Close

Strona 16 z 23 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 226

Wątek: D90 vs. D5000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    ....
    A jak sprawa wygląda w kwesti AF i AWB. Czy jest wskazanie na jakiś model?
    Czytam, czytam.... i czytam i kurcze na optycznych widać że AF lepiej działa w D5000... tylko w teście mieli inne szkła
    Co do AWB to niby na optycznych lepiej wypadł D90 a z opini czytam że AWB w D90 lubi oziębiać... zresztą podobnie w moim D60.
    Wiem że wyjściem są rawy i sam tak robie...ale

Moim zdaniem zarówno AF jak i AWB działa identycznie w obu puszkach, AWB lubi się pomylić przy świetle zarówki zmieszanym z świetlówką, ale tu się nie ma co dziwić bo to trudne warunki.
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Dziś byłem i macałem oba. Bez dyskusji D90 jest pod tym wzg lepszy. Szczeże mam mieszane odczucia. Myślę że lepszym rozwiązaniem w odniesieniu do posiadania D60 jest D90.... mam stracha tylko do.
    - złych opini co do AWB i bladości kolorów. ... Sam robię w rawach tylko czy to zawsze pomoże
    - Nie najlepszego AF.... to też wyszło na optycznych...
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Dziś byłem i macałem oba. Bez dyskusji D90 jest pod tym wzg lepszy. Szczeże mam mieszane odczucia. Myślę że lepszym rozwiązaniem w odniesieniu do posiadania D60 jest D90.... mam stracha tylko do.
    - złych opini co do AWB i bladości kolorów. ... Sam robię w rawach tylko czy to zawsze pomoże
    - Nie najlepszego AF.... to też wyszło na optycznych...

Rozumiem, że lepszy pod względem macania ?
    Widzę, że kolega się przełamuje
    Testy na optyczne.pl nie są dla mnie wiarygodne - już tyle razy dali ciała, że traktuje ich z przymrużeniem oka.
    Nigdzie na zagranicznych stronach nie spotkałem się ze stwierdzeniem o źle działającym AF, natomiast wariujący (czy oziębiający AWB) to nie tylko cecha D90.
    Ja przekonałem się do rawów i teraz nic nie jest w stanie zmusić mnie do powrotu do jotpegów
    MISTER

Domyślnie

Tak ja też cykam w raw, tylko szczeże powiem troszkę to czasochłonne. A i tak później obrabiam w body- spytacie dlaczego- dlatego że nie mam programu do tego a jak przerabiałem w ADL lub CN to wydawało się że jest ok pod wzg kolorów a podczas oglądania pod widowsem było źle. Dlatego pozostałem przy wywoływaniu w body. I tak mam spore pole manewru.
    A nikonowski program to taki muł że obrobić nim 500 zdjęć zajełoby chyba kilka dni.
    Co do przełamywania się- tak chyba tak- jak kupować to tak by człowiek nie czuł za jakiś czas jakiegoś braku... A wyżej to tylko D300<pełnej klatki nie licze> a on już jak dla mnie poza możliwością kalibracji szkieł nie ma wielu zalet więcej niż D90. Tak sobie to rozmyślam i raczej jednak zakupię D90....
    Jeszcze tylko torbę nową muszę kupić i kolejne 120 zł
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Tak sobie to rozmyślam i raczej jednak zakupię D90....
    Jeszcze tylko torbę nową muszę kupić i kolejne 120 zł

I to będzie bardzo mądra decyzja, cieszę się, że się przekonałeś, nie będziesz tego ani chwili żałował.
    Fakt, 120 PLN na nową torbę, ale możesz kupić 50/1.8 za 400 PLN
    MISTER

Domyślnie

Tak ale jestem pewien że ta ogniskowa mnie nie rusza... Jak na razie 18-105VR mnie w pełni satyswakcjonuje + moja stałka... Mam tylko nadzieje że z D90 będzie ostrzyć bo na razie pozostaje mi tylko ostrzenie ręczne. Mam FF i po dwuch kalibracjach dalej nie ostrzy... mam doła
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Porównanie takie jak D5000 a D80 czy D5000 a D00 było już pare dobrych razy. Ja dodam, że (już to raz pisałem):

- D5000 zastępuje model D60 (jednak nowy model ma sporo więcej bajerów).
    - A więc D5000 plasuje się niżej niż D90. Linia D40/D40x (obecnie D3000/D4000) i D50/D60 (obecnie D5000) to są wg. Nikona amatorskie sprzęty, a linia D70/D70s/D80/D90 to są wg. Nikona aparaty dla zaawansowanych amatorów czy ambitnych amatorów, a więc jest to półka wyżej (D90 vs D5000). Później D200/D300/D300s/D700 to jest semi-pro, itd..

Czym się różnią, to już koledzy wyjaśnili. Przy tak niewielkiej różnicy w cenie - IMO brać tylko D90 ! Mój kuzyn niedawno kupował, obejrzał oba i bez zająknięcia wziął D90 (a wcale nie jest jakimś wariatem na punkcie fotografii, tylko sporadycznym użytkownikiem).
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Domyślnie

No a ryzyko pojawiania się błędów... Err oraz F--
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

hm, bez przesady. Z domu nie wyjdziesz, bo samochód cie może przejechać?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie ! Oczywiście że nie - jestem od tego daleki.
    Ale fakt jest taki że w kontekście D60 0 takich "problemach" jest cicho. I nie chciałbym by żona prała mi głowe że wydałem kupe kasy a aparat ma problemy...
    Wiecie ona nie doceni walorów wizualnych...a jak zacznie się sypać to będzie mi jakby wstyd....
    Troszkę się tego obawiam...ale zmiana jest nie unikniona. Trzeba się rozwijać
    Aha i żeby nie było nadal uważam że D60 to dobry aparat !
    D5100//// 18-105VR

Strona 16 z 23 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów