Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Dziękuję za informacje. Czytałem właśnie o różnicach obu modeli Colormunki - odnośnie samych urządzeń to dokładnie to samo tylko w innym kolorze. Czytałem też nieco o dołączanym oprogramowaniu - ma ono jakieś większe znaczenie? Tzn. różnice między nimi? Zaznaczę że nie zajmuję się profesjonalną fotografią choć zdarza się, że czasem coś pstryknę czy obrobię. Głównie zajmuję się DTP. Liczba stanowisk rzeczywiście zmienia postać rzeczy - nigdzie wcześniej nie trafiłem na tą informację więc raz jeszcze dziękuję. Czy jednak w tym przypadku powinienem brać pod uwagę też same różnice programowe obu wersji czy jest to mało istotne? W którymś wątku wyczytałem, że i tak przy kalibracji sprzętowej monitora będę korzystać z oprogramowania dołączonego do monitora (ColorNavigator). Czy powinienem zwracać uwagę na wersję oprogramowania przy owym kalibratorze oraz przy monitorze? Gdzieś tu też natknąłem się na informacje że pewne wersje programów nie współpracują ze sobą?
Reasumując mogę wnioskować że różnice po kalibracji kolorymetrem i spektrofotometrem są widoczne "gołym okiem" i warto wydać więcej na taki sprzęt? Pytam bo wcześniej natknąłem się na Pana post, w którym opisywał Pan kalibrację konkretnego monitora, spektrofotometrem oraz kolorymetrem i różnice wg Pana nie były zauważalne (niestety nie pamiętam już, w którym wątku) - możliwe że źle coś zrozumiałem to proszę o sprostowanie
Pozdrawiam
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
W takim razie wszystko wydaje się być już jasne. Dziękuje serdecznie za pomoc i szybkie oraz rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami