Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 95
    Bladyrunner*
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Argymir Iwicki Zobacz posta
    Ale też wiadomo, że bardziej będzie mi się podobało źle skadrowane zdjęcie z wypadku, gdy w aucie są jeszcze trupy niż fota profesjonalisty zrobiona po rozcięciu samochodu przez strażaka i odwiezieniu zwłok do kostnicy (sorki za makabryczny przykład).
    Tak, a jak będą całe skąpane we krwi, to już w ogóle rewelacja, no a jeśli się potem czerwień w PS pięknie wysyci, to już mamy zdjęcie na pierwszą stronę... Naprawdę cudownie, że redaktor jakiegokolwiek pisma ma taką właśnie wizję dobrego zdjęcia.

Domyślnie

Fascynuje mnie ze reporterzy za te 4 zlote pracuja. Chyba nie jest im tak zle skoro jeszcze nie zmienili roboty. Poki sie zgadzaja na takie stawki to maja takie ceny.

Domyślnie

No ale fotografem jest teraz każdy kto ma 'dobry aparat'...
    Łamistrajk znajdzie się zawsze :-/
    Za rok stawka 4 PLN odejdzie pewnie do lamusa i pojawią się ogłoszenia o TFP dla 'Agancji Gazeta' (afkoz gazetę trzeba będzie sobie kupić )

Domyślnie

To okazuje się teraz, że mnie zaszczyt wielki kopnął, bo Agora wzięła ode mnie 2 zdjęcia koncertowe za 200zł/szt A tak na poważnie to jest to, z czym od jakiegoś czasu walczę nawet na forum, wypowiadając się czasem może i za ostro (mimo, że sam jestem dość przeciętny) jak widzę, że pstrykacz pyta się o podstawy bo on chce zaraz zarabiać na fotografii albo już zarabia serwując kicz ( to tak w skrócie). Od tego się właśnie zaczyna, jak wile razy było wspomniane, że sporo osób jak kupi sobie aparat i ściągnie program to zaraz chce podbijać świat swoimi dziełami ( oczywiście nie mówię tu o wyjątkach, bo się zdarzają, ale bardzo rzadko) Ale z drugiej strony przyczyną takiego stanu są właśnie sami fotografowie, bo zamiast się postawić i powiedzieć, że np. za samo wejście na koncert to zdjęć nie ma, to idą potulnie robią zdjęcia i potem jeszcze godzinami obrabiają, żeby oddać na portal za podpis. To nie jest do końca tak, że jest mnóstwo dobrych, a na ich miejsce czeka stado innych co też zrobią zdjęcia. Zrobią ale o wiele gorzej. A nie każdy chce drastycznego spadku poziomu. Jakby się tak zebrać ( ci co już jakiś poziom reprezentują, bo wcale nie jest ich nieskończona liczba ) i omówić minimalne stawki i uczciwie przestrzegać, to może, może.... ale pewnie bardziej to walka z wiatrakami. W każdym razie próbować można. Oczywiście nie mówię tutaj o nie legalnej zmowie cenowej, tak dla jasności
    www.foto-mm.pl http://3dpanorama.pl
    Nikony, szkła, lampki 2

Domyślnie

Minimalne stawki przecież są.

Czemu po kupieniu fartucha i skalpela nie można zostać chirurgiem plastycznym?

Newsy w internecie żyją bardzo krótko, nikt nie zapłaci za zdjęcie stawek zpafu bo jutro już nikt tego zdjęcia nie będzie oglądał, a dzisiaj setka dzieciaków i tak prześle co komórkami zrobiła na kontakt@ i się wrzuci za free. Ciekaw jestem czy to samo spotka reporterów telewizyjnych i operatorów kiedy komórki powszechnie będą kręcić filmy w 'hade'.

Dziennikarzy jak na lekarstwo, to i fotografów nie potrzeba. Teraz się nie pisze artykułów tylko przepisuje/tłumaczy co z agencji przyjdzie. Jeżeli poważne portale nie potrafią zadbać o poprawność gramatyczną i ortograficzną swoich materiałów pisanych to myślicie, że ktoś zwróci uwagę na źle skadrowane lub słabo naświetlone zdjęcie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    a redakcje co?? zmuszaja sila tych reporterow do pracy??
    jesli redakcja nie mialaby przez tydzien skad wziac zdjec poszlaby po rozum do glowy. tyle tylko ze pod drzwiami czeka stado sliniacych sie kandydatow na reporterow dla ktorych sama publikacja za podpis to juz jak nagroda nobla.
    Mnie się nie pytaj, ja tylko piszę jak to wygląda.

Domyślnie

Nigdy nie spotkalem sie z nikim kto przestaje kupowac gazete i (lub) czasopismo z tego powodu, ze zdjecia zaczely byc kiepskie. Spadek formy pisarskiej jest i owszem - zauwazalny przez "normalnego" czytelnika, ale zdjecia?

"Normalny" czyli nie fotografujacy. Jeszcze sa tacy

Domyślnie

No to Panowie i Panie sprawa jest prosta.

Ci z nas, którzy na zdjęciach zarabiają - pożegnajcie się już teraz ze swoją pracą, lepiej już teraz zacząć pracę w McDonaldzie, bo później może być za dużo konkurencja fotografów po kursach gastronomicznych.

Ci z nas, którzy robią zdjęcia dla siebie amatorsko - żyjcie sobie dalej i się nie martwicie.
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta

Czemu po kupieniu fartucha i skalpela nie można zostać chirurgiem plastycznym?
    Możesz. Będziesz chirurgiem plastycznym niewykwalifikowanym lub jak kto woli amatorem.
    A kto Ci zabroni? Możesz uprawiać takie hobby, dopóki prokurator się nie zainteresuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaeF Zobacz posta
    Ci z nas, którzy na zdjęciach zarabiają - pożegnajcie się już teraz ze swoją pracą
    Część osób nieźle na zdjęciach jeszcze zarabia, ale rzeczywiście, ja także jestem zdania, że fotografia zarobkowa chyli się ku upadkowi...

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów