Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
co ma Marcinie tutaj wspólnego ogniskowa, nie było moim celem pokazania budowy kutra rybackiego, tutaj ma znaczenie kilmat o którym napisałem, ten rozświetlony dół iskrzący i mieniący się tysiącem cekinów, stado ptaków na wodzie, a kuter jest pokazany sylwetkowo pod słońce co widać, bardziej jako sztafaż aniżeli wiodący element tego zdjęcia, chyba zbyt bardzo Marcinie uzależniłeś się od swoich futurystycznych wizji i ostatnio u wielu na tym forum nie dostrzegasz prostego przesłanie krajobrazu jako takiego wiem masz swój styl rozumiem i wiele Twoich fotografii do mnie trafia, ale też zauważam u Ciebie parcie na sztukę nieraz za cenę innych składowych fotografii, ja uprawiam jak wiesz zwykły kiczowaty krajobraz i trudno w moich zdjęciach doszukiwać się czegoś więcej

pozdrawiam Cię serdecznie
Ale z tym kiczem to się trochę zagalopowałeś. To nie jest tak jak piszesz. Każde zdjęcie rozpatruję indywidualnie.
Np ta praca http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135281 Twojego autorstwa mi się bardzo podoba mimo, że nie ma tu morza czy minimalizmu.

Jeśli już to w zdjęciach innych ludzi poszukuję określonych warunków oświetleniowych choc oczywistem jest, że nie łatwa na takie trafić (ale w tym i cała sztuka i zabawa z fotografią). Ponadto nie napisałem, że oczekuję każdego detalu kutra, by móc go rozebrać na części ale jednak wolałbym bardziej nacieszyć nim swoje oczy. Osobiście nie przepadam za fotografiami sylwetkowymi i stąd taka moja opinia .