Close

Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 351

Wątek: Metz 58 AF-1

Domyślnie

Jacku idac tym rozumowaniem to różnica mocy pomiedzy lampą Metz 54Mz4i, a lampą 32Mz3 wynosi tylko 25 %, podobnie w przypadku pary SB800/SB600, ale w praktyce to dużo.
    Te kilkanaście procent różnicy pomiedzy mocą przy np 100 mm, a 85 mm czasami bardzo się przydaje, szczególnie gdy pracujemy na granicy zasięgu lampy.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

25% to już sporo. tylko, że tyle nie wynosi róznica miedzy skokami zooma w lampie.
    sprawdziłem w sb800 na 85 mm zasięg jest np 9,5 metra,
    a przy 105 mm zasięg 10 metrów.
    to jest 5% różnicy w zasięgu lampy
    skok co 5 mm palnika powoduje, że mamy zmianę mocy gęściej, o około 1%
    bo będzie zasięg na 90 mm 9,62 metra, na 95 zasięg 9,75m, na 100 - 9,82m
    Podtrzymuje - nie jest to parametr którym bym się przejmował.

dyskutowaliśmy o przewadze (?IMHO nieistotnej) lampy która ustawia skok o 5 mm zamiast tego co metz - więc załóżmy co 20 mm. A nie o różnych mocach różnych lamp.
    zresztą przewaga w mocy sb800 nad 600 jest też wyolbrzymiona. Szczególnie dla nazwijmy ich początkujących, którzy sądzą, że da im o wiele większy zasięg. A nie wiedzą jak ten zasięg zwiększyć mając słabszą lampę i tak w ogóle to prawie nigdy z takiego dużego zasięgu nie korzystają.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-12-2006 o 21:49
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

dyskutowaliśmy o przewadze (?IMHO nieistotnej) lampy która ustawia skok o 5 mm zamiast tego co metz - więc załóżmy co 20 mm.
    a czy wiadomo dokladnie, co ile Metz ustawia zoom?

Domyślnie

kiedys ktos juz pytal ale nie wiem czy mu odpowiedziano wiec zapytam ... jak jest z ustawianiem ogniskowej dla cyfry? wiadomo ze 50mm to dla cyfry odpowiednik 75mm wiec czy SB-600/800 albo nowy Mwtz bierze to pod uwage?? bardziej bym sie tym martwil niz czy Metz ustawi mi 35mm zamiast 40mm

pozdrawiam
    life

Domyślnie

nikonowskie lampy tego nie biorą pod uwagę
    metze też chyba nie. zdaje się, że firma na C uwzględnia.
    (a tak na marginesie - to wtedy z tego byłby zysk, bo zwiększył by się znacząco zasięg max dla obiektywów o ogniskowej poniżej 70mm)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

(a tak na marginesie - to wtedy z tego byłby zysk, bo zwiększył by się znacząco zasięg max dla obiektywów o ogniskowej poniżej 70mm)
    dokladnie, IMHO kwanon lepiej pomyslal zanim swoje blyskograty zrobil...

Cytat Zamieszczone przez life Zobacz posta
    bardziej bym sie tym martwil niz czy Metz ustawi mi 35mm zamiast 40mm
    pozdrawiam
    life
    tak jest w sabinie, przy czym w metzu nie jest to co 5mm a co 'niewiadomoile'. Jesli bedzie to duzy skok, to dla dluzszych ogniskowych beda straty (np. szklo ~105mm, lampa ustawiona na 80).
    Ostatnio edytowane przez j_szczygiel ; 29-12-2006 o 22:36

Domyślnie

nikonowskie lampy tego nie biorą pod uwagę
    metze też chyba nie. zdaje się, że firma na C uwzględnia.
    Metz 54 Mz4i ma możliwość ręcznego ustawienia formatu APS-C (i nie tylko), w tym przypadku lampa uwzglednia crop.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez j_szczygiel Zobacz posta
    a czy wiadomo dokladnie, co ile Metz ustawia zoom?
    Mtez 58AF-1 ustawia ogniskowe:
    18, 24, 28, 35,50, 70, 85, 105 mm.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

25% to już sporo. tylko, że tyle nie wynosi róznica miedzy skokami zooma w lampie.
    sprawdziłem w sb800 na 85 mm zasięg jest np 9,5 metra,
    a przy 105 mm zasięg 10 metrów.
    to jest 5% różnicy w zasięgu lampy
    skok co 5 mm palnika powoduje, że mamy zmianę mocy gęściej, o około 1%
    bo będzie zasięg na 90 mm 9,62 metra, na 95 zasięg 9,75m, na 100 - 9,82m
    Podtrzymuje - nie jest to parametr którym bym się przejmował.

dyskutowaliśmy o przewadze (?IMHO nieistotnej) lampy która ustawia skok o 5 mm zamiast tego co metz - więc załóżmy co 20 mm. A nie o różnych mocach różnych lamp.
    zresztą przewaga w mocy sb800 nad 600 jest też wyolbrzymiona. Szczególnie dla nazwijmy ich początkujących, którzy sądzą, że da im o wiele większy zasięg. A nie wiedzą jak ten zasięg zwiększyć mając słabszą lampę i tak w ogóle to prawie nigdy z takiego dużego zasięgu nie korzystają.
    W Metzu 54 Mz4i róznica pomiedzy mocą lampy przy 105, a 85 mm wynosi 17% ( lp odpowiednio 54/46, zasięg przy f4 odpowiednio 13,5m/11,5m ) , różnica pomiedzy 50, a 35 mm wynosi 18% (lp 40/34, zasięg przy f4 odp. 10m/8,5m) - nie jest to mało.
    Różnica pomiedzy pełna mocą 54Mz4i przy 105 mm (lp 54), a pełna mocą przy 20mm (lp 22) wynosi 32 czyli jest to ok. 145%, przy różnicy ogniskowych 85 mm daje to ok. 1,71 % na 1mm, czyli na 5mm ok. 8,6%, przy 15 mm jest to już ok. 25% (średnio w calym zakresie).
    Jacku z ta matematyką to Ci wyzej troszkę nie wyszło.
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 30-12-2006 o 12:09
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Metz 54 Mz4i ma możliwość ręcznego ustawienia formatu APS-C (i nie tylko), w tym przypadku lampa uwzglednia crop.
    Nieźle. W takim ukladzie, jak mówicie że z uwzglednienia cropa jest dużym plusem, to 58 niekoniecznie jest lepsza od 54MZ4i.
    No to kicha, bo ja wlaśnie dostałem pozwolenie od małżonki na zainwestowanie w lampę (stąd odwiedzam to forum kilka razy na dzień .
    Poczekam chwile, może spadną ceny po tym gwiazdkowym szalenstwie zakupowym... dodakowo bede mial czas na rozwiklanie zagadki ktory metz lepszy, a może innym torem i wejde w sb600 plus kabel (D50, brak commander mode), ale z tym musze sie przespac...
    pozdro
    Strangelove

Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów