Szukaj
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Ale z AutoWB + AutoISO + tryb P aparat jest praktycznie bezobsługowynie trzeba się strasznie znać żeby go używać
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Lustrzanka jest szybka, ma wymienne obiektywy, optyczny obraz w celowniku.....
Sam chętnie używam różne rodzaje automatyki (nie mylić z programami tematycznymi) i jest mi z tym dobrze. No ale pewnie dlatego, że nie jestem artystą, czy jak to się mówi "fotografikiem".
Tak po prawdzie tzw. manual czasem jest wygodniejszy, np. w studiu (flesze), lecz używanie go na siłę nie daje żadnych korzyści. A przecież kręcąc kółeczkiem i tak kierujemy się wskazaniami układu pomiarowego, co najwyżej wprowadzamy własne poprawki. Jeśli przy każdym zdjęciu nie musimy poprawek zmieniać, czyż nie lepiej zdać się na automatykę odpowiednio skorygowaną? (jeśli już musimy).
Mylisz się kolego.
A tryby [S], [CL], [CH]. [Mup] same się ustawią?
A wyzwolenie migawki kto naciśnie?
A parametry AutoISO też trzeba jakoś ustawić (no, chyba, że na domyślnych ustawieniach będziesz robił).
Masz też wpływ AWB (pisałem wcześniej).
A lampę kto otworzy jak będzie za ciemno?
W trybie "greenAUTO" (który mają modele Dx0 i Dx000) nie masz wpływu prawie na nic. nie skorygujesz AWB, ISO, czasu, przysłony, lampa sama się otwiera jak ma na to ochotę.
Nie porównuj proszę trybu [P] z modeli Dx00/Dx do "greenAUTO", bo to głupota jakaś.
To tak jakbyś powiedział, że Porsche 911 jest takie samo jak Polonez, bo przecież ma 4 koła, kierownicę, przednią szybę... Jedyna różnica to taka, że Porche jest czerwone, a Polonez biały.
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
mam D200 od samego początku. Przeżył niejedno (fotografia przyrodnicza i ślubna) puszka bez zarzutu i ani jednej awarii. Drugie body to D700. zobaczymy. nie wiem tylko jak sprawdzić przebieg migawki. Robię 90% w RAW, a Opanda pokazuje tylko klapnięcia na JPG. Pomóżcie.Pozdrawiam
Opanda jak i inne programy do odczytu EXIF pokazuje kłapnięcia lustrem![]()
D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR
hmm dziwne, w zasadzie robię 99% w RAW i u mnie kłapnięcia liczy normalnie. Do odczytu używam IrfanView. Czyli u Ciebie jest tak, że jak robisz RAWy to licznik się nie zwiększa?
D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR
Skontaktuj się z nami