Witam,
mam pytanko odnosnie konwerterow m42 do Nikonow. Jest tego ogrom a ja nie za bardzo wiem co i jak..
moglby mi ktos to zrozumiale wytlumaczyc co ja wlasciwie powinienem kupic?
do czego ta blokada przyslony?
Z gory dzieki za odpowiedz![]()
Szukaj
Witam,
mam pytanko odnosnie konwerterow m42 do Nikonow. Jest tego ogrom a ja nie za bardzo wiem co i jak..
moglby mi ktos to zrozumiale wytlumaczyc co ja wlasciwie powinienem kupic?
do czego ta blokada przyslony?
Z gory dzieki za odpowiedz![]()
35mm
Starsze manualne Nikony z którymi będziesz miał nieskończoność? Adapter bez soczewki > nieostrzy na nieskończoność, a z soczewką spada jakość. Mam nadzieję, że to tylko prowokacja. Do makro się nadadzą.
Jestem leniwy, ale z tym walczę.
Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.
Poszukaj choćby na brytyjskim ebayu słowa adaptall
Związane z tym, że przyslone trzeba domknąć przed zdjęciem. Zależnie o tego, czy obiektyw posiada przełącznik A/M, czy nie, czy ma przysłonę preselekcyjną. Mozna sobie radzić różnie. Żadny sposób nie jest idealny.
Kup w pełnym (tzn stary a nie nowym chińskim) adaptallu, nie będzie tego problemu.
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
Ogolnie manualne Nikkory albo jakies inne lensy ktore sa np na M42. Wlasnie przed chwila nabylem 200mm f 3.5
Makro akurat mnie mniej interesuje, chce tanio sprawdzic ktore ogniskowe bede uzywal najwiecej i pobawic sie roznymi obiektywami.
Dzieki za podpowiedzi, cos tam znajde i wroce![]()
35mm
Ok, poszukalem, poczytalem i mam kolejne pytanko.
Obecnie chce podpiac 200mm f3.5 stalke na M42 do mojego d700. Co w moim przypadku bedzie oznaczalo brak ostrzenia na nieskonczonosc? ze gdybym chcial uzyc tego szkla jako tele do krajobrazu to gdy wyjade poza zakres maxymalny przed nieskonczonoscia to bedzie nieostro? a do tego zakresu uda mi sie ja zlapac? czyli np w plenerek do portretow jak znalazl?
JackuCz, te adaptall'e to Tamronowe sa i czy to oznacza ze jak kupie M42->adaptall to moge to podpiac do Nikona juz bez zadnych innych przejsciowek?
Co do blokady przyslony, przelacznik A/M jest. co to w takim wypadku u mnie zmienia?
Dzieki za pomoc!
35mm
1. Nie ma przejścia m42 -> adaptall (tak jak zrozumialem ze szukasz) Jest adaptall-nikon. Chodzi o odległośc od dupki obiektywu do płaszczyzny filmu dawniej, matrycy obecnie. Jak już w nikonie jest "za daleko" (np żeby założyc bezproblemowo m42) to dokładając cokolwiek nie będzie mniej, prawda. Tu kupe o tym było.
2. Przysłona. Typowo ustawia się jakaś przysłonę 'roboczą', np. 8 5.6 czy jak trzeba. Celujesz i ostrzysz przy odsłoniętym np 3,5, bo najlepiej naostrzy. Tuż przed zdjęciem przysłona ma się przymknąć. W manualu nikona, oraz w pełnym adaptalu przymknie się sama tuz przed zdjęciem. W innych trzeba przymknąć. Jak jest przełącznik A/M jest szansa nauczyć się, ale nie pewność, że da się to zrobić bezwzrokowo, nie przerywając kontroli kadru (jeśli już, przysłona preselekcyjna jest lepsza np w rosyjskich obiektywach. Najcześciej przełącznikiem zbyt mocno trzeba szarpać i nie wychodzi. Zawsze, nawet jak cięzko chodzi, przełacznik A/M pozwala nie cudować z 'blokowaniem przysłony'
Re 1: czyli m42 podpinam pod adaptall i pozniej adaptall do body...
Re 2: rozumiem, ale do polowy.. ustawiam na body f8, mam przelacznik, ustawiam go na M (obiektyw), otwieram do max dziury przelacznikiem przyslony, kadruje, lapie ostrosc, przelaczam na A (obiektyw), robie zdjecie a aparat przymknie przyslone?
Jak bardzo pogarsza sie jakosc z soczewka dodatkowa zeby bylo ostrzenie na nieskonczonosc? Czytalem ze takie adaptery od Kood'a byly calkiem niezle...
35mm
Czesc szkiel da sie przerobic odkrecajac tylnia grupe soczewek o pare mm i jest prawie nieskonczonosc =)
FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers
1. NIEEE. Specjalizowany obiektyw adaptall, pełno ich w GB. Wpuśc to w google, pełno zdjęć, rysunków.
2. Nic nie ustawaisz na body, wszystko jeśli już na obiektywie. Przełączniki chyba odwrotnie niż piszesz, ale cos podobnego. W pełnoautomatycznym trybie (musiałbyś miec zenita/praktikę a nie nikona) raz na zawsze dajesz A i zapominasz.
3. Nie wiem, nie znam, Za porządną soczewkę dasz 2x tyle co za komplet na adaptallu. Ma to sens? Jakbym był na wyspie, zostałbym kolekcjonerem adaptalli.
A czy da sie przerobic na nieskonczonosc Heliosa 44M-4 2/58 ?
FX
Skontaktuj się z nami