Dzien dobry.
Pracowal moze ktos na obu tych programach i potrafi wymienic zalety i wady kazdego z nich?
Dziekuje, pzdr, m
Szukaj
Dzien dobry.
Pracowal moze ktos na obu tych programach i potrafi wymienic zalety i wady kazdego z nich?
Dziekuje, pzdr, m
najłatwiej będzie jak ściągniesz sobie triale obu programów i sam popróbujesz - każdy z nas ma inne preferencje
Mamiya + Sony
Wlasnie tego chcialem uniknac.
Znam LR, ale pierwsza wersje NX wspominam srednio i dlatego pytam.
Moze jednak ktos sie pokusi o jakies wnioski ?
Używałem obu, a teraz już tylko LR. Jest dla mnie osobiście bardziej ergonomiczny, na moim sprzęcie działa o niebo szybciej, ma interesujące mnie funkcje, których nie posiada NX (np. generowanie galerii WWW), ma fajne zarządzanie zborami (kolekcje itp.), a wyniki osiągane przy jego pomocy mnie zadowalają.
Poszukaj gdzieś na forum wypowiedzi Stiga, który z kolei bardzo sobie chwali NX, szczególnie ze względu na doskonałe odszumianie i wyostrzania (o ile dobrze zapamiętałem).
Pozdrawiam, Piotr
Mnie osobiście LR nie podszedł. Podobnie jak NX. Używam ACR do podstawowego wołania, a resztę w PSie dogrywam.
Wiem, że nie na temat, bo pytanie było LR, czy NX, ale może kolega rozważy jeszcze tego ACR'a![]()
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
No wlasnie duzo dobrego slyszalem o NX jesli idzie o kolory i ostrosc. Ale z tego co pamietam byl bardzo malo przyjazny i wolny. I obrobienie np 100 zdjec to byla droga przez meke... Moze najnowsza wersja jest lepsza ? Wlasnie probowalem zainstalowac triala, ale cos sie ni elubi z moim systemem i nic z tego nie wychodzi.
Dla mnie -- tylko NC NX2. Ligtroom to IMHO przebajerowany kombajn, i trzeba naprawde lubic ten sposob pracy, jakies biblioteki i inne *******y. To prawda, ze jego system pracy umozliwia szybsza obrobke -- pliki do edycji sa otwierane w duzo szybszy sposob niz w NXie, a zmiany zapisywane sa do malenkich plikow tekstowych. Pod tym wzgledem, no i ilosci ficzerow, LR bije NXa na glowe. Nawet gdybym chcial sie oprzec na silniku Adobe, jednak wybralbym trojce; Bridge CameraRAW Photoshop. Wyzsza cena, ale tez wieksze mozliwosci pozniejszej edycji, oraz prostsza praca na etapie wolania RAW.
Wybralem NXa, bo mimo dobrej znajomosci softu Adobe nie we wszystkich przypadkach potrafilem osiagnac takie efekty (balans bieli, odszumianie, ogolnie kolory i reszta detali) jak w oprogramowaniu Nikona. U-pointy tez sa nie do przecenienia (jakosc podrobek u-pointow z Vivezy jest marna). Powolnosc NXa zrekompensowalem szybszym komputerem, i dokladniejsza selekcja zdjec trafiajacych do obrobki.![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Ja natomiast uwielbiam pracę z LR, 10 lat pracowałem jako grafik z PS, i uważam że z tych 3 programów LR daje najwięcej wygody w obróbce, co do ostrości, odszumiania balansu jestem zadowolony. Choć do dziś niektóre rzeczy robię dalej w PS. LR najbardziej sprawdza się w obróbce dużej ilości zdjęć, zrobionych w podobnych warunkach - ślubniaki. PS w obróbce pojedynczych zdjęć na tip top a NX2 jest zbyt mułowaty na mój gust.
Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam
Skontaktuj się z nami