Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Skanowanie po raz n-ty...:(

Witajcie, a wiec tak...
    Skaner - Canon 8800F z fabryczna ramka do sredniego formatu, lampa w klapie skanera
    Soft - Silverfast SE pelna wersja, Vuescan trial, PS CS3
    Rozmiar skanu - okolo 6400x5200 px (1200 dpi)
    Film - Fuji Velvia 50
    Aparat - Mamiya rz67 + Secor 60mm

Kto uzywal lub widzial to wie jakie zdjecia potrafi taki zestaw zrobic (Mamiya + Velvia) - klatki naswietlone i wywolane prawidlowo, pod 8x lupa na podswietlarce i na rzutniku ostre ze sie pociac mozna...
    Ale po zeskanowaniu lipa... zdjecia strasznie miekkie w odbiorze, na granicy nieostrosci...
    Probowalem roznych ustawien, roznych dpi, mniej lub bardziej wyostrzane w czasie skanowania i nic... ciagle to samo... Z tego co wiem to niektorzy uzywaja tego typu skanerow do wgladowek itp i sobie chwala...a mi cos nie idzie... Wiem ze to nie beben ale mimo wszystko nie skaner za 10 zl ) Nie mam niestety porownania do epsonow...
    Jedno co zauwazylem, gdy film (odcinek 3 klatki 6x7) lezy w ramce zamkniety, to jest leciutko wygiety (wybrzuszony) w strone szyby... niestety konstrukcja ramki powoduje ze klisza jest w odleglosci okolo 1 mm od szyby wiec ma miejsce zeby sie wygiac... czy sa np dostepne jakies zamienne ramki ktore zapobiegaja wyginaniu i trzymaja film idealnie plasko?? Albo moze to nie wina ramki tylko moja ?? Cos zle robie?? Pomoze ktos??
    dzieki i pozdrawiam
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

conik
    Gość

Domyślnie

uzywam tego skanera...mialem kupic epsona ale trafilem na canona w swietnej cenie
    pierwsza rzecz jaka zrob to....schowaj ramki do skanowania, idz do szklarza i zamow kawalek trawionego chemicznie szkla...np formatu A4
    skanuj bezposrednio na szybie skanera emulsja do dolu i na wierzchu ww. szyba matowa powierzchnia do filmu
    nie wiem na czym to polega ale skany w ten sposob zrobine sa ostrzejsze od tych z ramki
    ponizej masz przyklad - flexaret i jesli dobrze kojaze foma 200...zeskanowane na szybko bez specjalnej zabawy i korekt

i detal ze srodka

ja zrobilem sobie dwie szybki...jedna A4 i jedna o wymiarach ktory pasuje do ramki...te filmy ktore sa bardziej proste skanuje w ramce przyklepane szybka a te ktore sa wygiete np rollei psia jego jucha ktory sie wygina w poprzek i w ramce nie daje sie go poskanowac
    oczywiscie mozesz kupic ramki betterscanning ale to niestety sporo kosztuje....imo moje alternatywne rozwiazanie jest ok
    Skan z canona drukowalem w rozmiarze ponad 1m i wierz mi daje rade

ps. to co widzisz powyzej nie bylo rowniez ostrzone ani w SF ani w PS...tak to wychodzi ze skanera...po delikatnej obrobce jest jeszcze lepiej
    Ostatnio edytowane przez conik ; 26-10-2009 o 02:47

conik
    Gość

Domyślnie

Jeszcze jeden skan na szybko...imo skaner daje rade tylko trzeba go troszke ulepszyc
    skan z jakiejs fomy bo ma niebieskie podloze ale z jakiej nie wiem....200 albo 400

Domyślnie

Zapytaj może tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56320 albo w tym dziale. Wątek jest o skanowaniu CZ-B ale znajdziesz tam paru speców od skanowania...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    uzywam tego skanera...mialem kupic epsona ale trafilem na canona w swietnej cenie
    pierwsza rzecz jaka zrob to....schowaj ramki do skanowania, idz do szklarza i zamow kawalek trawionego chemicznie szkla...np formatu A4
    skanuj bezposrednio na szybie skanera emulsja do dolu i na wierzchu ww. szyba matowa powierzchnia do filmu
    nie wiem na czym to polega ale skany w ten sposob zrobine sa ostrzejsze od tych z ramki
    ponizej masz przyklad - flexaret i jesli dobrze kojaze foma 200...zeskanowane na szybko bez specjalnej zabawy i korekt

ja zrobilem sobie dwie szybki...jedna A4 i jedna o wymiarach ktory pasuje do ramki...te filmy ktore sa bardziej proste skanuje w ramce przyklepane szybka a te ktore sa wygiete np rollei psia jego jucha ktory sie wygina w poprzek i w ramce nie daje sie go poskanowac
    oczywiscie mozesz kupic ramki betterscanning ale to niestety sporo kosztuje....imo moje alternatywne rozwiazanie jest ok
    Skan z canona drukowalem w rozmiarze ponad 1m i wierz mi daje rade

ps. to co widzisz powyzej nie bylo rowniez ostrzone ani w SF ani w PS...tak to wychodzi ze skanera...po delikatnej obrobce jest jeszcze lepiej
    Witaj

Dzieki za podpowiedz
    Musze tak sprobowac tylko szybke skoluje
    Zastanawia mnie tylko jedno - wszedzie gdzie szukam to znajduje ze Canon ma ognisko na wysokosci pomiedzy 0.7 a 1 mm ponad szybka... Ty piszesz zeby klasc na szybie... Widze Twoje skany i kurka wodna rewelacja... znaczy ze metoda dziala...ja mam tak nieszczesne mydlo ze koniec swiata... Probowalem z obu stron skanowac i za kazdym razem mam tak samo

Jeszcze jedno - czego uzywasz? Jaki soft? Ja poki co mecze Silverfasta bo wydaje mi sie bardziej intuicyjny no i co najwazniejsze - moge ustawic trzy oddzielne 'ramki' dla trzech klatek na jednym pasku... Vuescan'a niemoge do tego zmusic Ale za to pozeskanowaniu jednej klatki 'na piechote' skan z VS jest jakby hmm 'ladniejszy' niz z SF...
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Polecam Ci to forum http://pentax.org.pl/viewforum.php?f...e380ea10e65c80
    Znajdziesz tam sporo pytań, odpowiedzi i porad w temacie skanowania. Ja znalazłem tam kiedyś cały tutorial, z którego potem z powodzeniem skorzystałem.

Domyślnie

Witajcie
    No wiec zrobilem eksperyment - kupilem taka szybke - matowa, trawiona z jednej strony.
    Problem tylko w tym ze na skanie idealnie wychodzi mi ta faktura. Tzn ta powierzchnia ktora jest trawiona jest taka jakby szorstka. I ta szorstkosc wylazi na skanie.
    Myslalem o mlecznej szybie, ale obdzwonilem chyba z 5 zakladow i nikt nie ma mlecznego szkla (takiego ktore barwione jest w masie czyli ma obie powierzchnie gladnie)...

Domyślnie

Niestety z tą szybą to ciężka sprawa. W wielu skanerach, zależnie od ich głębi ostrości, moze wychodzić faktura. Jak dasz szybę o głądkiej powierzchni to wyjdą Ci pierścienie Newtona, co jest o wiele gorsze. Niestety trudna to sprawa.

conik
    Gość

Domyślnie

szklo musi byc chemicznie trawione nie piaskowane skoro ci wylazi faktura to pewnie masz piaskowane
    ja kupilem cos co sie nazywa glassdecor w pierwszym z brzegu zakladzie szklarniczym a skany jak widzisz sa ok
    uzywam SF
    a tu jeszcze jeden swiezy przyklad kadr i wycinek 100%

Domyślnie

Podobno to jest trawione Jest takie chropowate w dotyku troszke...
    Kupilem druga szybke - sklada sie z 2 warstw pomiedzy ktorymi jest wklejona jakas folia biala... to dziala troche lepiej ale i tak nie tak jak bym chcial
    Super Ci ten kodak wyszedl Ladne kolorki Co za aparat ?? W sumie moze sprobuje kodaka.. poki co tylko fuji wkladam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów