Witam szanowne grono.
Zostałem posiadaczem nowego D5000 + 18-105. Jako że dopiero zaczynam zabawę z lustrzanką cyfrową (kilkanaście lat temu byłem dumnym posiadaczem zenith'a chyba E (srebrny metalowy korpus bez diod czujnika światła) z 3 obiektywami - mała chyba 18, 55 i 70 jakaś...) i trochę mej pamięci uleciało, mam kilka pytań.
Mam zamiar "polować" z tym sprzętem bezkrwawo w czasie pobytu w lesie (jestem myśliwym) i planuje zakup dodatkowego obiektywu 70-300. Puki co poznaje tajniki ustawień.
Czy możecie mi polecić jakąś niedrogą lampę, z przeznaczeniem głownie na imprezy, fotografowanie przedmiotów (obrazy za szkłem, rysunki, pamiątki, może martwa natura w wszelakiej postaci)?
Czy jest jakąś w miarę dobra, tańsza optyka niż Nikkor AS-F VR 70-300? Głównie do przyrody.
Jak jest z manualnym ustawianiem ostrości w takiego rodzaju szkle bez AF ? (czy jest to uciążliwe i ograniczające)
Czy bez statywu da się robić ostre/nieporuszone zdjęcia przy 300 mm? Czy takie ogniskowe wystarczą do fotografii natury (ptak, sarna) powiedzmy na odległość 200m?
Czy do fotografii obrazów za szkłem potrzebuję filtru polaryzacyjnego? jeśli tak to jaki mi koledzy mogą polecić - Marumi rozumiem się nada.... A może jeszcze coś?
Przepraszam za pytania które dla niektórych mogą być śmieszne, lecz po przeglądnięciu tego forum, jak i odrobinę innych rzeczy w necie ciężko znaleźć te informacje. Lub źle szukałem...
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami