Close

Strona 19 z 23 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 226

Wątek: D90 vs. D5000

Domyślnie

Wg mnie - d5000 - gorsza ergonomia (mniejszy, przez co niektórym gorzej może się go trzymać), brak silnika!, brak górnego wyświetlacza! (nie wyobrażam sobie teraz pracy bez niego) - nie zagłębijąc się w inne szczegóły, te 3 elementy zdyskwalifikowały dla mnie d5k na etapie wyboru body
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TMB Zobacz posta
    wg. mnie ten co porównuje d5000 do d90 i jeszcze pisze, ze jest lepszy to sie nie zna na fotografii!!
    Taaaak i tylko D90 i powyżej robi zdjęcia b. dobre przy pomocy dwóch kółek,ergonomii, górnego wyświetlacz ,silnika itp.D40 jak wszedł na rynek też nie robił zdjęć w rękach amatorów szczególnie, bo był " kastrat".Taki mały , że wypadał z ręki i obiektywy drogie itp.W D5000 zamiast dwóch kółek i obu rąk używa się 1 kółka i przycisku jedną ręką to tak nawiasem nadzwyczajnej super ergonomii D90.Ja uważam, że każdy powinien brać pod uwagę tylko D700 i wyżej.........

Domyślnie

Hola hola.....D3/x/s!!! D700 to dla pospólstwa.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

pixel-x nie popadajmy w skrajności... Miałem D40, dało się tym robić zdjęcia, po podczepieniu gripa jakoś nie narzekałem specjalnie na ergonomie. Przeszedłem drogę D40->D80->D90 i powiem tak, - o ile brak napędu AF w D40 był dla mnie pomijalnym i mało znaczącym mankamentem (w chwili obecnej jeszcze bardziej marginalnym - nawet tanie szkła nie systemowe mają własny napęd) to górny wyświetlacz i 2 kółka są nie do przecenienia. Dodatkowo grip z prawdziwego zdażenia (a więc 2 zestaw kółek i spust) i robi się z tego całkiem aparat "wielką gębą"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    pixel-x nie popadajmy w skrajności... Miałem D40, dało się tym robić zdjęcia, po podczepieniu gripa jakoś nie narzekałem specjalnie na ergonomie. Przeszedłem drogę D40->D80->D90 i powiem tak, - o ile brak napędu AF w D40 był dla mnie pomijalnym i mało znaczącym mankamentem (w chwili obecnej jeszcze bardziej marginalnym - nawet tanie szkła nie systemowe mają własny napęd) to górny wyświetlacz i 2 kółka są nie do przecenienia. Dodatkowo grip z prawdziwego zdażenia (a więc 2 zestaw kółek i spust) i robi się z tego całkiem aparat "wielką gębą"
    No właśnie chyba o tą "wielką gębę chodzi".Ciekawe co na temat D90 powiedzieli by posiadacze jeszcze "większych gęb".............

Domyślnie

pixel-x nie zrozumieliśmy się. Wcale nie twierdzę że mniej zaawansowanym body nie da się robić zdjęć, jak napisałem miałem D40 i dało się robić zdjęcia. Ale trzymając się tematu wątku - porównując d90 i d5000 wyraźnie wskazałem lepszość tego pierwszego, co nie oznacza że d5000 zdjęć nie robi - baaa zrobi je tak samo jak d90 bo to ta sama matryca z tą różnicą że z powodów wskazanych przezemnie, w D90 będzie po prostu wygodniej. i nic więcej. koniec kropka. AMEN

Domyślnie

A ja bym się nie spierała co lepsze, bo technicznie można to łatwo wypunktować. Ale jedni lubią pomarańcze, a inni... Uważam, że dla początkujących D5000 jest bardzo przyjaznym wyborem. Co do ergonomii, to dla mnie jest ok. Co do tego co można z niego "wycisnąć", to obym TYLKO nauczyła się wykorzystać to co on w sobie ma. Z N35/1,8 G bardzo ładnie leży w drobnej damskiej dłoni, z N 18-105 rozważę grip, bo faktycznie ciąży w dół.

Porównuję wykonane nim zdjęcia z innych modeli Nikonów (koledzy używają np. D80 i D300) i uważam, że na poziomie wykorzystania amatorskiego trudno dostrzec różnice. No oczywiście jeszcze wszystko od umiejętności i talentu zależy, bo skoro zdjęcie powstaje w głowie...

Trochę jak czytam na forum o D5000, to zauważam, że często sprowadza się go do roli cienkiegobolka. Wydaje się to trochę smutne, tym bardziej że producent zaplanował dla niego konkretny target.
    Dla mnie - dobra maszynka.
    "ludzie niepotrafiący posługiwać się aparatem fotograficznym
    będą wkrótce uchodzić za analfabetów" Roh
    D5000 N18-105VR N35mm f1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniela Zobacz posta
    A ja bym się nie spierała co lepsze, bo technicznie można to łatwo wypunktować. Ale jedni lubią pomarańcze, a inni... Uważam, że dla początkujących D5000 jest bardzo przyjaznym wyborem....
    Tak rzeczywiście jest. Śmiało możesz kupować.

Cytat Zamieszczone przez Daniela Zobacz posta
    Trochę jak czytam na forum o D5000, to zauważam, że często sprowadza się go do roli cienkiego bolka. Wydaje się to trochę smutne, tym bardziej że producent zaplanował dla niego konkretny target.
    Dla mnie - dobra maszynka.
    Istotnie taki nietypowy rasizm się kreuje na forum. Zwykle kreują go osoby które aparat widziały tylko na wystawie. Paplać sobie można pokażcie zdjęcia!! Znam osoby co D40 robią takie zdjęcia że większości gadaczykom gul by się podniósł. Więc te "trafne" opinie trzeba brać z przymrużeniem oka.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Zgadzam się z Kundziorem i Danielą... Nie jedna osoba potrafi zrobić lepsze zdjęcie zwykłą Smienką niż jakiś pseudo-fotograf wypasionym aparatem. A swoją drogą cieszę się, że znów rozruszałem wątek. Pozdrawiam.

Domyślnie

dla mnie podstawowa różnica pomiędzy D90 a D5000 to znacznie większa wygoda w D90. Grip w D5000 jest dla mnie niedopuszczalny już w D90 mógłby być lepszy większy.
    Wygoda w poszukiwaniu szkieł. Może nie interesują mnie te droższe szkła a szkła jak i od Nikona jak i niezależnych producentów są sukcesywnie wprowadzane z silnikiem. Ale najczęściej są droższe od starszych swoich odpowiedników bo najczęściej wychodzą też z VR.
    No i wygoda użytkowania. Dwa kółka nastaw, lepszy wizjer, górny wyświetlacz od którego zwykle zaczynam pracę gdy włączam aparat aby zorientować się w parametrach.
    Przy takiej różnicy cenowej nie ma się co zastanawiać

Strona 19 z 23 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów