Close

Strona 18 z 23 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 226

Wątek: D90 vs. D5000

Smile

Widzę ,że dawno nikt już nie zabierał głosu w tym wątku. Ale jak mniemam ludzie tu cały czas zaglądają, więc zabiorę głos. Potencjalni nabywcy D5000 nie zniechęcajcie się. Jestem posiadaczem w/w Nikosia i jestem zadowolony i nie zamieniłbym go na D90. A propos braku górnego wyświetlacza - nie jest on potrzebny w D5000, bo jeśli potrzebujesz odczytać dane od góry aparatu - zawsze możesz to zrobić z odchylonego lcd o 90 stopni od korpusu. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom3k68 Zobacz posta
    Widzę ,że dawno nikt już nie zabierał głosu w tym wątku. Ale jak mniemam ludzie tu cały czas zaglądają, więc zabiorę głos. Potencjalni nabywcy D5000 nie zniechęcajcie się. Jestem posiadaczem w/w Nikosia i jestem zadowolony i nie zamieniłbym go na D90. A propos braku górnego wyświetlacza - nie jest on potrzebny w D5000, bo jeśli potrzebujesz odczytać dane od góry aparatu - zawsze możesz to zrobić z odchylonego lcd o 90 stopni od korpusu. Pozdrawiam.

Wiele już zostało napisane i nie będę się powtarzał - górny LCD (lub jego brak) to tylko jeden z wielu aspektów.
    Tobie pasuje D5000 i bardzo dobrze.
    Ja osobiście uważam, że przy dzisiejszych cenach lepiej wziąć D90, szczególnie jak ktoś myśli o rozwoju.
    Ostatnio edytowane przez mister ; 22-02-2010 o 22:38
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Moim zdaniem D90 - jedyny słuszny wybór w tym przypadku.
    D90 | MB-D80 | N50/1,8 | N18-105VR | N70-300VR | H58/2,0 | Metz 58 AF2 .

Domyślnie

Tia tylko potem przy zmianie obiektywu musisz myśleć o zgromadzeniu większego budżetu albo o ostrzeniu manualnym! Według mnie największą wadą tego aparatu jest właśnie brak silnika.

Domyślnie

Niby tak, tyle, że nie do końca to jest to samo. Na górnym masz wyświetlane cały czas dane przy minimalnym poborze prądu, nie trzeba nic odchylać, ani aktywować dodatkowym przyciskiem. Ot, rzucasz okiem i wiesz. Myślę, że można się obyć bez tego ekranika, ale jeżeli jest, to nie ma co udawać, że to nie ma znaczenia.
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Domyślnie

Drugi mały wyświetlacz jest nieoceniony, nie wyobrażam sobie pracy z lustrem które go nie posiada. jak wyżej - jeden rzut okiem i wiem co jest grane. Fajnie by było gdyby niższe modele jak d5k i d3k tez miały, choćby mały wyświetlacz pokazujący chociażby ISO, przesłonę i czas naświetlania. I tak jak chodzi o górne wyświetlacze to w Nikonach jest dobra sytuacja, w Sony jest krucho z tym, chyba tylko najwyższe modele takowe posiadają...

Domyślnie

Użytkowałem Sony A200 jakieś półtora roku. Jak wiadomo nie ma tam górnego LCD i jakoś dało się żyć. W sumie to przyznam się, że krytykowałem montaż takowego w nowych lustrzankach, bo uważałem to za zbędny bajer. W końcu kupiłem sobie D90 i choć mogę sobie podglądać wszystko na dużym ekranie to jednak wolę ten malutki. Może nie powiem, że nie wyobrażam sobie robienia zdjęć bez niego ale jest on fajnym dodatkiem znacznie poprawiającym komfort pracy.
    W Sony jest taki wyświetlacz jedynie w A900 i A 850 jednak jego możliwości są takie, że równie dobrze mogłoby go nie być.
    D610, V1, FM2n

Domyślnie

Witam,
    widzę że każdy chwali swoje,choć czasem nie wie co do końcawłaśnie się przymierzam do zmiany systemu na nikona i wydaje mi się że d5000 będzie w sam raz,CLS nie jest mi zupełnie potrzebny,śrubokręt-być może by się przydał,jednak dokupię 35 i mi styknie na jakiś czas,a przez ten czas pewnie wyjdzie już następca D90,zauważcie,że większość osób,które chcą nabyć nikon są początkujący,więc nie są im potrzebne "narzędzia usprawniające" w body,przynajmniej na początkuPozdrawiam
    Początkujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tresos Zobacz posta
    CLS nie jest mi zupełnie potrzebny
    tez tak myślałem ... bylem w błędzie.
    śrubokręt-być może by się przydał
    oj przydałby się
    przez ten czas pewnie wyjdzie już następca D90
    chodzą słuchy ze ma być bez silnika ...
    więc nie są im potrzebne "narzędzia usprawniające" w body
    Komu jak komu ale właśnie początkującym jak najwięcej usprawnię jest jednak potrzebnych.

i powiem ci coś jeszcze wcześniej miałem d60, wielkościowo i ergonomicznie ta puszka jest bardzo do d5000 podobna.
    miałem d60 bylem szczęśliwy ale teraz powrót do np. jednego kolka wyboru jest dla mnie tak nieracjonalny jak realne jest to ze jutro polecę na księżyc. I jest jeszcze kilka rzeczy które przemawiają za d90. Tak jak było juz napisane przy dzisiejszych cenach nie ma co wogole sie nad d5000 zastanawiać ... lepiej lepiej kupić coś czego nie wykorzystasz ( na razie jako początkujący ) a później może okazać się niezbędne niż kupić coś co po nie wiem roku użytkowania będzie cie irytować i ograniczać ...
    Ostatnio edytowane przez onia ; 23-02-2010 o 14:28
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

wg. mnie ten co porównuje d5000 do d90 i jeszcze pisze, ze jest lepszy to sie nie zna na fotografii!!

Strona 18 z 23 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów