Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Sigma SD10

wojteh
    Gość

Domyślnie Sigma SD10

W sieci jest mało na temat tego body - ja kupiłem w idealnym stanie ale bez obiektywu - w aukcjach internetowych obiektywów prawie zero używanych ale okazało się ze w sklepach internetowych można kupić nowe w fantastycznych cenach - ja kupiłem do SD10 obiektyw 24-70/3,5-5,6 za 300 zł nowy z gwarancją. za komplet zapłaciłem około 900 zł plus koszty przesyłek.

teraz co do body - ma sporo ograniczeń:
    - jest oczywiście wolne to jednak stara konstrukcja
    - rozdzielczość to rzeczywiście 3,43 Mpix (Foveon X3) można co prawda interpolować do 10 Mpix ale wiadomo jest malutka strata jakości ale przy takiej ostrości jakioe oferuje SD10 - ostrośc interpolowanego pliku i tak jest bardzo wysoka
    - rawy .X3F - co prawda oprogramowanie Sigmy działa przyjemnie ale ja zauważyłem ze tylko PS radzi sobie z tymi plikami oprócz Sigmy
    - jeden punkt AF - umieszczony centralnie
    - ISO od 100 do 800 jest co prawda 1600 ale to raczej tylko wpis w specyfikacji - zupełnie nie da się używać
    - żarłaczy - żre prąd straszliwie
    - brak lampy błyskowej

dlaczego go kupiłem:
    - potrzebowałem tanie body jako beckup
    - wizjer - wspaniale rozwiązanie gdzie przez wizjer więcej widać niż tego co na zdjęciu reszta pola jest lekko wyszarzane - ale widać dużo - bardzo dożo
    - Foveon X3 - zawsze chciałem na żywo zobaczyć jak to obrazuje - nie miałem zbyt wiele okazji - ale wiem na 100% ze przeszło moje oczekiwania - chciałbym by mój D700 tak obrazował już szukam takiego profilu
    - cienie i kontrasty - zupełnie fantastycznie oddaje na zdjęciach
    - kolory - przepiękne - naturalne ( trochę inaczej kolor czerwony ale już wiem jak powinno być ustawione)
    - ostrość - brak filltra AA daje o sobie znać - zdjęcia ostre i szczegółowe oczywiście na ile pozwala rozdzielczość - ale porównując do D700 nie jest źle
    - plastyczność - jeśli Canon 5D jest plastyczny - to SD10 maluje farbami

miałem do tej pory wszystkie prawie body Nikona i ostatnio Fuji S3Pro - niestety które uległo uszkodzenia podczas wypadku - jestem bardzo zadowolony z zakupu ...

wraz z ilością robionych zdjęć będę dodawał następne

teraz kilka zdjęć:

0.

1.

2.

3.

4.

5. Crop

6.
    Ostatnio edytowane przez wojteh ; 20-03-2010 o 14:04

Domyślnie

A masz jakiś przykład tego "malowania farbami"?
    Serio pytam - ciekaw jestem - nie widzę tego na tych zdjęciach, choć źle może patrzę
    Nie jest to wbrew pozorom zaczepka - rozmawiamy na forum nie od dziś, mam nadzieję, że tak tego nie odbierzesz

Wrzuć coś ciekawszego z tej puchy.
    Bo te zdjęcia nie pokazują opisanego przez Ciebie potencjału.
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

wojteh
    Gość

Domyślnie

właśnie dla mnie np. zdjęcie 0. czy ta koparka - ale postaram się bardziej - to jest bardzo bardzo takie indywidualne odczucie - tak myślałem ze nie będę potrafił wytłumaczyć - ja ogólnie mam inny gust - z drugiej strony zdjęcie to zdjęcie - jak fotograf dupa to i zdjęcie dupiaste będzie

dziś zobaczyłem także ze bardzo trudno prześwietlić - matrycowy działa fenomenalnie

postaram się z tym malowanie pokazać - na pewno się nie uda - i dodatkowo nie jestem dobry w polemikach wiec na 100% przepadnę w rozmowach - ale jedno mi uwierzcie - obrazuje przyjemnie i ładnie

postaram się

Domyślnie

No popatrz a ja więcej malarskości już widzę w tym mchu
    Poza tym... nie traktuj tego jako wymianę argumentów - bo ja żadnych nie mam (nie patrzę na zdjecia pod tym katem) stąd moje dociekanie i ciekawość
    Ale bynajmniej nie będę próbował niczego udowadniać!
    Także nie zakładaj od razu, że się nie uda

Może zrób przy okazji tego co normalnie fotografujesz, zdjęcia jakie robisz normalnie, z "twojej dziedziny".
    Wtedy też łatwiej będzie powiedzieć Ci coś o przydatności puszki jako backup
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

wojteh
    Gość

Domyślnie

nie .... mech jest dupiasty - każdym w miarę ostrym obiektywem zrobisz i każdym body - to kicz

7.

większy plik:
    http://wojteh.pl/wp-content/gallery/test/img02859_b.jpg

zobacz niebo - to jest kompletnie surowy plik .... kurna a może dlatego ze kiedyś malowałem właśnie takie niebo farbami .... gdyby jeszcze podkręcić w PS byłoby jak w raju ...

Domyślnie

d700 czy nawet d70 też takie coś zrobisz
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

wojteh
    Gość

Domyślnie

nawet kompaktem - tak wiem hahahahh i nie żartuje ... sigmy ....

spoko - będę wrzucał następne zdjęcia i postaram się odpowiadać na pytania - w sobotę mam ślub (cywilny) moze sie uda użyć
    Ostatnio edytowane przez wojteh ; 20-03-2010 o 17:14

Domyślnie

Nie umiem wytłumaczyć, co jest w zdjęciach z foveonów takiego fajnego, ale nieraz wolę obrazek z mojej kompaktowej sigmy niż z D3 Na pewno ma nieco większy DR, reszty opisać nie umiem, COŚ w tym jest pozwolisz wojteh, że zapostuję parę przykładów z DP1:

Nawet jeśli można uzyskać taki efekt D70 czy D700 (ja nie umiem ), to pokażcie mi drugi kompakt, który potrafi wyrzucać z siebie taki obrazek
    Ostatnio edytowane przez igsux3 ; 20-03-2010 o 17:17
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

wojteh
    Gość

Domyślnie

spoko choć Sigmowe jak dla mnie najbardziej jest pierwsze zdjęcie ....

tylko błagam nie zróbcie z tego wątku jak tego o M9 Leicy

Domyślnie

Po takich miniaturkach ciężko cokolwiek ocenić... serio...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów