Close

Strona 320 z 846 PierwszyPierwszy ... 220270310318319320321322330370420820 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 191 do 3 200 z 8455

Domyślnie

Przeglądałem ten wątek i jednak nie wiem do końca, więc zapytam. Prosiłbym o poradę, wskazówkę.

Chciałbym wymienić mojego czteroletniego Szajsunga 193p na podobnych gabarytów monitorek, ale taki, który będzie dobrze nadawał się do obróbki zdjęć. Nie potrzebuję sprzętu profi, bo właściwie nie zarabiam na zdjęciach, ale chcę mieć pewność, że jak coś obrabiam, to mogę wierzyć temu, co wyświetla monitor. Tak więc priorytetem jest odwzorowanie kolorów, przejścia tonalne, w miarę równomierność podświetlenia. Z innych cech - pracuję na 19'' i mi starcza, tak więc może być 19, ale też możnaby spróbować 20, a nawet 22, przy czym stosunek boków klasyczny.

Znalazłby się jakiś Eizo w cenie powiedzmy około 2k ? Oczywiście kalibracji nie wymagam tutaj - zakładam, że monitor będzie i tak o niebo lepszy niż obecny. Doradzi ktoś coś ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Przeglądałem ten wątek i jednak nie wiem do końca, więc zapytam. Prosiłbym o poradę, wskazówkę.

Chciałbym wymienić mojego czteroletniego Szajsunga 193p na podobnych gabarytów monitorek, ale taki, który będzie dobrze nadawał się do obróbki zdjęć. Nie potrzebuję sprzętu profi, bo właściwie nie zarabiam na zdjęciach, ale chcę mieć pewność, że jak coś obrabiam, to mogę wierzyć temu, co wyświetla monitor. Tak więc priorytetem jest odwzorowanie kolorów, przejścia tonalne, w miarę równomierność podświetlenia. Z innych cech - pracuję na 19'' i mi starcza, tak więc może być 19, ale też możnaby spróbować 20, a nawet 22, przy czym stosunek boków klasyczny.

Znalazłby się jakiś Eizo w cenie powiedzmy około 2k ? Oczywiście kalibracji nie wymagam tutaj - zakładam, że monitor będzie i tak o niebo lepszy niż obecny. Doradzi ktoś coś ?
    Zbigniew, dorzuć jeszcze jakieś 400pln i kup Eizo S2243W, moim zdaniem w tej półce cenowej najrozsądniejszy wybór (szybko przywykniesz i zaakceptujesz plusy panoramicznej matrycy)
    Ostatnio edytowane przez Andrzej Olender ; 04-03-2010 o 22:52
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Tyle że ja z Wordem dużo (bardzo dużo) pracuję i przywykłem do standardowych wymiarów. Serio. No ale spróbuję jak to jest zanim kupię - może rzeczywiście boję się nieznanego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    Hmm, czyli w jakimś stopniu to też może być męczące. W końcu mózg to rejestruje, chociaż bezpośrednio tego nie widać.
    Niekoniecznie rejestruje. Powyżej pewnej częstotliwości powtarzania obraz nie zdąży "wygasnąć" na receptorach w oku. Efekt powidoku. Wykazywanie obecności migotania przez wywoływanie pozornych obrazów złożonych z wypadkowych nakładających się klatek nie ma żadnego uzasadnienia oprócz ciekawostki. W dokładnie taki sam sposób można "wykazać" migotanie dowolnych zjawisk szybkozmiennych, niezależnie od częstotliwości. Nawet o wartościach megahertzowych.

PS. Częstotliwość pracy przetwornicy zasilania lamp w Eizo to jeśli dobrze pamiętam między 200 a 400Hz. Nie ma najmniejszych szans tego zauważyć.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-03-2010 o 01:23
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Podepnę się pod temat i poproszę użytkowników monitora Dell 2209 WA o podanie ustawień na jakich pracujecie. Znalazłem kilka wypowiedzi ale generalnie temat tego monitora nie jest za często poruszany. Wiem że nie jest to ideał
    a jedynie rozwiązanie niskobudżetowe ale dla amatora myślę że wystarczy. W tej chwili "próbuję" ustawień jasność-0 ,
    kontrast-74 , R 97, G 99 ,B 88 które podał użytkownik arekk1970. Czy używacie profilu icc w photoshopie ?
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamil_km Zobacz posta
    Podepnę się pod temat i poproszę użytkowników monitora Dell 2209 WA o podanie ustawień na jakich pracujecie.
    Nie można podać uśrednionych nastaw, za duży rozrzut parametrów, za duża ilość odmian monitora.

myślę że wystarczy. W (...) W tej chwili "próbuję" ustawień (...) kontrast-74
    Na wyczucie to raczej wróżbiarstwo a nie wybór i ustawienie sprzętu. Gdyby Pan poczytał choćby ten wątek, to wiedziałby Pan że monitory LCD nie mają regulacji kontrastu i nie powielał czyichś nonsensownych poczynań.

Czy używacie profilu icc w photoshopie ?
    W Photoshopie nie "używa się" profilu monitora. W Photoshopie ustawia się profil opisujący przestrzeń roboczą. Profil monitora musi być ustawiony w systemie jako domyślny do tego ekranu, wówczas aplikacje wyświetlające mają dane o specyfice materiału graficznego i sposobie działania toru wyświetlania. Jest to jeden z fundamentów przewidywanego efektu na ekranie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-03-2010 o 12:20
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    PS. Częstotliwość pracy przetwornicy zasilania lamp w Eizo to jeśli dobrze pamiętam między 200 a 400Hz. Nie ma najmniejszych szans tego zauważyć.
    http://www.svethardware.cz/art_doc-2...D004BB3CB.html

Regulace jasu probíhá pomocí podsvětlovacích trubic, které i při maximálním jasu poblikávají. Celkem mě zarazila frekvence blikání, která je pouze 100 Hz. Obvykle se pohybuje zhruba v dvojnásobných hodnotách.
    ... ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    ... ?
    Aby nie gadać o niczym, potwierdzę tą informację przez zmierzenie w monitorze i dam znać.

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź.
    Bez bicia przyznam się że całego wątku nie czytałem. Zdaję sobie sprawę że uśrednianie nie będzie najlepsze ale może łatwiejsze niż próba ręcznej kalibracji monitora. Na Pana stronie jest opisany sposób amatorskiej kalibracji ale przy próbie jej wykonania zawsze dostawałem oczopląsu i nie ogólnie rzecz biorąc nie podobał mi się uzyskany efekt. Nie znam się na profilach i kalibracji stąd moje bardzo laickie pytania, mam nadzieję że nikogo nimi nie urażę. Myślałem że udało by się skorzystać z czyichś ustawień i profilu w nadziei że będzie bliższy prawdy niż nastawy fabryczne monitora.
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Myślałem że udało by się skorzystać z czyichś ustawień i profilu w nadziei że będzie bliższy prawdy niż nastawy fabryczne monitora.
    Proponuję podejść do problemu systemowo, a nie błądzić po ciemku. Pana monitor nie należy do łatwych do ustawienia. Bez odpowiedniego sprzętu, oprogramowania oraz wiedzy jak to poukładać nie ma sensu. Inaczej jest to niekończąca się walka.

Strona 320 z 846 PierwszyPierwszy ... 220270310318319320321322330370420820 ... OstatniOstatni