Close

Strona 27 z 34 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 332

Wątek: M9 big miszmasz

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Tom, chyba zbyt ofensywnie reagujesz na moje słowa

Na temat samych zdjęć nie napisałem ani słowa, byłem po prostu bardzo ciekawy, jaki materiał daje takie ziarno w średnim formacie, to wszystko. Często takiego ziarna brakuje mi w MF, jeszcze częściej w LF, stąd myślałem, że coś podpowiesz. Podpowiedziałeś, ale coś, co mi po prostu nie odpowiada - bardzo nie lubię zabawy w cyfrowej ciemni - dlatego, że się na tym najzwyczajniej w świecie nie znam. Mój żartobliwy komentarz o "herezji" był nawiązaniem do Twojej "herezji" o dodawaniu cyfrowego ziarna.
    Wybacz, po tych ostatnich dwoch Leikowych watkach moge byc nieco przewrazliwiony Bardziej mnie ubodlo to "ziarno" w cudzyslowie i pytanie o dodawanie jako ze przypomnialy mi sie czasy dodawania szumow do zdjec cyfrowych aby przypominalo analoga i beznadziejne efekty koncowe i myslalem ze to mi insynuujesz a bardzo mnie mierzi ten proceder Przepraszam wiec za moj ton raz jeszcze

Co do ziarna w MF, wiem ze przewaznie przeterminowane filmy trzymaja klase dlugo po terminie, jedyne co uzywam to wlasciwie filmy po terminie ktorych mam cala mase ale jeden z nich, Portra 400NC z 2005 roku ktora przewaznie uzywam niedoswietlona daje mocne ziarno, brzydkie w kolorze ale bardzo ladne w BW wiec czesto niedoswietlam celowo, to moze byc to zapewne jako ze nie wiem pamietam na jakim filmie robilem to zdjecie. Tu masz przyklad tej Portry wlasnie niedoswietlonej:

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Nie mam. Używałem jednego i drugiego. Nikon jest szybszy i generuje bardziej szczegółowe i ostrzejsze skany. Niestety, dla mnie ma dwie wady - cenę i ograniczenie w skanowanym formacie. O ile pierwsze jest z czasem do przeskoczenia, drugiego nie ominę. Na komfort posiadania dwóch jednocześnie nie mogę sobie niestety pozwolić. To co chciałem napisać, to tylko (bądź aż) tyle, że Epson jest rewelacyjną alternatywą dla Nikona - zwłaszcza dla amatora z ograniczonym budżetem.
    Zgodze sie z tym w pelni, jest drogi i tylko przyjmuje do 6x9 ale niestety, to jest cena jaka trzeba zaplacic za szybkosc i ostrosc. Ja mam tak duzo zamowien na skany ze bede musial kupic chyba drugiego Nikona i do tego jescze Epsona V700 aby skanowac 4x5 - ale zadko kto ma takie potrzeby jak ja i do domowego uzytku Epson jest swietnym wyborem, szczegolnie za cene.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    ...Mowie o tym mocowaniu i dziala z 8000 - http://www.bhphotovideo.com/c/produc...trip_Film.html - daje idalnie plaskie polozenie filmu, cos jak w Epsonie mocowanie na mokro z tym ze bez calego mokro, film mocujesz cale 3 sekundy Kapitalna sprawa, bardzo polecam.
    Dzięki. Już w trakcie dnia znalazłem też w polskiej dystrybucji. Podoba mi się to. W standardowej ramce jednak film się ugina. Parszywie to czasami wychodzi przy skanach 9x12, które trzeba robić na dwa razy i na łączeniu potrafią wyjść błędy. Przy tej szybce i idealnie prostej powierzchni powinno być pięknie.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Dzięki. Już w trakcie dnia znalazłem też w polskiej dystrybucji. Podoba mi się to. W standardowej ramce jednak film się ugina. Parszywie to czasami wychodzi przy skanach 9x12, które trzeba robić na dwa razy i na łączeniu potrafią wyjść błędy. Przy tej szybce i idealnie prostej powierzchni powinno być pięknie.
    Niemalze pieknie Zdradze Ci pewien sekret - tylko jedna szyba w tym mocowaniu jest anty-newton (Nikon, you cheap bastards) wiec czasem zdazaja sie newton-rings niestety - ja wymienilem sam sobie ta zwykla na anty-newton ale taki kawalek szybki kosztowal mnie bodajze $150. Ale teraz juz jest idealnie.

Domyślnie

... - tylko jedna szyba w tym mocowaniu jest anty-newton (Nikon, you cheap bastards)...
    O dranie... Tego się nie spodziewałem, że taki numer wytną.
    Na szybko poguglałem, ale raczej nieumiejętnie, bo mam pytanie. Gdzie można dorwać szybki anty-newtonowskie?

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    O dranie... Tego się nie spodziewałem, że taki numer wytną.
    Na szybko poguglałem, ale raczej nieumiejętnie, bo mam pytanie. Gdzie można dorwać szybki anty-newtonowskie?
    Kupilem to jeszcze w jak mieszkalem w US, nie dam sobie glowy uciac ale wydaje mi sie ze w Edmund Optics - http://www.edmundoptics.com/

Domyślnie

Kupilem to jeszcze w jak mieszkalem w US, nie dam sobie glowy uciac ale wydaje mi sie ze w Edmund Optics - http://www.edmundoptics.com/
    Dzięki.

Domyślnie

Teoretycznie wystarczy najzwyklejszy kawałek szybki trawionej chemicznie. Popytaj u szklarza, drogie być nie powinno. Jeśli dobrze pamiętam to kolega conik używał takiej z bardzo dobrym rezultatem.

EDIT: znalazłem: link.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Tu
    http://www.betterscanning.com/scanning/insert.html
    można kupić anty-newtonowskie szybki pasujące do firmowych ramek skanerów płaskich. Około 30 USD.

Domyślnie

Nie wiem z czego to wynika ale przy oglądaniu zdjęć z M9 to aż brak mi słów... Po prostu coś pięknego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moli Zobacz posta
    Nie wiem z czego to wynika ale przy oglądaniu zdjęć z M9 to aż brak mi słów... Po prostu coś pięknego.
    To aparat robi zdjęcia czy człowiek?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 27 z 34 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów