Close

Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 1220212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 226

Wątek: D90 vs. D5000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stef Zobacz posta
    ??? Że co?
    No pierwszy raz się hajtnie i z prezentów się zwróci.
    Hajtnie się po raz drugi i zmieni na wyższy model :P
    Kilka ślubów i będzie zestaw Pro. Chyba, że się rodzina zbuntuje

Domyślnie

Dla osoby, która wcześniej korzystała z aparatów analogowych, na pewno znacznie mniejszym szokiem pod względem ergonomii, będzie przesiadka na D90. W najzwyklejszej analogówce wystarczyło jedno szybkie spojrzenie na grzbiet aparatu i od razu widać główne parametry pracy. Wchodzenie w menu? W większości sytuacji w D90 praktycznie nie ma takiej potrzeby - większość najczęściej używanych parametrów (w tym np. ISO, WB, bracketing) zmieniamy w sposób najzupełniej naturalny pokrętłami i przyciskami na obudowie - a zmiana jest od razu odnotowywana na tym samym górnym wyświetlaczu oraz na wizjerze. Jeżeli aparat cyfrowy nie jest tak zaprojektowany, by zapewnić powyższy, w mojej opinii zupełnie podstawowy komfort obsługi, to dla mnie odpada już na wstępnym etapie porównań, nawet nie wdając się w różnice w specyfikacjach. Oczywiście bez tego fotografować się da, ale dla osób ceniących sobie podstawowy komfort pracy z aparatem, to już nie to samo. Za stosunkowo niewielką różnicę w cenie otrzymujemy ponadto korpus lepiej leżący w dłoni, oraz możliwość korzystania z szerszego grona dostępnych obiektywów (śrubokręt). Każdemu wedle potrzeb i wymagań.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniela Zobacz posta
    Za późno? Hmmm... a może po prostu kupią sobie coś innego.
    Daniela, większość osób za główną wręcz zaletę D5000 uważa te kilkaset złoty oszczędności. Myślisz że po roku wydadzą 3000zł na lepsze body?

Głównie o to mi chodziło w stwierdzeniu "za późno".

Wink

Cytat Zamieszczone przez JURAS12 Zobacz posta
    Faktycznie można być zszokowanym czytając powyższe ; większość "pnie się w górę",a Ty chcesz obrać własną drogę.Twój wybór.
    E noooo gratuluję. Rozumiem że kolega dzięki D90 wspiął się już na takie wyżyny fotografii, że z motłochem z zabaweczkami D5000 nie będzie się zadawać. Jeden lubi rybki, drugi p...omidory i na tym pozostańmy. Fotografia to nie wyścigi, a nawet jeśli potrzebujesz zrobić szybkie ujęcie to i tak zazwyczaj nie masz czasu na analizowanie parametrów. Ja jednak będę traktował fotografię jako hobby, a nie chałturę i tym samym pozostanę schodzącym w dół (wg szacownego fotografa artysty) i bedę focił D5000. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom3k68 Zobacz posta
    E noooo gratuluję. Rozumiem że kolega dzięki D90 wspiął się już na takie wyżyny fotografii, że z motłochem z zabaweczkami D5000 nie będzie się zadawać. Jeden lubi rybki, drugi p...omidory i na tym pozostańmy. Fotografia to nie wyścigi, a nawet jeśli potrzebujesz zrobić szybkie ujęcie to i tak zazwyczaj nie masz czasu na analizowanie parametrów. Ja jednak będę traktował fotografię jako hobby, a nie chałturę i tym samym pozostanę schodzącym w dół (wg szacownego fotografa artysty) i bedę focił D5000. Pozdrawiam.
    Ale jemu przecież chodziło o to, że mając D90 o większej funkcjonalności - wygodzie, chcesz przejść na D5000 i nie bardzo rozumie jakie są tego motywy, bo skoro D90 już masz to na przesiadce na D5000 raczej $ za wiele nie zaoszczędzisz (skoro na nówkach to różnica kilkuset zł). Więc jak mniemam to tylko ciekawość z jakiego powodu chcesz zmieniać. (Przynajmniej mnie to zaciekawiło).
    Bo to trochę inna sprawa, gdy ktoś jeszcze nie ma żadnego z nich. Albo chciałby zejść z jakiegoś D300 czy D700, gdzie już można przyoszczędzić, skoro i tak się nie wykorzystuje tego co oferują.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom3k68 Zobacz posta
    Heh, ciekawe stwierdzenie odnośnie użytkowników D5k wypowiedziane przez kolegę tom3k68 ; z całym szacunkiem - każdy kupuje i używa sprzęt w miarę jego wiedzy, potrzeb i możliwości (również finansowych), ja jednak, jeśli będę miał taką możliwość (przede wszystkim:finanse), to jednak będę dążył do zmian w kierunku przeciwnym niż kolega.Pozdrawiam i sukcesów życzę.
    D90 | MB-D80 | N50/1,8 | N18-105VR | N70-300VR | H58/2,0 | Metz 58 AF2 .

Domyślnie

Decyzji o zamianie jeszcze nie podjalem. Napisalem, ze sie zastanawiam.
    Tu nie chodzi o kase, tylko o rozmiar i wygode w podrozowaniu. Obrazowanie jest takie samo. Uklad AF i expozycja ta sama. Tylko wizjera szkoda. Reszta nie robi mi roznicy, bo uzywam trybu A i RAW.

Domyślnie

ależ tu nerwów i emocji, wydaje się że całkiem bez potrzeby... niedawno stałem przed tym dylematem D5000 czy D90 a może... w zasadzie zdecydowany byłem na D5000, w koncu kupiłem D90 i jestem zadowolony z decyzji. dlaczego? Argumenty za padły tu już chyba wszystkie wcześniej ;-}, aczkolwiek z tą wygodą to wcale nie do końca tak że tylko i wyłacznie górą jest D90, a co kiedy robimy zdjęcia jakiemuś robaczkowi w trawie albo np. slicznej celebrytce tylko że jesteśmy w tłumie innych gapiów...tutaj górą D5000 (ruchomy wyświetlacz...), przyniosłem to "cudo ergonomii" do domu i co się okazało, ano stare dobre D70 znacznie wygodniej siedzi mi w łapie... bez przesady lepsze -gorsze, wszystko ma swoje wady i zalety, posiadacz D5000 może siedzieć przy jednym stole z posiadaczem D90 a myslę że i D3, mogą romawiać, jeść i dzielić się cennymi uwagami dotyczącymi postrzegania światła a niekoniecznie wykazywać wyższość jednego nad drugim...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Tu nie chodzi o kase, tylko o rozmiar i wygode w podrozowaniu. Obrazowanie jest takie samo. Uklad AF i expozycja ta sama. Tylko wizjera szkoda. Reszta nie robi mi roznicy, bo uzywam trybu A i RAW.

D90: 132 x 103 x 77 mm

D5000: 127 x 104 x 80 mm

Wymiary obu korpusów są prawie takie same, D5000 jest nawet ciut grubszy i wyższy, d90 cięższy o ok 100g.
    Jeżeli więc nie chodzi o kasę to chyba wybór jest prosty, no chyba, że często będziesz używał LV z odchylonym LCD - tu przewaga D5000 jest duża.
    Jeżeli jeszcze nie "macałeś" obu korpusów to zrób to i wtedy będziesz wiedział co jest dla Ciebie lepsze.
    Ostatnio edytowane przez mister ; 25-02-2010 o 08:13
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

tylko że LV jest narazie w Nikonie podobno do d...py Podobno bo nie sprawdzałem tego. Odchylany ekranik (swoją drogą super rzecz ) chyba tylko do filmików się przydaje.

Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 1220212223 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów