W sieci jest mało na temat tego body - ja kupiłem w idealnym stanie ale bez obiektywu - w aukcjach internetowych obiektywów prawie zero używanych ale okazało się ze w sklepach internetowych można kupić nowe w fantastycznych cenach - ja kupiłem do SD10 obiektyw 24-70/3,5-5,6 za 300 zł nowy z gwarancją. za komplet zapłaciłem około 900 zł plus koszty przesyłek.
teraz co do body - ma sporo ograniczeń:
- jest oczywiście wolne to jednak stara konstrukcja
- rozdzielczość to rzeczywiście 3,43 Mpix (Foveon X3) można co prawda interpolować do 10 Mpix ale wiadomo jest malutka strata jakości ale przy takiej ostrości jakioe oferuje SD10 - ostrośc interpolowanego pliku i tak jest bardzo wysoka
- rawy .X3F - co prawda oprogramowanie Sigmy działa przyjemnie ale ja zauważyłem ze tylko PS radzi sobie z tymi plikami oprócz Sigmy
- jeden punkt AF - umieszczony centralnie
- ISO od 100 do 800 jest co prawda 1600 ale to raczej tylko wpis w specyfikacji - zupełnie nie da się używać
- żarłaczy - żre prąd straszliwie
- brak lampy błyskowej
dlaczego go kupiłem:
- potrzebowałem tanie body jako beckup
- wizjer - wspaniale rozwiązanie gdzie przez wizjer więcej widać niż tego co na zdjęciu reszta pola jest lekko wyszarzane - ale widać dużo - bardzo dożo
- Foveon X3 - zawsze chciałem na żywo zobaczyć jak to obrazuje - nie miałem zbyt wiele okazji - ale wiem na 100% ze przeszło moje oczekiwania - chciałbym by mój D700 tak obrazował już szukam takiego profilu
- cienie i kontrasty - zupełnie fantastycznie oddaje na zdjęciach
- kolory - przepiękne - naturalne ( trochę inaczej kolor czerwony ale już wiem jak powinno być ustawione)
- ostrość - brak filltra AA daje o sobie znać - zdjęcia ostre i szczegółowe oczywiście na ile pozwala rozdzielczość - ale porównując do D700 nie jest źle
- plastyczność - jeśli Canon 5D jest plastyczny - to SD10 maluje farbami
miałem do tej pory wszystkie prawie body Nikona i ostatnio Fuji S3Pro - niestety które uległo uszkodzenia podczas wypadku - jestem bardzo zadowolony z zakupu ...
wraz z ilością robionych zdjęć będę dodawał następne
teraz kilka zdjęć:
0.
1.
![]()
2.
3.
4.
5. Crop
6.
![]()
Szukaj