Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Nikon Transfer

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Aa właśnie że nie wystarczy Wyobraź sobie sytuację z importem z czytnika kilkuset zdjęć, które dzięki nikon trasfer dostają "w locie" opis fotografowanego wydarzenia w metadanych, nazwy plików zostają zmienione na obowiązujące w agencjach dodatkowo w tym programie istnieje genialna opcja importu tylko zdjęć z zaznaczonym w aparacie "kluczykiem", co znacznie przyspiesza pracę
    I to wszystko tylko ten program potrafi zrobic? Bez przesady, ale czy to jest 5 zdjec, czy 500, to co za roznica -- przeniesc je swoim ulubionym managerem plikow, a przenosic "automatycznie"? Co za problem zmienic nazwy wciskajac Ctrl+A i F2 w ViewNX? W koncu co za problem dopisac wszystkie "mety" do zdjec -- takze w ViewNXie? Przeciez nazwe imprezy i slowa klucze tak czy siak musisz wpisac "z palca". A wybranie na karcie tylko zdjec wczesniej zaznaczonych w aparacie "kluczykiem", to u mnie zajmuje tyle, co wcisniecie 3 klawiszy (zdefiniowany i zapisany w TC wybor grupy plikow z atrybutem "tylko do odczytu").
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

program jest darmowy, i moim zdaniem warto z niego korzystać. Ja np mam ustawioną domyślnie opcję kopiowania na zewnętrzny dysk duplikatów. Zawsze mam do dyspozycji "nieruszane negatywy".
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    I to wszystko tylko ten program potrafi zrobic?
    Stig, z całym szacunkiem, gdzie ja coś takiego napisałem?????
    Jest cała masa rozwiązań podobnych/lepszych/gorszych, ale ktoś tu pytał po co nikon transfer...
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Stig, z całym szacunkiem, gdzie ja coś takiego napisałem?????
    Nie, no oczywiscie, ze Ty tego nie napisales -- to bylo po prostu moje pytanie. A bylo one wynikiem niejakiej fascynacji nim i jego mozliwosciami, ktora odczytalem miedzy wierszami Twojej wypowiedzi z przykladami jego zastosowania.

Jest cała masa rozwiązań podobnych/lepszych/gorszych, ale ktoś tu pytał po co nikon transfer...
    No wlasnie "po co"? Wiem co robi, ale to u wiekszosci uzytkownikow bedzie dodatkowy soft, ktory tylko dubluje operacje, ktore wykonuja inne, zainstalowane juz (wrecz standardowo) programy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No wlasnie "po co"? Wiem co robi, ale to u wiekszosci uzytkownikow bedzie dodatkowy soft, ktory tylko dubluje operacje, ktore wykonuja inne, zainstalowane juz (wrecz standardowo) programy.
    juz gdzies niedawno tez gdzieś dziwiłeś się "po co..." - strasznie ascetyczne podejście masz Wiadomo, że połowe mozna zrobić pod innym softem, albo nawet pod W7, automatyę aparatu tez można olać, i zegarek na reku nosi sie jeden a ja mam dzieśięć.. po co ? bo lubię ? bo tak mi wygodniej ? to oczywiście taka luźna dygresja, bo tym sposobem generalnie połowa softu sie dubluje.
    ja też lubię NT i to co daje, w reporterce, gdzieś w biurze prasowym, zgrywam na szybko zdjęcia z różnych kart z kilku body - normalnie byłby totalny bałagan - a tak, nie muszę myśleć o zmianie numeracji - NT ma to ustawione i po prostu mam zawsze tak jak zawsze od lat - kontynuacja pewnego systemu oznaczeń, aby potem coś szybko zlokalizować... metadane tez wprowadzone raz na początku np. czterodniowej imprezy i mam z głowy, itd itp - jednym słowem bardzo przydatny soft

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    juz gdzies niedawno tez gdzieś dziwiłeś się "po co..." - strasznie ascetyczne podejście masz Wiadomo, że połowe mozna zrobić pod innym softem, albo nawet pod W7, automatyę aparatu tez można olać, i zegarek na reku nosi sie jeden a ja mam dzieśięć.. po co ? bo lubię ? bo tak mi wygodniej ? to oczywiście taka luźna dygresja, bo tym sposobem generalnie połowa softu sie dubluje.
    ja też lubię NT i to co daje, w reporterce, gdzieś w biurze prasowym, zgrywam na szybko zdjęcia z różnych kart z kilku body - normalnie byłby totalny bałagan - a tak, nie muszę myśleć o zmianie numeracji - NT ma to ustawione i po prostu mam zawsze tak jak zawsze od lat - kontynuacja pewnego systemu oznaczeń, aby potem coś szybko zlokalizować... metadane tez wprowadzone raz na początku np. czterodniowej imprezy i mam z głowy, itd itp - jednym słowem bardzo przydatny soft
    no nareszcie znalazłem kogoś kto to rozumie
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

No no! Nie wiedziałem, że moje pytanie o ten soft wywoła taką dyskuzję. Ale dziękuję wszystkim za uwagi, które napewno w przyszłości przydadzą się w obróbce.
    Pozdrawiam
    Mirek

Domyślnie

Dziękuję za opinie chyba i ja spróbuję ten soft, dopiero zaczynam z nikonem.
    Pozdrawiam
    D 90, N 18-105 VR, Di 866

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów