Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: m42 do d700

Domyślnie m42 do d700

Witam,

mam pytanko odnosnie konwerterow m42 do Nikonow. Jest tego ogrom a ja nie za bardzo wiem co i jak..
    moglby mi ktos to zrozumiale wytlumaczyc co ja wlasciwie powinienem kupic?
    do czego ta blokada przyslony?

Z gory dzieki za odpowiedz
    35mm

Domyślnie

Starsze manualne Nikony z którymi będziesz miał nieskończoność? Adapter bez soczewki > nieostrzy na nieskończoność, a z soczewką spada jakość. Mam nadzieję, że to tylko prowokacja. Do makro się nadadzą.
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbazdz Zobacz posta
    Witam,

mam pytanko odnosnie konwerterow m42 do Nikonow.
    Poszukaj choćby na brytyjskim ebayu słowa adaptall

do czego ta blokada przyslony?
    Związane z tym, że przyslone trzeba domknąć przed zdjęciem. Zależnie o tego, czy obiektyw posiada przełącznik A/M, czy nie, czy ma przysłonę preselekcyjną. Mozna sobie radzić różnie. Żadny sposób nie jest idealny.

Kup w pełnym (tzn stary a nie nowym chińskim) adaptallu, nie będzie tego problemu.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Ogolnie manualne Nikkory albo jakies inne lensy ktore sa np na M42. Wlasnie przed chwila nabylem 200mm f 3.5
    Makro akurat mnie mniej interesuje, chce tanio sprawdzic ktore ogniskowe bede uzywal najwiecej i pobawic sie roznymi obiektywami.

Dzieki za podpowiedzi, cos tam znajde i wroce
    35mm

Domyślnie

Ok, poszukalem, poczytalem i mam kolejne pytanko.

Obecnie chce podpiac 200mm f3.5 stalke na M42 do mojego d700. Co w moim przypadku bedzie oznaczalo brak ostrzenia na nieskonczonosc? ze gdybym chcial uzyc tego szkla jako tele do krajobrazu to gdy wyjade poza zakres maxymalny przed nieskonczonoscia to bedzie nieostro? a do tego zakresu uda mi sie ja zlapac? czyli np w plenerek do portretow jak znalazl?

JackuCz, te adaptall'e to Tamronowe sa i czy to oznacza ze jak kupie M42->adaptall to moge to podpiac do Nikona juz bez zadnych innych przejsciowek?

Co do blokady przyslony, przelacznik A/M jest. co to w takim wypadku u mnie zmienia?

Dzieki za pomoc!
    35mm

Domyślnie

JackuCz, te adaptall'e to Tamronowe sa i czy to oznacza ze jak kupie M42->adaptall to moge to podpiac do Nikona juz bez zadnych innych przejsciowek?

Co do blokady przyslony, przelacznik A/M jest. co to w takim wypadku u mnie zmienia?
    1. Nie ma przejścia m42 -> adaptall (tak jak zrozumialem ze szukasz) Jest adaptall-nikon. Chodzi o odległośc od dupki obiektywu do płaszczyzny filmu dawniej, matrycy obecnie. Jak już w nikonie jest "za daleko" (np żeby założyc bezproblemowo m42) to dokładając cokolwiek nie będzie mniej, prawda. Tu kupe o tym było.

2. Przysłona. Typowo ustawia się jakaś przysłonę 'roboczą', np. 8 5.6 czy jak trzeba. Celujesz i ostrzysz przy odsłoniętym np 3,5, bo najlepiej naostrzy. Tuż przed zdjęciem przysłona ma się przymknąć. W manualu nikona, oraz w pełnym adaptalu przymknie się sama tuz przed zdjęciem. W innych trzeba przymknąć. Jak jest przełącznik A/M jest szansa nauczyć się, ale nie pewność, że da się to zrobić bezwzrokowo, nie przerywając kontroli kadru (jeśli już, przysłona preselekcyjna jest lepsza np w rosyjskich obiektywach. Najcześciej przełącznikiem zbyt mocno trzeba szarpać i nie wychodzi. Zawsze, nawet jak cięzko chodzi, przełacznik A/M pozwala nie cudować z 'blokowaniem przysłony'

Domyślnie

Re 1: czyli m42 podpinam pod adaptall i pozniej adaptall do body...

Re 2: rozumiem, ale do polowy.. ustawiam na body f8, mam przelacznik, ustawiam go na M (obiektyw), otwieram do max dziury przelacznikiem przyslony, kadruje, lapie ostrosc, przelaczam na A (obiektyw), robie zdjecie a aparat przymknie przyslone?

Jak bardzo pogarsza sie jakosc z soczewka dodatkowa zeby bylo ostrzenie na nieskonczonosc? Czytalem ze takie adaptery od Kood'a byly calkiem niezle...
    35mm

Domyślnie

Czesc szkiel da sie przerobic odkrecajac tylnia grupe soczewek o pare mm i jest prawie nieskonczonosc =)
    FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
    skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers

Domyślnie

Re 1: czyli m42 podpinam pod adaptall i pozniej adaptall do body...

Re 2: rozumiem, ale do polowy.. ustawiam na body f8, mam przelacznik, ustawiam go na M (obiektyw), otwieram do max dziury przelacznikiem przyslony, kadruje, lapie ostrosc, przelaczam na A (obiektyw), robie zdjecie a aparat przymknie przyslone?

Jak bardzo pogarsza sie jakosc z soczewka dodatkowa zeby bylo ostrzenie na nieskonczonosc? Czytalem ze takie adaptery od Kood'a byly calkiem niezle...
    1. NIEEE. Specjalizowany obiektyw adaptall, pełno ich w GB. Wpuśc to w google, pełno zdjęć, rysunków.

2. Nic nie ustawaisz na body, wszystko jeśli już na obiektywie. Przełączniki chyba odwrotnie niż piszesz, ale cos podobnego. W pełnoautomatycznym trybie (musiałbyś miec zenita/praktikę a nie nikona) raz na zawsze dajesz A i zapominasz.

3. Nie wiem, nie znam, Za porządną soczewkę dasz 2x tyle co za komplet na adaptallu. Ma to sens? Jakbym był na wyspie, zostałbym kolekcjonerem adaptalli.

Domyślnie

A czy da sie przerobic na nieskonczonosc Heliosa 44M-4 2/58 ?
    FX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów