Szukaj
..czyżby Eizo szykowało jakiś nowy model z serii CG o rozmiarze 22" ? Przeglądam oferty w Anglii tego monitora i wszędzie jest na ten monitor specjalna oferta ... może pozbywają się magazynu ?
Fx
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Gwarancja mija po 10 tys godzinach pracy. A i te 5 lat nie musi być do końca prawdą, kwestia uznaniowa sprzedawcy/serwisu. Cytat z gwarancji:
"for the CG222W, (...) limited to three (3) years from the date of purchase subject to the usage time being less than or equal to 10,000 hours."
Polska gwarancja obowiązuje 30 tys godzin lub 5 lat zależy co pierwsze upłynie i w zasadzie nie ma większych szans na "przedwczesne" skończenie się gwarancji chyba, że monitor pracuje 16 godzin na dobę. W przypadku gwarancji z UK, dziś był przypadek zgłoszenia do serwisu 2-letniego uwalonego CG221W, z którym użytkownik może mieć teraz problem, bo oficjalnie pomimo młodego wieku jest po gwarancji. Gdyby monitor pochodził z lepszej dystrybucji byłby normalnie naprawiony. A tak, oszczędności przedstawiciela przekładają*się na problem dla klienta. Jako ciekawostka, polskie warunki serwisowe Eizo są najlepsze w całej Europie.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-12-2009 o 01:27
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Czytamy chyba inne gwarancjeOto, co otrzymałem od angielskiego dystrybutora monitorów Eizo:
All EIZO ColorEdge CG and CE products purchased in the UK since 24th February 2008 are all covered by the new EIZO 5-year ‘on-site warranty’. With the help of our servicing partner, the new warranty includes an on-site monitor double swap-out facility, ensuring you are not without your EIZO monitor if anything should go wrong.
Jak widać angielskie warunki serwisowe nie są znowu takie złe...![]()
Odnoszę wrażenie, że trochę demonizuje Pan serwisy EIZO poza PolskąW Wielkiej Brytanii serwis EIZO ma bardzo dobre opinie (sprawdzałem na kilku forach internetowych; rozmawiałem z ludźmi, którzy od lat używają monitorów tej firmy). Wszyscy podkreślają profesjonalny serwis, znakomity kontakt, błyskawiczny czas naprawy. Inna sprawa, że z tego serwisu korzysta niewielu klientów. A nie korzystają, bo - jak zgodnie mówią - EIZO znakomite monitory ma i basta
Serdeczności!
Witam serdecznie. Jestem nowy na forum. Od jakiegoś czasu śledzę rożne wątki dzięki czemu sporo się dowiedziałem i za co dzięki wszystkim wypowiadającym
. Mam prośbę, szczególnie do Pana Tomka, który wygląda na mocno zorientowanego w temacie ale oczywiście chętnie wysłucham wszystkich uwag
. Zamierzam niebawem stać się użytkownikiem monitora wymienionego w temacie wątku (CG2222W). W tym wypadku oczywiście przydałby się odpowiedni kalibrator, i tu pytanie - który? Na tą chwilę mam powiedzmy 3 typy:
spektofotometr
1) Colormunki Photo/Design (jakie dokładnie różnice są między nimi?)
kolorymetry
2) X-Rite - i1Display 2
3) Spyder 3 Elite
Różnica cenowa między pierwszą pozycją i pozostałymi dwoma jest spora - czy żeczywiście warto? Pomijając fakt że spektofotometrem będę mógł skalibrować też np drukarkę itd, oraz pobierać próbki koloru ze wszystkiego to jakie są różnice w kalibracji samego monitora w porównaniu do kolorymetru? Czy nie jest tak że kolorymetr mimo iż tańszy to przez inną zasadę działania w pewnych kwestiach osiągnie lepsze rezultaty od spektofotometru - np w cieniach?
Z góry bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie i uwagi
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami