Szukaj
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-03-2010 o 18:53
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
chodzi mi w użytkowaniu przy codziennym siedzeniu, dłubaniu miał możliwość widzenia więcej niż na TN-kach, ale przy tym by nie wypalało oczu
mówiąc inaczej rozmiarowo i plamka pasuje mi 2433, ale jeśli chodzi o kolor to nie będę żałował ze nie jest to sx2262??
z tego co wiem s2433 ma szeroki gamunt, co z kolei mówi ze ma on wrodzoną cechę "oczojebność", czy przy edytorach tekstu i innych aplikacjach nie pracujących z kolorem będzie on uciążliwy?
Dla czego "oczojebność" ? Po to są profile w programach typu GIMP by przesycenia nie było, a dzięki szerszemu gamutowi byś zobaczył barwy których nie zobaczysz w sRGB (oczywiście nie na każdym zdjęciu to widać).
Co do edytorów tekstu - nic nie męczy (zwykle to jest czarny + biały ... który nie do końca musi być biały).
Co do plamki - Ja lubię duże litery i na pikselu 0,282 (większy niż 24" 1920x1200) standardowe czcionki są za małe ... po to jest skalowanie czcionek by problemu nie było. Dzięki temu nawet na pikselu 0,264 mam duże i ostre litery (im mniejszy piksel tym ostrzejsza czcionka/obrazy).
Teraz mam piksel 0,282 i chętnie bym się przesiadł na coś mniejszego od 0,25 (przypominam że lubię duże litery)
Z tej trójki wybrałbym NEC PA241W - przypuszczalnie nie będzie wiele droższy od SX2262W, a jakością i możliwościami urywa łeb z płucami.
Równomierność podświetlenia jest wzorcowa, na poziomie profesjonalnych paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - odchyłki dobrze poniżej 3 dE(94). Monitor jest nieźle zlinearyzowany i ma bezprecedensowe możliwości arcyprecyzyjnej, 14-o bitowej regulacji z wewnętrznym przeliczaniem 16-to bitowym - kalibrować można wszystko, łącznie z gamutem.
Matryca IPS w czerniach oglądanych pod kątem wykazuje srebrzenie, natomiast ma zdumiewająco niski jak na IPS punkt czerni i bez problemu można komfortowo pracować w nocy o północy.
Dzięki wspomnianej elastyczności nastawów, monitor jest niczym kameleon - za jednym kliknięciem może przetransformować się z softproofingowego panelu arcyszerokogamutowego o jaskrawości 160cd/m^2 w panel sRGB o jaskrawości 80cd/^2, przy okazji zapinając w systemie gdzie trzeba stosowny profil.
No i jest to jeden z niewielu paneli, który wyprodukowany jest w na tyle powtarzalny sposób, że jego nastawy w menu mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością - jeśli więc np. wybierzemy w menu temperaturę barwową 6500K, to panel naprawdę będzie miał 6500K z relatywnie niewielką odchyłką, nastawy jaskrawości podawane są w cd/m^2 i tu również błąd jest rzędu kilku cd, a nie kilkudziesięciu itd.
A jak do tego wszystkiego skombinujemy sobie kiedyś nowe Spectraview II i skalibrujemy panel sprzętowo dobrym sprzętem, to już wogóle będzie masakra....
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 25-03-2010 o 20:16
Skontaktuj się z nami