Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Migawka D200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hddk Zobacz posta
    Miałem D80, teraz mam D200, niby ta sama matryca a jednak jpg z D200 jest zdecydowanie mniej szumiący i bardziej naturalny kolorystycznie. Do tego dla mnie idealna waga D200 oraz sporo funkcji wyciągniętych na wierzch. Dla mnie nie ma porównania.
    Sorry, moze lekko nie na temat, ale przy calym moim szacunku do D200 nie zgodze sie z tym, ze szumi ono mniej niz D80, ktore uzywa bardziej agresywnych algorytmow odszumiajacych.
    Acha...I nie jest to ta sama matryca.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Szkoda toczyc wywody czy D200 szumi mocno czy slabo, setki wypowiedzi czytalem tu na forum i zawsze jest po rowno szkoda zaczynac kolejnych sporow, jak sie robi zdjecia w temperaturze -20 to matryca nie szumi i jest czysto jak w D3
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hddk Zobacz posta
    W takim razie co komu po lustrzance?
    Lustrzanka jest szybka, ma wymienne obiektywy, optyczny obraz w celowniku.....
    Sam chętnie używam różne rodzaje automatyki (nie mylić z programami tematycznymi) i jest mi z tym dobrze. No ale pewnie dlatego, że nie jestem artystą, czy jak to się mówi "fotografikiem".
    Tak po prawdzie tzw. manual czasem jest wygodniejszy, np. w studiu (flesze), lecz używanie go na siłę nie daje żadnych korzyści. A przecież kręcąc kółeczkiem i tak kierujemy się wskazaniami układu pomiarowego, co najwyżej wprowadzamy własne poprawki. Jeśli przy każdym zdjęciu nie musimy poprawek zmieniać, czyż nie lepiej zdać się na automatykę odpowiednio skorygowaną? (jeśli już musimy).

Domyślnie

mam D200 od samego początku. Przeżył niejedno (fotografia przyrodnicza i ślubna) puszka bez zarzutu i ani jednej awarii. Drugie body to D700. zobaczymy. nie wiem tylko jak sprawdzić przebieg migawki. Robię 90% w RAW, a Opanda pokazuje tylko klapnięcia na JPG. Pomóżcie.Pozdrawiam

Domyślnie

Opanda jak i inne programy do odczytu EXIF pokazuje kłapnięcia lustrem
    D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukash996 Zobacz posta
    Opanda jak i inne programy do odczytu EXIF pokazuje kłapnięcia lustrem
    zrob kilka zdjec w RAW i jpg i zobaczysz ze Opanda policzy tylko te z rozszerzeniem jpg...przetestowałem. pozdrawiam

Domyślnie

hmm dziwne, w zasadzie robię 99% w RAW i u mnie kłapnięcia liczy normalnie. Do odczytu używam IrfanView. Czyli u Ciebie jest tak, że jak robisz RAWy to licznik się nie zwiększa?
    D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR

Domyślnie

To nie OPanda liczy klapnięcia, tylko wewnętrzny procesor aparatu i suma zapisana jest w pamięci aparatu. Opanda tylko odczytuje tą wartość i wyświetla na monitorze
    Nie ma różnicy, czy robisz w JPG, TIFF, NEF, czy w trybie DEMO. Zliczana jest ilość cykli migawki, a nie ilość wykonanych zdjęć w konkretnym rozszerzeniu.
    Może Jak robisz w NEFie to potem to wywołasz w jakimś programie, to on czyści niektóre exify.
    W pracy mam najnowszą opandę, a w domu starszą. W domu pokazuje mi ilość klapnięć, a w pracy nie Ja robię w NEFach i Basic JPG (do szybkiego podglądu w Windzie).
    Czasem sprawdzam "klatki" w JPG, alr tych wywołanych z NEFa (a nie z podglądów). ?U mnie nalicza normalnie
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    ...jak sie robi zdjecia w temperaturze -20 to matryca nie szumi i jest czysto jak w D3
    Ale pod warunkiem, że robimy nieuszczelnionym aparatem, albo aparat jest na mrozie od dwóch godzin
    Przecież, żeby ochłodzić matrycę to musiałoby to zimne powietrze wlecieć do środka, albo magnezowy korpus musiałby przenieść temperaturę zewnętrzną wprost do... matrycy

Moim zdaniem ilość i jakość szumów przy niskich temperaturach nie jest aż tak zauważalna. Co innego w lato. Jest mniejsza różnica temperatur i rzy upałach łatwiej przenieśc ciepło "w górę" do środka i wpłynąć na generowanie większych szumów.

Zrobię eksperyment. Zrobię w nocy (w zimę) kilka zdjęć na dworze, a potem w lipcu powtórzę doświadczenie na tych samych nastawach. Ciekawe, czy będzie aż taka różnica
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukash996 Zobacz posta
    hmm dziwne, w zasadzie robię 99% w RAW i u mnie kłapnięcia liczy normalnie. Do odczytu używam IrfanView. Czyli u Ciebie jest tak, że jak robisz RAWy to licznik się nie zwiększa?
    W którym miejscu w IrfanViev odczytujesz ilość zrobionych zdjęć?

pozdrawiam

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów