Close

Strona 319 z 846 PierwszyPierwszy ... 219269309317318319320321329369419819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 181 do 3 190 z 8455
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

W takim razie decyzja zapadła, będę ciułał pieniądze dalej, ale kupię wyższy model.

Wielkie dzięki!

Domyślnie

Pytanie zupełnego laika do autorytetów tego wątku :

Czy LCD (ze wszystkimi swoimi odmianami) są już w końcu lepsze od dobrych (dawnych) CRT ?

Nie chodzi mi o jakieś super-hiper-hi-endowe modele za mega mnóstwo pieniędzy.
    Mam na myśli przeciętnego użytkownika (no powiedzmy na poziomie dawnych 1,5-2,5 tys. za monitor CRT).

Wiem , że dawne czasy już nie wrócą .
    Jednak mam wrażenie , że ta technika (w tym przedziale cenowym) jest jeszcze ciągle "kulawa".

A może się mylę ?

Proszę o oświecenie.
    JB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jabu66 Zobacz posta
    Czy LCD (ze wszystkimi swoimi odmianami) są już w końcu lepsze od dobrych (dawnych) CRT ?
    W niektórych aspektach lepsze, w niektórych nie. Ogólna jakość nie jest tak samo stopniowana w LCD i CRT w funkcji ceny. Na tanich CRT dało się pracować, na tanich LCD nie. Porównywalne zaczynają być od około 3 tys zł, a bezdyskusyjnie LCD są lepsze w klasie cenowej powyżej 5 tys zł, czyli właściwej dla zawodowych monitorów obu rodzajów.

Należy też pamiętać, że takie porównania mają sens w przypadku nowego CRT. Jest to oczywiście niemożliwe i przy obecnym wieku, nawet najwyższej klasy kineskopy są tak zużyte że nie są w stanie konkurować ze średnią klasą LCD, a defekty są katastrofalne.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Te aspekty , to przede wszystkim geometria obrazu , jak sądzę .

Czy około 4.000 godzin pracy to już "wyrok" dla CRT ?

Jakie są realne szanse na dokonanie porównania dobrego lcd z posiadanym monitorem u siebie , na miejscu?

Bo jakoś nie widzę możliwości tłuczenia się do siedziby sprzedawcy z moim (ponad 30 kilogramów) "telewizorem".
    Dodam , że mam go od nowości i jest (był ?) z grupy tych "dobrych" (ok.6.000 zł.).

Jestem zainteresowany zakupem jakiegoś następcy , ale muszę siebie jakoś przekonać , że stary już jest "BE".
    (a popsuć się nie chce).

JB.
    Ostatnio edytowane przez jabu66 ; 03-03-2010 o 22:51 Powód: dopisek.

Domyślnie

Te aspekty , to przede wszystkim geometria obrazu , jak sądzę .
    W klasie cenowej do 2,5 tys zł cechy LCD i CRT są praktycznie przeciwnościami:

CRT
    - geometria
    - ostrość
    - migotanie
    - mora
    - brak stabilności
    + liniowość
    + regulacja temperatury barwowej
    + kąty widzenia

LCD
    + geometria
    + ostrość
    + brak migotania
    + brak mory
    + wysoka stabilność
    - liniowość
    - brak regulacji temperatury barwowej
    - kąty widzenia

W wyższych klasach cenowych (pow 5 tys zł) wymienione wady LCD są zminimalizowane do wartości nie przeszkadzających w pracy gdzie jakość obrazu ma znaczenie krytyczne. Zanika wówczas przewaga CRT.

Pewną ważną dla niektórych użytkowników cechą, jest stała rozdzielczość LCD. Należy dopasować wymaganą rozdzielczość i plamkę już na etapie zakupu, bo później zmienić się nie da.

Czy około 4.000 godzin pracy to już "wyrok" dla CRT ?
    Zużycie nie jest wprost funkcją czasu. Wydaje się że 4 tys godzin nie jest wielką wartością, ale trzeba go obejrzeć żeby cokolwiek powiedzieć. W swojej praktyce ostatnio rozsądnej jakości CRT widziałem około 2005 roku.

Jakie są realne szanse na dokonanie porównania dobrego lcd z posiadanym monitorem u siebie , na miejscu?
    Są takie szanse. Najprościej monitor wypożyczyć. Jeśli będzie Pan zainteresowany, proszę mnie zagadnąć poza forum.

Dodam , że mam go od nowości i jest (był ?) z grupy tych "dobrych" (ok.6.000 zł.).
    Jeśli Pańskie wymagania uzasadniały zakup monitora z tej klasy, mam podstawy sądzić, że uniwersalne LCD z grupy do 2,5 tys zł nie musi być dobrym wyborem. Chyba że chodzi o zastosowania ogólne.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-03-2010 o 22:54
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    W klasie cenowej do 2,5 tys zł cechy LCD i CRT są praktycznie przeciwnościami:

CRT

- migotanie
    + liniowość
    + regulacja temperatury barwowej

LCD

+ brak migotania
    - liniowość
    - brak regulacji temperatury barwowej
    Z tym powyżej się nie mogę zgodzić.

1) CRT przy 100 Hz już mruga niedostrzegalnie kiedy nie patrzymy "kątem oka" (podświetlenie LCD swoją droga też mruga przy nie maksymalnej jasności - jednak nawet przy patrzeniu "kątem oka" jest to niedostrzegalne).

2) LCD z 10-12 bit LUT potrafią być już bardziej liniowe od niejednego CRT

3) Temp. barwowa zmienia się przy regulacji w OSD pierwszego lepszego LCD ... co prawda z pewną stratą kontrastu ... ale jednak efekt zmiany jest (nie było by strat kontrastu przy sterowanym podświetleniu R/G/B ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Z tym powyżej się nie mogę zgodzić.
    Ależ proszę bardzo. Faktów to jednak nie zmienia. :P

1) CRT przy 100 Hz już mruga niedostrzegalnie kiedy nie patrzymy "kątem oka" (podświetlenie LCD swoją droga też mruga przy nie maksymalnej jasności - jednak nawet przy patrzeniu "kątem oka" jest to niedostrzegalne).
    Zasada działania tworzenia obrazu CRT polega na mruganiu i to w większości w widoczny sposób, a jest to niezbyt pożądane i należy zaznaczyć jako wadę. W LCD obraz nie mruga wcale, pomijam wadliwe układy podświetlenia.

2) LCD z 10-12 bit LUT potrafią być już bardziej liniowe od niejednego CRT
    Obecność dokładniejszego kodowania koloru faktycznie jest warunkiem koniecznym ale nie wystarczającym. Wspomniałem o poprawnej liniowości w kontekście monitorów wyższej klasy.

3) Temp. barwowa zmienia się przy regulacji w OSD pierwszego lepszego LCD ... co prawda z pewną stratą kontrastu
    Formalnie LCD z podświetleniem niesterowanym, czyli 99,99999% monitorów, nie ma regulacji temperatury barwowej, podobnie jak nie ma regulacji kontrastu, ale w wypadku kontrastu podświetlenie niczego nie zmieni. Odbywa się to poprzez protezę, okrojenie zakresu sterowania i spore skutki uboczne.

Domyślnie

Zasada działania tworzenia obrazu CRT polega na mruganiu i to w większości w widoczny sposób, a jest to niezbyt pożądane i należy zaznaczyć jako wadę. W LCD obraz nie mruga wcale, pomijam wadliwe układy podświetlenia.
    Wątpię bym w swoim EIZO miał wadliwe podświetlenie. Proszę wziąć jakąś komórkę za kamerą lub coś podobnego i ustawić monitor na np. 25% jasności (np. EIZO S2231W) ... wyświetlić kolor biały ... u mnie widać poprzez kamerkę poziome pasy które tym bardziej zanikają im wyższą ustawię jasność ... przy jasności 100% one zanikają. Badania serwisu (chyba svethardware) wskazują że modulowanie podświetlenia w tym EIZO (przy redukcji jasności) odbywa się z częstotliwością 100 Hz.

.... LCD więc migocze ... nie zawsze (100% jasności)... jedne bardziej (100 Hz) ... inna mniej (270 Hz ) ...

Formalnie LCD z podświetleniem niesterowanym, czyli 99,99999% monitorów, nie ma regulacji temperatury barwowej, podobnie jak nie ma regulacji kontrastu, ale w wypadku kontrastu podświetlenie niczego nie zmieni. Odbywa się to poprzez protezę, okrojenie zakresu sterowania i spore skutki uboczne.
    Liczy się efekt. A efekt jest taki że spektrofotometr/kolorymetr przy regulacji w OSD pokaże inną temp. barwową.

Domyślnie

ps. to z tymi pasami przy mniejszej jasności widzianymi poprzez kamerkę to efekt migotania/pulsowania lampy podświetlającej

Domyślnie

ps. to z tymi pasami przy mniejszej jasności widzianymi poprzez kamerkę to efekt migotania/pulsowania lampy podświetlającej
    Hmm, czyli w jakimś stopniu to też może być męczące. W końcu mózg to rejestruje, chociaż bezpośrednio tego nie widać. Czy dobre diody led wyeliminowałyby to pulsowanie? Chyba są bardziej stabilne i łatwiejsze w sterowaniu przy małych jasnościach?

Strona 319 z 846 PierwszyPierwszy ... 219269309317318319320321329369419819 ... OstatniOstatni