Close

Strona 303 z 846 PierwszyPierwszy ... 203253293301302303304305313353403803 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 021 do 3 030 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mihow Zobacz posta
    "Mam jeszcze jedno pytanie. Zapomniałem o tym wspomnieć wczoraj.
    W laptopie posiadam wyjście HDMI. Czy istnieje możliwość podłączenia
    Eizo do tego portu?"
    Będzie działać. Przejście HDMI->DVI-D podłączałem wielokrotnie bez żadnych problemów, w tym również do takiego monitora.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

No to super... Wielkie dzięki...
    Chyba jednak zdecyduję sie na model S2243W FullHD jakoś bardziej mi się podoba
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Chyba jednak zdecyduję sie na model S2243W FullHD jakoś bardziej mi się podoba
    S2243W ma wspólnego tyle z FullHD co pralka z kopaniem grządek.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    S2243W ma wspólnego tyle z FullHD co pralka z kopaniem grządek.
    Możesz uzasadnić?

Domyślnie

Możesz uzasadnić?
    Wielokrotnie o tym pisałem. FullHD to termin telewizyjny, przy czym niesłychanie modny, na siłę kojarzony ze wszystkim co się da, bo jakiekolwiek powiązanie ze sprzętem wiąże się automagicznie z jego większą atrakcyjnością. Monitor komputerowy nie potrafi (z reguły) poprawnie wyświetlić sygnałów TV, więc nie można mówić o monitorze w kontekście zagadnień telewizyjnych, a tym bardziej traktować jako zalety. Jedyna zbieżność, wynikająca zresztą z zupełnie innych uwarunkowań, to podobieństwo rozdzielczości ekranu.

Domyślnie

OK - rozumiem - dzięki wielkie za wyjaśnienia i cierpliwość

Domyślnie

Witam
    mam takie pytanie:
    pracuję na monitorze Eizo FlexScan S2232W.Po półrocznym użytkowaniu zaczął mnie nurtować problem (nie jestem w stanie stwierdzić, czy było tak od początku, czy mój wzrok z czasem staje się doskonalszy
    Otóż zauważyłem, że lewa połowa ekranu jest ciut ciemniejsza (wpada w lekką dominantę zielonkawą), która po przejściu na prawo jaśnieje i znowu obraz ciemnieje, ale już przy samej prawej krawędzi obrazu monitora
    Dobrze to widać na jednolitych kolorach (szary, biały, kremowy,etc). Napisałem do serwisu (Alstor) i otrzymałem taką odpowiedź.
    cyt:
    "Nierównomierność wyświetlanych kolorów oraz nierównomierność podświetlenia matrycy występuje w każdym monitorze LCD, który nie posiada układu DUE (układ wyrównywania jasności i kolorów).

Producent w specyfikacji technicznej dopuszcza maksymalną nierównomierność na poziomie 25%.
    Nierównomierność określa się zgodnie z procedurą opisaną w specyfikacji. Mierzy się jasność monitora w dziewięciu zdefiniowanych punktach. Różnica jasności między najjaśniejszym a najciemniejszym punktem dzielona przez jasność punktu najjaśniejszego nie może przekroczyć 25%.
    Przykład:
    Najjaśniejszy punkt ma jasność 332cd/m2, a najciemniejszy 289cm/m2. Nierównomierność podświetlenia matrycy wynosi (332-289)/332 czyli niecałe 13%.

W praktyce rzadko zdarza się, żeby nierównomierność przekraczała 15%. W związku z tym matryca jest zgodna ze specyfikacją techniczną Producenta i nie kwalifikuje się do wymiany. Nie zdarzyło się, żeby nierównomierność przekraczała 25%."

Jak, twierdzenie dotyczące występowania nierównomiernego podświetlenia monitórów LCD, nie podlega dyskusji, tak zastanowiło mnie podanie przez serwis wielkości 25% dotyczącej maksymalnej dozwolonej normami nierównomierności podświetlenia- przecież to na "chłopski rozum" potężna wartość !!!
    Czyli, gdybym kupił monitor EIZO, na którym obraz byłby w jednej części ciemniejszy o 24%, to byłoby normalne i nie podlegało reklamacji? Czyli powstaje pytanie, po co kupować monitor z naszywką EIZO, jak mogę kupić 4krotnie tańszego "kundelka", po którym mogę spodziewać się takiej samej wady, ale będzie to przynajmniej zrozumiałe finansowo ?
    pozdrawiam

Domyślnie

Bo statystycznie w Eizo nierównomierności podświetlenia są na tyle małe, że zauważyłeś je po pół roku użytkowania, a w "byle czym" statystycznie dość często pojawiają się wady, które zauważyłbyś w pół minuty. W dodatku Eizo ma 10-o bitowy LUT i jest nieźle zlinearyzowany fabrycznie, czym producenci tańszych paneli zwykle nie zawracają sobie głowy.

Norm nie należy brać na "chłopski rozum" - 25% różnica w poziomie jaskrawości wyrażonym w cd/m^2 niekoniecznie musi oznaczać dużą różnicę wizualną, bo nasz wzrok reaguje na światło nieliniowo, tj. jest czuły na niewielkie różnice w cieniach przy niewielkiej wrażliwości na spore różnice w światłach. Operowanie tego typu wartościami niewiele tak naprawdę mówi o poziomie wady.

Niewielką nierównomiernością dużych partii ekranu nie ma się sensu zanadto przejmować - po pierwsze nasz wzrok jest bardziej czuły na zmiany barw dużych walorów, niż niewielkich (są nawet dwa modele kolorymetryczne CIE 1931 i CIE 1964 dla obserwatora standardowego 2° i 10°). Po pierwsze zatem na zdjęciach, gdzie walory są niewielkie różnice te tracą na znaczeniu, po drugie lokalne różnice w temperaturze zostaną skompensowane przez mechanizm adaptacji chromatycznej.

Domyślnie

Teraz pytanie na ile DUE jest panaceum na tę przypadłość.
    Ciężko jest mi sobie wyobrazić, że DUE redukuje nierównomierność do zera [były przypadki CG222W niezbyt równo podświetlonych].
    Rozumiem, że pomaga ale nie redukuje tej nierównomierności do zera.
    A biorąc pod uwagę zdolności adaptacyjne naszego wzroku, czy może być tak, że DUE wyrównuje coś [lub tego nie robi] co jest niewidoczne dla oczu i bardziej jest to wyrównywanie procentowe w danych technicznych niż rzeczywiste dla oka widoczne?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Niewielką nierównomiernością dużych partii ekranu nie ma się sensu zanadto przejmować - po pierwsze nasz wzrok jest bardziej czuły na zmiany barw dużych walorów, niż niewielkich (są nawet dwa modele kolorymetryczne CIE 1931 i CIE 1964 dla obserwatora standardowego 2° i 10°). Po pierwsze zatem na zdjęciach, gdzie walory są niewielkie różnice te tracą na znaczeniu, po drugie lokalne różnice w temperaturze zostaną skompensowane przez mechanizm adaptacji chromatycznej.
    u mnie wygląda to w ten sposób, że widzę zdjęcie i ma ono zielonkawą dominantę po lewej stronie, chcę go skompensować, ale się powstrzymuję, bo wiem, że taka dominanta nie występuje na zdj, tylko jest wyświetlana przez monitor-więc to nie jest wada, którą nie należy sie przejmować bo wyraźnie przeszkadza w pracy
    Poprzednio miałem bardzo zwykły monitor i takich jaj nie było, zachciało mi sie większego ekranu i przy okazji zamarzyło mieć "porządną firmę" i niestety to tylko mżonki, jak takie kryteria przyjmuje firma, która ma ambicje być czymś więcej niż tylko "kundelkiem"

Strona 303 z 846 PierwszyPierwszy ... 203253293301302303304305313353403803 ... OstatniOstatni