Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Nikon Transfer

Domyślnie Nikon Transfer

Wiem, że jestem trochę domulny, ale zastanawiałem się ostatnio nad "podprogramem" Nikon Transfer. Czy naprawdę warto go używać podczas importu NEF-ów z puszki i jakie są zasady postępowania przy pracy z tym softem. Może ktoś z Was już próbował i ma jakieś wypracowane kroki?
    Co prawda - domyślam się - że pewne wstępne czynności (jak metadane) mogę zrobić w NX View i tam poukładać pliki w odpowiednie katalogi eoraz wentualnie nadać profile, a resztę obrobić w NX2.

Domyślnie

W nikon transfer możesz ustawić presety, w których konfigurujesz metadane, możesz dowolnie zmieniać nazwy plików np. wg dat, możesz wskazywać docelowe miejsce importu i backupu plików itp itd. Bardzo wygodne narzędzie wg mnie i zawsze z niego korzystam
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

A po co instalować go na komputerze ( no chyba, że ktos lubi mieć ). Wystarczy zwykły czytnik kart.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T&T Zobacz posta
    A po co instalować go na komputerze ( no chyba, że ktos lubi mieć ). Wystarczy zwykły czytnik kart.
    Aa właśnie że nie wystarczy Wyobraź sobie sytuację z importem z czytnika kilkuset zdjęć, które dzięki nikon trasfer dostają "w locie" opis fotografowanego wydarzenia w metadanych, nazwy plików zostają zmienione na obowiązujące w agencjach, dodatkowo w tym programie istnieje genialna opcja importu tylko zdjęć z zaznaczonym w aparacie "kluczykiem", co znacznie przyspiesza pracę

Domyślnie

Rozumiem te argumenty, ale dla mnie i tak wystarczy czytnik. Nie każdy robi po ....set dla agancji.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T&T Zobacz posta
    Rozumiem te argumenty, ale dla mnie i tak wystarczy czytnik. Nie każdy robi po ....set dla agancji.
    dla Ciebie wystarczy, dla wielu nie

Domyślnie

az chyba sprobuje tego programiku po slowach Kuby

tak na marginesie, to nikon transfer jest darmowy?

Domyślnie

Dzięki za info.
    Jeśli idzie o free, to z tego co wiem jest bezpłatny.

Domyślnie

jest za darmo, do ściągnięcia z nikon.pl z działu wsparcie czy jakoś tak polecam viewnx do kompletu, jak ktoś nie ma innego softu do opisywania fot

Domyślnie

ja tam lubie Nikon transfer.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów