Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Waterford / Ireland

Domyślnie

No tak, tylko nie chodzi mi o innych foto a o samych klientów. Dużo jest takich ludzi co wydaje im się że sami potrafią wszystko zrobić i takie zdjęcie też oczywiście po tym jak już zobaczyli na czym to wszystko polega. Skoro nie ma tam żadnej dużej prędkości to można samemu pokombinować a samego riga jakoś się zrobi. Czyż nie tak?

Domyślnie

Michał, jeżeli czujesz wewnętrzną potrzebę dzielenia się informacjami dotyczącymi swojej pracy to nie ma problemu.

Ja po prostu uważam, że sam doszedłem do tego co zbudowałem i jak zbudowałem. I nie uważam, że "muszę" się dzielić tym z wszystkimi.

Dziwne jakoś nie znalazłem na forum informacji, "guide'ów" na temat tego jak zbudować jak fotografować.

Jesteś pierwszym chyba który się tym "chwali"

Powodzenia w "foceniu", na pewno nikt Cie nie wygryzie znając Twoje techniki.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Waterford / Ireland

Domyślnie

Pugisan wiem już zatem że nie masz najmniejszego zamiaru zdradzać nikomu ani technik fotografowania ani żadnych informacji dotyczących budowy Twojego urządzenia że tak powiem. Czy mógłbyś zatem opisać jak wygląda u Ciebie taka sesja? Głównie chodzi mi o to czy umawiasz się z klientem że bierzesz od niego samochód na jakiś czas (np. na godzinę) czy jak? Głównie tego jestem ciekaw.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

MGphotography dziwnie kombinujesz, przecież ktoś znajomy owszem może Ci dać auto nawet na cały dzień, natomiast ktoś obcy nie da ci nawet kluczyków potrzymać i przez cały czas będzie patrzeć Ci na ręce ilekroć zbliżysz się do samochodu

Wiem, że przejaskrawiłem ale to wszystko zależy od sytuacji.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Waterford / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    MGphotography dziwnie kombinujesz, przecież ktoś znajomy owszem może Ci dać auto nawet na cały dzień, natomiast ktoś obcy nie da ci nawet kluczyków potrzymać i przez cały czas będzie patrzeć Ci na ręce ilekroć zbliżysz się do samochodu

Wiem, że przejaskrawiłem ale to wszystko zależy od sytuacji.
    Ok, no to żeby nie było kombinacji.
    Znam pewną grupę ludzi co mają bzika na punkcie swoich samochodów, żaróweczki, pierdułeczki, spojlery itd. Podejrzewam że każdy z nich chciałby mieć jakąś zajefajną fotkę swojego samochodu choćby właśnie w tym stylu jak w katalogach. Problem polega na tym że Ci ludzie myślą tak jak wszyscy co nie są w temacie, samochód musi jechać szybko itd. Jeżeli zobaczą całe tajniki powstawania takiego zdjęcia to z grupy powiedzmy 20osób na których to można by było zarobić na zdjęcia zdecyduje się może 2 osoby które później będą chciały zrobić sobie i całej reszcie takie zdjęcia za free.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MGphotography Zobacz posta
    Ok, no to żeby nie było kombinacji.
    Znam pewną grupę ludzi co mają bzika na punkcie swoich samochodów, żaróweczki, pierdułeczki, spojlery itd. Podejrzewam że każdy z nich chciałby mieć jakąś zajefajną fotkę swojego samochodu choćby właśnie w tym stylu jak w katalogach. Problem polega na tym że Ci ludzie myślą tak jak wszyscy co nie są w temacie, samochód musi jechać szybko itd. Jeżeli zobaczą całe tajniki powstawania takiego zdjęcia to z grupy powiedzmy 20osób na których to można by było zarobić na zdjęcia zdecyduje się może 2 osoby które później będą chciały zrobić sobie i całej reszcie takie zdjęcia za free.
    MZ wygląda to tak: robię dużo zdjęć aut ( na razie są to statyki ) i w momencie kiedy trzeba auto przestawić, zawsze robi to właściciel - poprostu nie chcę mieć żadnych problemów typu "ta kontrolka się nie świeciła" - bo nigdy nie wiesz na kogo trafisz.
    Jestem w trakcie budowy riga ( montowanego do podwozia ) i zastanawiałem się jak to wszystko "wytłumaczyć" klientowi - zdecydowałem się na wykonanie kilku fotek przedstawiających auto z zamontowanym rigiem i przedstawienie ich właścicielowi samochodu przed sesją, żeby miał pojęcie jak to będzie wyglądać.

A tak na marginesie, to myślisz że ktoś "przypadkowy" będzie się zajmował tym tematem? Chyba że mianem riga określasz 3 metry alu rurki na przyssawkach, zresztą nawet w takim przypadku trzeba mieć przynajmniej jakiekolwiek pojęcie o fotografii z tym że takie info to można sobie znależć w necie; ale niestety praktyka w wykonaniu tego zdjęć wydaje mi się niezbędna, to zaś wyklucza wykonanie tego typu zdjęć przez osoby posługujące się "małpką u cioci na imieninach".

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Waterford / Ireland

Domyślnie

No ja również się przymierzam do zrobienia riga i myślałem właśnie o takim 3 metry alu rurki na przyssawkach bo z tego co słyszałem to te na magnesy czasem nie ma ich gdzie podczepić. Oczywiście co do tych kontrolek i przestawienia auta to masz rację, nigdy nie wiesz na co trafisz. Natomiast co do "przypadkowych" gości zajmujących się tematem, dziś większość ma jakieś tam aparaty a nawet ta większość jest w posiadaniu takich amatorskich lustrzanek. Nie sądzę że wiedzą dużo o fotografii ale znajomych też mają którzy to mogą ich bardziej oświecić. No ale kto wie może właśnie taki rig mocowany od spodu wyglądający bardziej profesjonalnie sprawi że nie będą się tym interesować.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Póki co w temacie riga jestem teoretykiem, jak już uda mi się poskładać swój i trochę na nim popracować będę mógł na ten temat powiedzieć coś więcej.
    3 metrowy rig nadwoziowy jest chyba najprostszy i najtańszy do wykonania, choć po lekturze opisów kolegów którzy kombinowali z przyssawkami z "Casto" okazuje się, że nic nie jest proste Myślę, że jak już osiągniesz zadowalające efekty ze swojego riga, nie będziesz myślał, że jest to proste
    Osobiście będę próbował zrobić coś dłuższego, bo nie podobają mi się zdjęcia (całego) samochodu wykonane z odległości 3 metrów.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Waterford / Ireland

Domyślnie

Elementy takie jak uchwyt montażowy Super Clamp oraz głowice do statywu aby podłączyć można dostać na allegro, przyssawki jedynie co zamawiał bym ze stanów z B&H. Przyssawki te idealnie wchodzą w Super Clamp. Pozostaje tylko zakup w sklepie jakiejś alu rurki. Mógłbyś podesłać mi jakieś namiary na stronkę gdzie umieszczasz swoje zdjęcia? Może być na priv.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Tu jest kilka http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1742160, ale już powoli zaczynam się ich wstydzić

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów