hanibal to fushiro jest Twoją mamą?
mnie też to zdjęcie nie leży. Jak ktoś wrzuca pod ocenę to musi się liczyć z różnymi komentarzami choć przyznaje, ze muszą się one mieścić w granicach kulturalnej wypowiedzi.
Szukaj
hanibal to fushiro jest Twoją mamą?
mnie też to zdjęcie nie leży. Jak ktoś wrzuca pod ocenę to musi się liczyć z różnymi komentarzami choć przyznaje, ze muszą się one mieścić w granicach kulturalnej wypowiedzi.
Dobry kadr, bardzo fajna modelka i światełko (choć można by minimalnie doświetlić prawą). Do wystemplowania jedna kropka tylko. A tak z ciekawości, to dekielek własnej (chałupniczej) roboty, czy może jakiś seryjnie wykonany przez allegrowicza na przykład? W sensie, czy to porządna robota, czy też wykonanie pozostawia trochę do życzenia. Nie mam porównania, ale spodziewałbym się, że przy 1/8 sekundy będzie trochę ostrzej, jeśli to statyw był oczywiście.
A co do formy, to co mają na celu komentarze opisujące nieostrość? Czy myślicie, że autor jest jej nieświadomy? Ubawiłem się.
Strzał był z ręki, ale starałem się mocno przykleić do ściany
Dekielek - było to tele zrobione z zakrętki od butelki
nex siódmy
No tak - teleobiektyw - i wszystko jasne![]()
sie rzucili.
swietna modelka, ladne swiatlo, tylko tęęęępo jak cholera.
no ale przy takim tele to sie nie ma co dziwić.
ef-ixy, de-ixy plus pare gratow starszych ode mnie.
tomaszpietrek.carbonmade.com
Hardkor z Ciebie
Moim zdaniem przy tego typu fotografii statyw to niemalże wyposażenie standardowe ale poruszenia wynikające z nieużycia statywu również mogą przynieść ciekawe efekty. Kolejne więc moje rady (dalej zachęcam do spróbowania z obscurą zbudowaną samodzielnie):
1)Spróbuj ze statywem i dłuższymi czasami (mniejszą czułością). Z poruszenia osoby fotografowanej przy jednoczesnym braku poruszenia obiektów w tle może wyjść coś ciekawego.
2)Nie siedź w domu (a przynajmniej nie fotografuj na tle pustej ściany)! Niech w tle też coś się dzieje.
3)B&W to nie jest jedyna opcja - może kolor wyjdzie ciekawiej?
A odnośnie mojej uwagi o ostrości to muszę samą siebie sprostować - to głębia ostrości ma być od 0 do nieskończoności, "ostrość" jednak jest mydlana - mea culpa. Przejrzałam swoje i też są nieostre - najpierw się załamałam i zwaliłam na złe wykonanie puszki a potem doszłam do wniosku, że tak ma przecież być skoro nie mamy autofocusa ani soczewek
.
A w ogóle to niech się wypowiada ostrytux, bo to on jest na forum otworkowym guru.
Ja jestem na nie. Technika, bez względu na poziom jej szlachetności, musi czemuś służyć. Nie jestem wrogiem nieostrości, ale w tym wydaniu nie ma ona sensu (albo przynajmniej ja go nie dostrzegam). Nie widzę też "fajnego światełka", tylko oświetleniowy chaos (por. cienie na twarzy i lewym ramieniu modelki). Tyle o formie. Co do treści: nie jestem w stanie dostrzec jakichkolwiek emocji w wyrazie twarzy modelki (może wynika to z faktu, że w ogóle ledwo widać modelkę). Nic mi nie mówi jej poza, nie ma żadnego gestu, który mógłby mnie zająć. Zdjęcie nic mi nie mówi o modelce i w zasadzie nie niesie wg mnie żadnej istotnej treści.
Skontaktuj się z nami