Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Domyślnie

To i ja się podepnę z pytaniem.
    Czy można powiedzieć, że EPSON SP P50 to mniejsza wersja EPSONA SP 1400?
    Czy różnią się tylko rozmiarem, czy jednak SP 1400 ma w sobie coś więcej, lepiej np. owzorowuje kolory?

Znalazłem taką informację nt. SP 1400:
    "Sterownik Stylus Photo 1400 obsługuje format Adobe RGB, zapewniając szeroką gamę kolorów. Wśród dodatkowych trybów barwnych znajduje się „Epson Vivid”, idealny do prezentacji i wykresów, oraz „Epson Standard” do wiernej reprodukcji obrazów sRGB. Ponadto Epson Stylus Photo 1400 umożliwia zaawansowane zarządzanie kolorami
    z wykorzystaniem gotowych profili ICC dla nośników firmy Epson."

Czy to samo można powiedzieć o P50, czy jednak zdecydowanie lepiej kupić 1400?

Domyślnie

Co prawda nie posiadam R1400, a R285, która zdecydowanie jest mniejszym bratem tej pierwszej. A z kolei P50 jest identyczna z R285, więc mogę stwierdzić, że to to samo:
    - obie (wszystkie trzy) korzystają z tych samych tuszy (nawet kartridże są te same). Odwzorowanie kolorów będzie takie same.
    - R285 ma cechy wymienione przez Ciebie w poście: tryb Vivid, przestrzeń aRGB
    - profile będą te same dla wszystkich trzech

Nie wiem do czego głównie chcesz wykorzystywać drukarkę. Jeżeli do drukowania zdjęć, to i tak zapinasz profil do programu, z kórego drukujesz i wyłączasz zarzadzanie kolorami z poziomu drukarki.
    Według mnie, jezlei nie potrzebujesz formatu A3, kupuj P50.
    Pozdrawiam
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
    Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|

Domyślnie

Profile wcale nie będą takie same - mimo tego samego zestawu kolorantów 1400 i 285/P50 są inaczej linearyzowane i mają inne algorytmy rastrowania, więc profile są podobne, ale mimo wszystko się różnią, a odwzorowanie kolorów nie będzie identyczne.

W teorii drukarki mogą wydawać się podobne, w praktyce 1400 może się okazać np. solidniejsza, lepiej sobie radzić z grubymi nośnikami itp.

Domyślnie

No tak - znów się czegoś dowiedziałem , że niechcący nakłamałem. Przy okazji sprawdziłem - kartridże też są inne (w każdym razie mają inne oznaczenia). Sorry za wprowadzenie w błąd. Tyle, że to powoduje, iż trudniej odpowiedzieĆ na pytanie, która z nich jest "lepsza".
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
    Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|

Domyślnie

1400 ma większe otwory w głowicy, wypluwa więcej atramentu na raz przez co wszelkie aple są ładniejsze, szczególnie gdy głowica nie jest idealnie czysta. W nowszych, pogoń za "pikolitrem" powoduje znacznie częstsze pojawianie się paskowania.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Ano właśnie. Nie jest to wszystko takie proste i oczywiste.

Co do kartridży, to startowe w P50 są inne [mniejsze 7,4ml] ale pasują te same co do 1400, więc można potem kupować większe [11ml - swoją drogą zawrotna wielkość ].

Obawiam się tego, co pisze Czornyj. To, że używają tych samych kolorantów, nie oznacza jeszcze, że to takie same drukarki i będą drukowały tak samo. Jeśli faktycznie są inaczej linearyzowane i mają inne rastrowanie to na 100% nie będą identycznie drukowały przecież. Do tego jeszcze dochodzi fakt, że 1400 to drukarka sprzed paru lat, a P50 najnwosza. Z jednej strony coś mogli dołożyć nowego, z drugiej, kiedyś mogli się lepiej przykładać do produkcji.
    Biorąc pod uwagę, że teraz to tylko kombajny rządzą, niedługo ciężko będzie w takim segmencie kupić samą drukarkę.

Dzięki za wypowiedzi.

O! I to co dopisał Tom01. Dla mnie to bardzo ważne. Często będę drukował aple, nawet pewnie częściej niż zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazca Zobacz posta
    Do tego jeszcze dochodzi fakt, że 1400 to drukarka sprzed paru lat, a P50 najnwosza
    Co niestety wcale nie determinuje lepszej jakości tej drugiej. Rynek potrzebuje rozwiązań różnych klasowo, przy czym więcej jest sprzętu dla mas o niskich wymaganiach.

PS. Z drukarek do 2 tys zł, najrówniejsze aple jakie widziałem wypluwała, nie produkowana od lat, Epson Photo 950.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Tak, jak pisał Czornyj i Tom01 można się było spodziewać, że EPSON 1400 to nie jest dokładnie to samo, co P50.
    Zadałem pytanie u źródła i uzyskałem odpowiedź, która tylko potwierdza podejrzenia i sugestie wcześniejsze w tym wątku, a którą wklejam, bo może komuś kiedyś się przyda.

"Drukarka Epson 1400 jest drukarką zaawansowaną dla osób bardziej
    wymagających którzy porzebują większego formatu.
    Urządzenie P50 przeznaczone jest do domu dla osób mniej wymagających
    lubiących fotografię.
    P50 ma zainstalowaną inną głowicę ktora pracuje również na tuszach
    przeznaczonych do Epsona 1400, lecz nie posiada takich możliwości jak
    1400."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazca Zobacz posta
    Zadałem pytanie u źródła i uzyskałem odpowiedź,
    Pomijając sedno o które Panu chodziło, że są to różne drukarki, odpowiedź jest klasycznym marketingowym makaronem.

Domyślnie

Pomijając rodzaj makaronu, jest to chyba makaron al dente, a nie rozgotowana papka, zatem, jak najbardziej strawny i pożądany.

P.S. Żródłem nie była firma EPSON ale firma specjalizująca się w sprzedaży drukarek wielu marek.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów