Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Eizo ColorEdge CG222W

Witam,

Ostatnie dni spędziłem tu na wnikliwej (mam nadzieję) lekturze dotyczącej monitorów. Po tym, co tu przeczytałem przymierzam się właśnie do zakupu Eizo ColorEdge CG222W. I tu gorąca prośba do szczęśliwych (?) posiadaczy tego właśnie modelu: podzielcie się proszę swoimi opiniami i wrażeniami. Jakieś minusy? Wady? Coś co Was niemiło zaskoczyło? Czy jednak tylko zachwyty?

Serdeczności!

Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Oczywiście, jak zwykle, Pan Tom Krótko i konkretnie. Chapeau bas!
    Serdeczności!

Domyślnie

uzywam w pracy i bardzo dobrze sie sprawdza. zastosowanie DTP. z czystym sercem polecam.

Domyślnie

Witam.

Mam ten monitor. Używam go hobbystycznie do obróbki zdjęć. Sprawdza się doskonale. Pracuję na dwóch monitorach, drugi to Samsung SyncMaster 226BV. Po kalibracji Colormunki, oba monitory pokazują różne kolory, do tego Samsung po każdej kalibracji pokazuje inne niż przed kalibracją. W przeciwieństwie do Eizo, który po każdej kalibracji (z tymi samymi parametrami) niezmiennie pokazuje te same kolory. Przypomnienie o konieczności ponownego skalibrowania Eizo mam ustawione na 200 godzin pracy. Oba monitory kalibruję, gdy sygnalizuje mi Eizo. Monitor ma matowy panel i w połączeniu z kapturem zapomniałem o odbiciach zewnętrznego światła. Szkoda, że ten monitor nie przełącza się automatycznie, gdy przekręcimy go w pozycję pionową (jakieś modele to mają). Przez to znacznie ogranicza się korzystanie z tej funkcji (myszka, tablet ma ciągle orientację poziomą).

Musisz pamiętać, że powinieneś razem z monitorem kupić kalibrator. Bo bez niego nawet najlepszy monitor nic nie zmieni w tym, co robisz.

Nie dotyczy to do końca tego monitora, ale współpracy ColorNavigatora w wersji 5.2.3 i oprogramowania Colormunki w wersji 1.0.5. Oprogramowanie w tych wersjach współpracuje bez problemu. Gdy wgrywałem wyższą wersję oprogramowania Colormunki, ColorNavigator nie wykrywał podłączonego do komputera Colormunki. Kalibracja była możliwa, gdy oprogramowanie Colormunki było odinstalowane.

Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

Bargow - moze wystarczy wylaczyc usluge x-rite w panelu sterowania. Podobnie jest ze spectraview II dla Nec'ow... nie wykrywa colormunki, jesli wlaczone jest oprogramowanie dla niego. Nie mam teraz CM w domu, ale jak do mnie wroci to sprawdze jak to wlasnie jest z Eizo... do tej pory uzywalem E1 display.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djabollo Zobacz posta
    Bargow - moze wystarczy wylaczyc usluge x-rite w panelu sterowania. Podobnie jest ze spectraview II dla Nec'ow... nie wykrywa colormunki, jesli wlaczone jest oprogramowanie dla niego. Nie mam teraz CM w domu, ale jak do mnie wroci to sprawdze jak to wlasnie jest z Eizo... do tej pory uzywalem E1 display.
    Może masz rację. Jednak wybrałem pracę na tych wersjach oprogramowania. W nowszym oprogramowaniu Colormunki nie widziałem zmian, które różniłyby znacząco je od wersji 1.0.5. Z drugiej strony to te oprogramowanie kontroluje tylko Samsunga, a nie zależy mi na dokładnym odwzorowaniu kolorów na tym monitorze.

Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bargow Zobacz posta

Musisz pamiętać, że powinieneś razem z monitorem kupić kalibrator. Bo bez niego nawet najlepszy monitor nic nie zmieni w tym, co robisz.
    Dzięki Jacku! Przypominania nigdy dość...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bargow Zobacz posta
    Szkoda, że ten monitor nie przełącza się automatycznie, gdy przekręcimy go w pozycję pionową (jakieś modele to mają). Przez to znacznie ogranicza się korzystanie z tej funkcji (myszka, tablet ma ciągle orientację poziomą).
    Jeszcze kilkanaście dni temu miałem ten sam problem Mam również CG222, który ma mozliwość obrotu ekranu. Koniecznie chciałem skorzystać z tej dogodności przy kadrach pionowych. W panelu CCC - Catalyst Control Center (który zawsze omijałem przy instalacji sterowników - kolega na forum podpowiedział), masz mozliwość obrotu ekranu - z pracą za pomocą myszki nie problemu, tablet po prostu obróć tak jak obróciłeś monitor i wszystko gra. Monitor nie ma automatycznego wykrywania obrotu, ale korzystanie przy obrocie z CCC trwa kilka sekund.

TataOliwki - monitor jak najbardziej ok, ale drogi. W tej chwili, gdybym stawał jeszcze raz przed zakupem monitora, zastanowiłbym się czy nie kupić czegoś tańszego, ale też Eizo lub NEC.
    Równi i równiejsi!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekdar Zobacz posta
    Jeszcze kilkanaście dni temu miałem ten sam problem Mam również CG222, który ma mozliwość obrotu ekranu. Koniecznie chciałem skorzystać z tej dogodności przy kadrach pionowych. W panelu CCC - Catalyst Control Center (który zawsze omijałem przy instalacji sterowników - kolega na forum podpowiedział), masz mozliwość obrotu ekranu - z pracą za pomocą myszki nie problemu, tablet po prostu obróć tak jak obróciłeś monitor i wszystko gra. Monitor nie ma automatycznego wykrywania obrotu, ale korzystanie przy obrocie z CCC trwa kilka sekund.

TataOliwki - monitor jak najbardziej ok, ale drogi. W tej chwili, gdybym stawał jeszcze raz przed zakupem monitora, zastanowiłbym się czy nie kupić czegoś tańszego, ale też Eizo lub NEC.
    Akurat ten CG222W jest może drogi ale w stosunku do możliwości taniej nie będzie ... SX wychodzi już drożej bo na chwilę obecną na naszym rynku zaczyna się od 24" ... a seria S to już nie to samo.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów