Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: NX kontra LR

Domyślnie

A może zrobilibysmy małe porównanie - zapraszam szczególnie Stiga. To samo zdjęcie NEF, ktoś obrobi w NX, ktoś w LR (znaczy - ja chętnie, ale przecież wielu z nas może to zrobić...). Stig - czy mógłbyś zapodać jakieś fotki w NEF i potem w jpg, ja zobaczę, czy podobny efekt końcowy uzyskam w LR. Nie chodzi mi o żadne mistrzostwa, tylko m. in. o sprawdzenie, czy mój osobisty poziom percepcji jest wystarczający, aby zobaczyć różnicę... No i może dla kolegów będzie to też jakaś fajna zabawa...
    Jeśli można, chciałbym prosić o dwie fotki - jedną na niskim ISO, z małym poziomem szumu, a drugą z wysokim ISO. Ponieważ LR nie ma U-pointów, może umówimy się na ich nie stosowanie w NX?
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Orkaniusz Zobacz posta
    A może zrobilibysmy małe porównanie - zapraszam szczególnie Stiga. To samo zdjęcie NEF, ktoś obrobi w NX, ktoś w LR (znaczy - ja chętnie, ale przecież wielu z nas może to zrobić...). Stig - czy mógłbyś zapodać jakieś fotki w NEF i potem w jpg, ja zobaczę, czy podobny efekt końcowy uzyskam w LR. Nie chodzi mi o żadne mistrzostwa, tylko m. in. o sprawdzenie, czy mój osobisty poziom percepcji jest wystarczający, aby zobaczyć różnicę... No i może dla kolegów będzie to też jakaś fajna zabawa...
    Jeśli można, chciałbym prosić o dwie fotki - jedną na niskim ISO, z małym poziomem szumu, a drugą z wysokim ISO. Ponieważ LR nie ma U-pointów, może umówimy się na ich nie stosowanie w NX?
    ale to nie ma sensu, bo każdy może chcieć ze zdjęcia wyciągnąć inne rzeczy i nawet obrabianie na tym samym sofcie, da inne wyniki.

Jeśli o mnie chodzi to też wolę NX, szczególnie NX2. Myślę, że jest lepsza niż pierwsza wersja. Kilka rzeczy oczywiście łatwiej się osiąga z LR, ale jednak jakość obrabianej fotki oraz u-pointy są genialne.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Pomysł bardzo fajny , z chęcią bym zobaczył wyniki .. a jeśli chodzi o u-pointy to jestem jak najbardziej za ich użyciem jeśli potrzeba bo to pokaże nam możliwości programów ...
    Fx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    ale to nie ma sensu, bo każdy może chcieć ze zdjęcia wyciągnąć inne rzeczy i nawet obrabianie na tym samym sofcie, da inne wyniki.
    Ale ja chcę zobaczyć, czy uzyskam z LR podobny efekt końcowy (a najlepiej taki sam) jak z NX-a. Nie chodzi mi o efekt: "Oooo, w LR też Ci ładnie wyszło", tylko czy możliwe jest, że wyjdzie równie mały szum, równie dobra ostrość, równie gładkie przejścia tonalne itp...
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Ale ja chcę zobaczyć, czy uzyskam z LR podobny efekt końcowy (a najlepiej taki sam) jak z NX-a. Nie chodzi mi o efekt: "Oooo, w LR też Ci ładnie wyszło", tylko czy możliwe jest, że wyjdzie równie mały szum, równie dobra ostrość, równie gładkie przejścia tonalne itp...
    ale ja dalej uważam, że taką rzecz powinna robić jedna osoba, najpierw edycja na LR, potem na CNX. Pomyśl też o tym, że dwie osoby mogą mieć różny poziom wiedzy z korzystania z danego oprogramowania, co w efekcie znacząco może zaburzyć nam efekt testu
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    ale ja dalej uważam, że taką rzecz powinna robić jedna osoba, najpierw edycja na LR, potem na CNX. Pomyśl też o tym, że dwie osoby mogą mieć różny poziom wiedzy z korzystania z danego oprogramowania, co w efekcie znacząco może zaburzyć nam efekt testu
    Może i masz rację. Ale moja propozycja nie wyklucza żadnej opcji: jeśli ktoś chce, niech zamieści zarówno wersję z NX-a jak i z LR. Zaprosiłem Stiga ze względu na to, że znam jego zdjęcia, bardzo mi się podobają efekty końcowe jakie uzyskuje, znam jego zdanie o LR i tyle. Ale broń Boże nie oznacza to, że chcę zrobić jakiś dwuosobowy pojedynek - niech pobawi się w to jak najwięcej ludzi. Ja nie jestem jakoś bardzo doświadczony,więc może trafi się ktoś z większymi umiejętnościami kto uzyska w LR równie dobre efekty jak w NX.
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

A może zrobilibysmy małe porównanie - zapraszam szczególnie Stiga. To samo zdjęcie NEF, ktoś obrobi w NX, ktoś w LR (znaczy - ja chętnie, ale przecież wielu z nas może to zrobić...). Stig - czy mógłbyś zapodać jakieś fotki w NEF i potem w jpg, ja zobaczę, czy podobny efekt końcowy uzyskam w LR.
    Juz to przerabialismy z Czornym. Profilowany ACR polegl. Nie ma sensu tego walkowac od nowa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    ... U-pointy tez sa nie do przecenienia (jakosc podrobek u-pointow z Vivezy jest marna)...
    ??? co znaczy jakość podróbek u-pointów z Vivezy jest marna - przecież to te same u-pointy co w NXie od tych samych autorów, tylko jako plugin do PSa
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    ??? co znaczy jakość podróbek u-pointów z Vivezy jest marna - przecież to te same u-pointy co w NXie od tych samych autorów, tylko jako plugin do PSa
    Testowalem je kiedys na takim samym zdjeciu, w tych samych miejscach, z takimi samymi parametrami. Porazka.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Testowalem je kiedys na takim samym zdjeciu, w tych samych miejscach, z takimi samymi parametrami. Porazka.
    dziwne...
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów