Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Linie kadrowania w D90

Mam pytanie które mnie męczy od kilku tygodni i nie daje spokoju.
    Mianowicie jak włączyłem linie kadrowania to pokazały mi się 3 linie pionowe i 3 poziome dzieląc obraz na 16 pól. Chciałem je zmienić na tzw złoty podział lub trójpodział, ale za ch....re nie wiem jak. Instrukcje przeczytałem ale jakoś nigdzie tego nie zauważyłem.
    Może mi ktoś łaskawie napisać czy się to da ustawić i ewentualnie jak to zrobić.
    Jeśli temat jest nie w tym miejscu co trzeba to przepraszam ale jestem tu stosunkowo nowy i jeszcze się nie obyłem z tym forum w 100%.
    N D90

Domyślnie

To jedyna możliwość.Kompozycja to nie geometria - trochę luzu i tak mniej więcej.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Wiem że to nie jest najważniejsza sprawa ale jednak by się czasami przydało.
    Jakoś będę musiał to przeżyć
    N D90

Domyślnie

Ta linie w wizjerze nie służą do złotego podziału itp, są do łapania poziomu i pionu, jak np. fotografujesz architekturę, aczkolwiek, też się zastanawiałem dlaczego jak już je robili to nie zrobili właśnie złotego podziału itp
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

złoty podział gdzie sie podział:
    wywodzi się on z malarstwa europejskiego
    aparat zaś jest japoński, ha!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pradut Zobacz posta
    złoty podział gdzie sie podział:
    wywodzi się on z malarstwa europejskiego
    aparat zaś jest japoński, ha!
    i tu się mylisz, źródłem złotego podziału jest przyroda i jest już stosowany od tysiącleci
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamillo44 Zobacz posta
    i tu się mylisz, źródłem złotego podziału jest przyroda i jest już stosowany od tysiącleci
    Przecież każdy to wie. Drzewo rośnie, woda płynie zgodnie ze złotym podziałem
    D700/D300s/D50

Domyślnie

Ha... A ja myślałem, że założenia trójpodziału sformułował jakiś mądry grek... W sumie on też jest częścią przyrody ożywionej - ale to przynajmniej nie brzmi jakby ktoś to znalazł w trawie

Co innego Pan Fibonacci... Zresztą, zawsze uważałem , że matematyka to podwaliny nauk przyrodniczych....
    Nie ważne co ludzie mówią o twoim sprzęcie - ważne co mówią o zdjęciach

Domyślnie

Złoty podział a trójpodział to dwa odrębne zagadnienia. Zbliżone, ale odrębne. Szczegóły można poczytać tutaj: http://www.fotografuj.pl/Article/ABC...podzialu/id/60
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów