dziadek ma juz 180tyś klapniec za sobą, po kupnie d700, jeszcze robi zdjecia, nie bede powtarzal za przedmowcami o awb i innych ale chetnie zapytam jakich klei uzywacie do gum?? aktualnie przyklejone na superglue/wiem wiem ze nie tak powinno byc/ guma na uchwycie juz tak wytarta ze nie widac faktury, jak go kupilem/ jestem 2gim wlascicielem/ zapieczone bylo pokretlo od gripa, potem przekrecilem i nie szło ruszyc wcale, ale znajomy spec z bydgoszczy naprawil problem, w moim d200 mialem jeszce problem z luzną stopka od lampy.
    po przejsciu na ff brakuje troche cropa ale cóż, cos za coś

Domyślnie

yhtis ja podkleiłem gumy butaprenem total czy coś takiego - na razie trzyma jak skurczybyk, ale z tego co znam butapren to jak się popracuje nad nim to można bez problemów i pozostawiania śladów go oderwać (odpukać serwis)

Strona 9 z 223 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów