powiedzcie mi czy moge do nikona d70s zamontowac obiektyw Jupiter 37A oczywiscie uzywajac adaptera
a jak nie to napiszcie jakie obiektywy moge stosowac oczywiscie pomijajac signe i nikora
Szukaj
powiedzcie mi czy moge do nikona d70s zamontowac obiektyw Jupiter 37A oczywiscie uzywajac adaptera
a jak nie to napiszcie jakie obiektywy moge stosowac oczywiscie pomijajac signe i nikora
nie będziesz miał nieskończoności na M42 (Jupiter) ale da radę, jezeli ci na tym zależy to musisz kupić adapter z dodatkową soczewką, bądź zainteresować się obiektywami z innym mocowaniem np. biometar z p-six.
Jesteś pewny???
Nie trzeba żadnych przejściówek z soczewkami itp. Wystarczy nabyć ostatni pierścień z mocowaniem nikona.
Podmienia się wtedy ten pierścień z mocowaniem M42 na zakupione wcześniej z bagnetem nikona
i cieszy się nieskończonością. Brak pomiaru światła pozostaje oczywiście
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
jestem pewien - na M42 nie ma nieskończoności, na bagnecie nikona - nie wiem.
Chodziło mi o to że nie trzeba kupować przejściówki z soczewką aby mieć nieskończoność.
A to że na M42 będzie nieskończoność to racja, ostrzy wtedy do ok 4 czy 5 metrów
Witam!
Faktycznie, jeżeli podepniemy ten obiektyw z oryginalnym gwintem m42 przez przejściówkę bez soczewki wtedy nie ostrzy w nieskończoność, dotyczy to wszystkich obiektywów na M42. Ale są z tego dwa wyjścia:
1. Kupujemy przejściówkę z soczewką i wszystko jest jak należy. Trzeba tylko pamiętać, że dodatkowy element optyczny w układzie zawsze w jakimś stopniu pogarsza jakość optyczną układu. O ile w przypadku przejściówek bez soczewki ważne jest jedynie, żeby były dokładnych wymiarów, o tyle w przypadku przejściówek z soczewkami bardzo ważna jest jakość optyczna tych soczewek, trzeba kupować przejściówki sprawdzonych producentów.
2. Niektóre modele ruskich obiektywów na m42 mają możliwość wymiany samego gwintu (końcówki obiektywu) na bagnet nikona. W internecie można bez problemu kupić takie końcówki i bardzo prosto je wymienić. Mamy wtedy pełnoprawny obiektyw do Nikona, z ostrzeniem na nieskończoność, bez pogarszania jakości optyki. Sam tak zrobiłem i działa to bardzo fajnie.
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
dziekuje za odpowiedz - moglbys mi cos wiecej na ten temat powiedziec - nie oszukujmy sie jestem pod tym katem zupelnie zielona - a chcialabym dokupic obiektyw na sigme czy nikkora nie mam chwilowo kasy
Ten jupiter to bardzo przyzwoite szkiełko.
Właściwie to nie wiem co więcej dopisać, mogę jedynie podesłać Ci jakieś
zdjęcia z jupitera i Heliosa 58mm.
jezeli chcesz się bawić w manualne szkła to popatrz także za manualnymi nikkorami
Czasami można coś fajnego trafić a odejdzie problem z mocowaniem oraz przejściówkami.
Zakładam także że chcesz ich używać do cyfry, bo na analogu to raczej światłomierz by się
przydał a z ostrością też różnie bywa, często powtarzam ujęcia właśnie ze względu na ostrość.
Wydaje mi się ze jest ok a potem jak oglądam zdjęcia to sporo idzie do kosza.
super jak mozesz to podeslij mi kilka fotek [email protected]
Daj sobie spokoj z ruska optyka. Albo trafisz na dobry albo totalna kaszane (w wiekszosci).
Za 250 zl kupisz Nikona Seria E 100/2.8 IMHO lepszy od tego Jupitera do tego mniejszy, poreczniejszy i wykonany duzo lepiej.
Skontaktuj się z nami