Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BorysR Zobacz posta
    Nie moze kiedys ale jezeli fota zostanie wybrana i idzie do druku to jest kasa. Jak nie idzie to nie ma. Jak fotoreporter robi 500 zdjec to z tego sie wybiera kilkanascie a placi sie za te ktore sie ukaza w roznych mediach. Trudno placic komus za 500 zdjec gdy do czegos nadawac moze sie jedno. Jezeli dobrze wiem to agencje typu forum tez tak dzialaja. Wysylaja kogos na zlecenie on robi foty a placa za te ktore sobie wybrali a nie za wszystkie.
    rozumiem. Tylko myślałem, że reporter robi np. 200 zdjęć, potem ktoś odpowiedzialny w agencji wybiera z tego 15-20 i za tyle mu płacą. Kupują, czyli nabywają razem z wszelkimi prawami. A z tego wątku widzę, że jest to bardziej pokręcone.
    A jak jest w sytuacji, gdy reporter jest zatrudniony w redakcji? Czy może już nie ma takich sytuacji?

Domyślnie

Mocno to pokrecone jest na pewno
    Sa agencje, ale to rzadkosc gdzie fotografowie sa na etacie, dostaja normalna pensje, a prawa majatkowe ma agencja
    reszta agencji raczej funkcjonuje na zasadzie komisu, robisz zdjecia wstawiasz do agencji (przebierasz sam lub fotoedytor) i dostajesz kase (50/50 dzielisz sie z agencja) jak zdjecie bedzie sprzedane do druku
    W gazetach kiedys byly etaty (ale tez nie dla wszystkich) teraz raczej w odwrotnej proporcji nie ma etatow przewaznie, a czasami sie zdazaja, i tez raczej z wynagrodzeniem - mala podstawa i reszta uzalezniona od ilosci publikacji. Ale najczesciej jest tak ze fotograf ma dzialalnosc, dostaje tematy do zrobienia i rozlicza sie za publikacje.

Ale moze ktos sie wypowie kto jest na biezaco w pracy redakcyjnej, ja moge sie tylko wypowiedziec z doswiadczeniem agencyjnym i o tym napisalem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    To znaczy, że reporter zatrudniony w redakcji jedzie na jakieś wydarzenie, robi 200 zdjęć a zapłacą mu za jedno, może dwa? Bo tyle przeciętnie zdjęć dołącza się do artykułu w dzienniku.
    Tak niestety jest. Sam mialem ostatnio propozycje od ogolnopolskiej gazety, aby pracowac u nich jako fotoreporter. Propozycja byla taka: przychodzisz do redakcji, dziennikarz mowi Ci o tekstach, do ktorych chce zdjecie i idziesz w teren. Wracasz po calym dniu i wybieraja po jednym (!). Jak dobrze trafisz, to wezma lacznie 2-3 zdjecia. Stawka za jedno to 20zl, wiec mozesz dziennie zarobic nawet 60zl. To daje zawrotna sume 1200zl (20 * 60zl), przy zalozeniu, ze wezma dwa zdjecia dziennie. To jest propozycja dla freelancera. Na umowe o prace pomnozmy to 0.68 (tyle zabiera od nas panstwo). Na pytanie, na czy redakcja daje swoj sprzet foto, kontakt sie urwal.

Domyślnie

Hmm ale w przypadku GW czesto jest tak ze reporter tych zdjec co wejda do gazety, portalu czy czegos robi 10-12-15 dziennie. Zqapierdziel z tego robi sie piekny i efekt taki ze reporter w jednym miejscu jest 15 min bo potem jedzie dalej. Wiem ze kiedys mozna bylo wybrac czy sie bierze cala pensje z fotek zrobionych przez siebie i wtedy jest troche niby wyzsza czy ma sie podstawe plus zrobione zdjecia i jest troche nizsza. Nie wiem jak to teraz wyglada. Chcialem kiedys robic fotoreporterke ale jak zaczalem pracowac w gazecie to spasowalem. Wole robic na zamowienie.

Domyślnie

Aha... a ceny zdjec wahaja sie od 30 zl za glowke i male zdjecie jedno szpaltowe do 250 za otwarciowe na 5 szpalt na jedynke. Niestety najczesciej sa foty po 1-2 szpalty.

Domyślnie

Jakieś trzy miesiące temu otrzymałem telefon z zapytaniem od znanej firmy lodziarskiej o wykonanie zdjęć ich punktów w Lublinie. Mają dwa punkty w lubelskiej Plazie. Porozmawiałem z Panią na temat praw autorskich, przygotowania lodziarni (stworzenia sztucznego tłumu przez ich ludzi by nie uwieczniać na zdjęciach klientów) itp. Po dogadaniu się oznajmiłem, że jako iż oba punkty są w jednym centrum handlowym mogę wykonać te 4 zdjęcia (po dwa każdego punktu - nic specjalnego) obrobione pod www oraz w dużej rozdzielczości w cenie 300zł netto, bo tyle liczę minimalnie za dzień mojej pracy. Pani się zgodziła na moją cenę, miałem oczekiwać na email - i tyle, cisza do dziś, może się jeszcze odezwą bo zdarzało mi się, że miałem odzewy po ponad pół roku od ustalenia wstępnych szczegółów

Druga sprawa - otrzymałem email od jednej z największych agencji reklamowych na lubelszczyźnie (polecono mnie tej agencji) z propozycją współpracy. Oczywiście współpraca miałaby opierać się na Umowie o dzieło. Moja stawka była - nie mniej niż 300zł od zwyczajnego zlecenia bez akrobacji ze sprzętem (np. fotografowanie "pokazów mody" - w Lublinie należy to pisać w cudzysłowie . Odpowiedź agencji była taka: "Ok, będziemy w kontakcie" Minęły już ze trzy miechy, jednakże należy zaznaczyć, że ta agencja płaci "modelkom" amatorkom z Maxmodels po 150 zł od pokazu, natomiast zdjęcia chcą mieć za darmo, cholera!
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

i tak mało krzyczałeś. ale z tego co widze to cały ten rynek wkońcu pier**lnie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaddixx Zobacz posta
    i tak mało krzyczałeś. ale z tego co widze to cały ten rynek wkońcu pier**lnie...
    Wlasnie na to czekam. Dzieki bogom stac mnie na zycie z fotografii i pracowanie poza fotografia. Jak pier.... to bedzie kryzys a po kryzysie poprawa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BorysR Zobacz posta
    ... Dzieki bogom stac mnie na ...
    Jestes jakims kaplanem ?

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów