Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie obiektyw Jupiter

powiedzcie mi czy moge do nikona d70s zamontowac obiektyw Jupiter 37A oczywiscie uzywajac adaptera

a jak nie to napiszcie jakie obiektywy moge stosowac oczywiscie pomijajac signe i nikora

Domyślnie

nie będziesz miał nieskończoności na M42 (Jupiter) ale da radę, jezeli ci na tym zależy to musisz kupić adapter z dodatkową soczewką, bądź zainteresować się obiektywami z innym mocowaniem np. biometar z p-six.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    nie będziesz miał nieskończoności na M42 (Jupiter) ale da radę, jezeli ci na tym zależy to musisz kupić adapter z dodatkową soczewką, bądź zainteresować się obiektywami z innym mocowaniem np. biometar z p-six.
    Jesteś pewny???
    Nie trzeba żadnych przejściówek z soczewkami itp. Wystarczy nabyć ostatni pierścień z mocowaniem nikona.
    Podmienia się wtedy ten pierścień z mocowaniem M42 na zakupione wcześniej z bagnetem nikona
    i cieszy się nieskończonością. Brak pomiaru światła pozostaje oczywiście
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

jestem pewien - na M42 nie ma nieskończoności, na bagnecie nikona - nie wiem.

Domyślnie

Chodziło mi o to że nie trzeba kupować przejściówki z soczewką aby mieć nieskończoność.
    A to że na M42 będzie nieskończoność to racja, ostrzy wtedy do ok 4 czy 5 metrów
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Thumbs up Zmiana mocowania!

Witam!

Faktycznie, jeżeli podepniemy ten obiektyw z oryginalnym gwintem m42 przez przejściówkę bez soczewki wtedy nie ostrzy w nieskończoność, dotyczy to wszystkich obiektywów na M42. Ale są z tego dwa wyjścia:
    1. Kupujemy przejściówkę z soczewką i wszystko jest jak należy. Trzeba tylko pamiętać, że dodatkowy element optyczny w układzie zawsze w jakimś stopniu pogarsza jakość optyczną układu. O ile w przypadku przejściówek bez soczewki ważne jest jedynie, żeby były dokładnych wymiarów, o tyle w przypadku przejściówek z soczewkami bardzo ważna jest jakość optyczna tych soczewek, trzeba kupować przejściówki sprawdzonych producentów.
    2. Niektóre modele ruskich obiektywów na m42 mają możliwość wymiany samego gwintu (końcówki obiektywu) na bagnet nikona. W internecie można bez problemu kupić takie końcówki i bardzo prosto je wymienić. Mamy wtedy pełnoprawny obiektyw do Nikona, z ostrzeniem na nieskończoność, bez pogarszania jakości optyki. Sam tak zrobiłem i działa to bardzo fajnie.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Uprawnienia umieszczania postów