Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Nikkor 24-50/3.3-4.5 ?

Nikkor 24-50/3.3-4.5 - dobry wybór czy zły? Wersja starsza - z "szybką", jak się ma do nowszej wersji, jest ostry od pełnej dziury czy trzeba ekstremalnie przymykać?
    Jeszcze biorę pod uwagę Sigma 24-60/2.8 - kusi jasne światło, przeciw złe opinie idące za tym szkłem.
    Co jeszcze - kit 18-70, 24-85 (bardzo odpowiadałaby mi w nim ogniskowa)?
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

Mogę wypowiedziec sie na temat N.24-50,bo miałem obydwie wersje tego szkła
    Róznicy optycznej nie ma żadnej,tylko wiadomo "D" czasami z lampą sie przydaje...
    A samo szkło godne polecenia i smiało mozna powiedzieć,ze jest ostre juz od pełnej dziury-
    tak na analogu jak i na cyfrze

Domyślnie

czyli brać?

[edit] jednak nie biorę - postawiłem na sprawdzone rozwiązanie i kupiłem kita 18-70
    Ostatnio edytowane przez asche ; 29-10-2007 o 16:31
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

No i zrobiles blad. 24-50 jest lepszy optycznie od AF-S 18-70.

Domyślnie

No to trzeba było wcześniej mi o tym powiedzieć
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    No i zrobiles blad. 24-50 jest lepszy optycznie od AF-S 18-70.
    Oj chyba nie z cyfrą. Robiłem nim fotki na D200 i stwierdzam, że było źle. Z 18-70 o wiele lepiej. Chyba, że miałem wadliwy egzemplarz.
    Piotr.
    D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS

Bladyrunner*
    Gość

Domyślnie

Mam pytanie, czy ktoś używał/używa tego obiektywy z d700? Poszukuję szkła na podróże, żeby nie było za ciężkie i żeby rozmiarami nie budziło popłochu wśród tubylców. Nikkor 24-85 f/2.8-4 będący na pograniczu tych cech wydaje mi się trochę za drogi, na placu boju pozostaje więc w zasadzie tamron 28-75 f/2.8 i właśnie 24-50 f/3.5-4.5.
    Teoretycznie wybór powinien być prosty - Tamron, w dodatku mam trochę porządnych filtrów 67, jednak 24 mm na dole i kompaktowa waga oraz rozmiary zachęcają mnie jednak coraz bardziej do 24-50. Dlatego wdzięczny będą za wszelkie informacje na temat współpracy tego obiektywu z cyfrą FF, jak również za sample, o które wszystkich mogących pomóc bardzo proszę.

Domyślnie

24-50 f/3.5-4.5 - Ja również jestem na etapie poszukiwania tego obiektywu,zakres idealny aby zabrać go na urlop z D700.
    new X100s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asche Zobacz posta
    No to trzeba było wcześniej mi o tym powiedzieć
    No to trzeba było uruchomić szukajkę, jest sporo o tym świetnym i niedocenianym szkiełku. Po lekturze nie miałbyś wątpliwości co wybrać.
    LED ZEPPELIN

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bladyrunner* Zobacz posta
    Mam pytanie, czy ktoś używał/używa tego obiektywy z d700?

24 mm na dole i kompaktowa waga oraz rozmiary zachęcają mnie jednak coraz bardziej do 24-50. Dlatego wdzięczny będą za wszelkie informacje na temat współpracy tego obiektywu z cyfrą FF, jak również za sample, o które wszystkich mogących pomóc bardzo proszę.
    Ja używałem i nie powiem o tym szkle złego słowa... ostre już od pełnej dziury (zaczyna się na 3,3) przy 24 mm. Gdyby nie to, że zaczyna ostrzyc od 0,6 m to w dobrym świetle potrafi w centrum dogonić mistrza mistrzów czyli 24-70 i trudno odróżnić 2 obrazki.

Bardzo dobra budowa (choć to plastik) i szybki AF z D700 (i naprawdę rzadko się myli). Wymiary rzeczywiście idealne na wycieczki, niestety z takim body jak D700 mała ergonomia (głownie z powodu małej średnicy szkła) co mnie (mam raczej nieduże ręce) utrudniało prace. Denerwujące jest też rotująca przednia soczewka i osłona słoneczna, która mocno wystaje.

Szkło sprzedałem niedawno koledze rotor , może coś dorzuci od siebie.

Sprzedałem tylko dlatego, że szukam do reporterki czegoś szerszego... a nie mam kasy.

Tu masz kilka poglądówek w tego szkła.

http://www.digart.pl/zoom/4800975/Zi...sce_dzis_.html

Moje dwa ostatnie reportaże w dziale repo też są z tego szkła.

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów