Close

Strona 325 z 846 PierwszyPierwszy ... 225275315323324325326327335375425825 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 241 do 3 250 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie, nie istnieje. A nawet jeśliby ktoś myślał o zastosowaniu monitora medycznego, to one mają fabrycznie zaprogramowaną LUT wg krzywej dicomowskiej i nie da się tego przestawić.
    A pomijajac ten oczywisty brak mozliwosci jej zmiany -- jak to sie objawia wizualnie, przy zastosowaniu w naszym fachu? Jakis koszmarny kontrast, czy cos podobnego?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A pomijajac ten oczywisty brak mozliwosci jej zmiany -- jak to sie objawia wizualnie, przy zastosowaniu w naszym fachu? Jakis koszmarny kontrast, czy cos podobnego?
    Inny układ krzywej jasności. Proszę zmienić gamme z 2,2 na 2,4. Różnica będzie podobnej wielkości, choć oczywiście nieco inaczej.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    http://www.svethardware.cz/art_doc-2...D004BB3CB.html

Regulace jasu probíhá pomocí podsvětlovacích trubic, které i při maximálním jasu poblikávají. Celkem mě zarazila frekvence blikání, která je pouze 100 Hz. Obvykle se pohybuje zhruba v dvojnásobných hodnotách.

... ?
    Zgodnie z zapowiedzią, że sprawdzę informuję, że ZMIERZONA częstotliwość pracy inwertera w EIZO serii S to 300Hz. Po raz kolejny stwierdzam że "testy" robione przez amatorów nie dysponujących odpowiednim sprzętem są o kant d*** rozbić.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-03-2010 o 18:53
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zgodnie z zapowiedzią, że sprawdzę informuję, że ZMIERZONA częstotliwość pracy inwertera w EIZO serii S to 300Hz. Po raz kolejny stwierdzam że "testy" robione przez amatorów nie dysponujących odpowiednim sprzętem są o kant d*** rozbić.
    Który konkretnie model EIZO Pan mierzył ?
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 22-03-2010 o 20:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    s2433 równomiernie podświetlony (ważniejsze)
    s2443 większa rozdzielczość choć nie jest to super istotne
    Nie ma takiego modelu jak S2443. Jest S2243.

Domyślnie

tak czytam i czytam
    s2243 większa rozdzielczość choć nie jest to super istotne
    sx2262 monitor względnie nowy (czy jest szansa ze jest tak udanym modelem jak sx2462)
    SX to bardziej precyzyjny sprzęt niż S (12 bit LUT vs 10 bit LUT, 16 bit przetw. wewn. vs. czasem myślę że 8 bit przy regulacji gain RGB ;P , DUE vs. brak DUE , możliwy 10 bit kolor vs. 8 bit kolor)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyplomata Zobacz posta
    Nie ma takiego modelu jak S2443. Jest S2243.
    pomyliłem sie, oczywiscie miłem na mysli s2243

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    SX to bardziej precyzyjny sprzęt niż S (12 bit LUT vs 10 bit LUT, 16 bit przetw. wewn. vs. czasem myślę że 8 bit przy regulacji gain RGB ;P , DUE vs. brak DUE , możliwy 10 bit kolor vs. 8 bit kolor)
    chodzi mi w użytkowaniu przy codziennym siedzeniu, dłubaniu miał możliwość widzenia więcej niż na TN-kach, ale przy tym by nie wypalało oczu

mówiąc inaczej rozmiarowo i plamka pasuje mi 2433, ale jeśli chodzi o kolor to nie będę żałował ze nie jest to sx2262??

z tego co wiem s2433 ma szeroki gamunt, co z kolei mówi ze ma on wrodzoną cechę "oczojebność", czy przy edytorach tekstu i innych aplikacjach nie pracujących z kolorem będzie on uciążliwy?

Domyślnie

chodzi mi w użytkowaniu przy codziennym siedzeniu, dłubaniu miał możliwość widzenia więcej niż na TN-kach, ale przy tym by nie wypalało oczu

mówiąc inaczej rozmiarowo i plamka pasuje mi 2433, ale jeśli chodzi o kolor to nie będę żałował ze nie jest to sx2262??

z tego co wiem s2433 ma szeroki gamunt, co z kolei mówi ze ma on wrodzoną cechę "oczojebność", czy przy edytorach tekstu i innych aplikacjach nie pracujących z kolorem będzie on uciążliwy?
    Dla czego "oczojebność" ? Po to są profile w programach typu GIMP by przesycenia nie było, a dzięki szerszemu gamutowi byś zobaczył barwy których nie zobaczysz w sRGB (oczywiście nie na każdym zdjęciu to widać).

Co do edytorów tekstu - nic nie męczy (zwykle to jest czarny + biały ... który nie do końca musi być biały).

Co do plamki - Ja lubię duże litery i na pikselu 0,282 (większy niż 24" 1920x1200) standardowe czcionki są za małe ... po to jest skalowanie czcionek by problemu nie było. Dzięki temu nawet na pikselu 0,264 mam duże i ostre litery (im mniejszy piksel tym ostrzejsza czcionka/obrazy).

Teraz mam piksel 0,282 i chętnie bym się przesiadł na coś mniejszego od 0,25 (przypominam że lubię duże litery)

Domyślnie

jakie za i przeciw co do:

s2443 większa rozdzielczość choć nie jest to super istotne
    a
    sx2262 monitor względnie nowy (czy jest szansa ze jest tak udanym modelem jak sx2462)

zastosowanie to amatorska fotografia, pomału zagłębianie sie w tajniki grafiki
    będzie stał w domu na biurku wiec raczej nie IPS a uniwersalne linowe xVA, praca na ogół raczej jak jest szaro (ew takie oswietlenie), nie po nocy no i nie w pełnym oświetleniu w dzień
    Z tej trójki wybrałbym NEC PA241W - przypuszczalnie nie będzie wiele droższy od SX2262W, a jakością i możliwościami urywa łeb z płucami.

Równomierność podświetlenia jest wzorcowa, na poziomie profesjonalnych paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - odchyłki dobrze poniżej 3 dE(94). Monitor jest nieźle zlinearyzowany i ma bezprecedensowe możliwości arcyprecyzyjnej, 14-o bitowej regulacji z wewnętrznym przeliczaniem 16-to bitowym - kalibrować można wszystko, łącznie z gamutem.

Matryca IPS w czerniach oglądanych pod kątem wykazuje srebrzenie, natomiast ma zdumiewająco niski jak na IPS punkt czerni i bez problemu można komfortowo pracować w nocy o północy.

Dzięki wspomnianej elastyczności nastawów, monitor jest niczym kameleon - za jednym kliknięciem może przetransformować się z softproofingowego panelu arcyszerokogamutowego o jaskrawości 160cd/m^2 w panel sRGB o jaskrawości 80cd/^2, przy okazji zapinając w systemie gdzie trzeba stosowny profil.

No i jest to jeden z niewielu paneli, który wyprodukowany jest w na tyle powtarzalny sposób, że jego nastawy w menu mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością - jeśli więc np. wybierzemy w menu temperaturę barwową 6500K, to panel naprawdę będzie miał 6500K z relatywnie niewielką odchyłką, nastawy jaskrawości podawane są w cd/m^2 i tu również błąd jest rzędu kilku cd, a nie kilkudziesięciu itd.

A jak do tego wszystkiego skombinujemy sobie kiedyś nowe Spectraview II i skalibrujemy panel sprzętowo dobrym sprzętem, to już wogóle będzie masakra....
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 25-03-2010 o 20:16

Strona 325 z 846 PierwszyPierwszy ... 225275315323324325326327335375425825 ... OstatniOstatni