Art Erie - spoko jest, ale po co mi AFA skoro mam AFC - powiedzcie mi o co tu chodzi, gdzie knif?
sorry mowa o AFS oczywiście a nie o AFA
Szukaj
Art Erie - spoko jest, ale po co mi AFA skoro mam AFC - powiedzcie mi o co tu chodzi, gdzie knif?
sorry mowa o AFS oczywiście a nie o AFA
Ostatnio edytowane przez mpwt ; 07-02-2010 o 01:40
Ja spróbuje swoich sił. Zakładam że masz korytarz w domu. Na jednym końcu korytarze postaw kwiatek/wazon/drzewko bonzai. Ustaw AF-C w puszcze. Ostrość ustaw na obiekt. Z wciśniętym do połowy spustem migawki idź w stronę obiektu. Gdzieś tak metr wcześniej zrób zdjęcie. Tym samym sposobem zrób zdjęcie z AF-S.
I teraz najważniejsze
po 1. Jeżeli pierwsze zdjęcie wyjdzie ostre a drugie nieostre i dalej tego nie skumasz to już żadna siła Ci nie wytłumaczy
po 2. Jeżeli dwa zdjęcia wyjdą ostre to masz zrąbane body.
po 3. Jeżeli dwa zdjęcia wyjdą nieostre to znaczy że masz BF lub FF i wtedy bez różnicy czym nastawisz ostrość skoro i tak jej nie będzie.
po 4. Gdzie jest w instrukcji napisane że AF-S śledzi obiekt?
po 5. Dawno się tak nie uśmiałem
ps.
AF-S nie śledzi obiektu!!!!!!!!!!!
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
sea21 - strona 64 instrukcji obsługo aparatu Nikon D70s, jeżeli jej nie masz, przepiszę Ci całą stronę zaraz, nie ma jaj koledzy, nie ma się z czego śmiać.
Czego się czepiam - ano tego że AFS też śledzi ostrość do diabła
Ostatnio edytowane przez Flashback ; 07-02-2010 o 02:03
to może wyjaśnij co rozumiesz pod stwierdzeniem "śledzi"
To może trochę rozjaśnić sprawę![]()
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Mam do D70 i jutro jej poszukam. Poza tym zrób test o którym Ci pisałem i sam zobaczysz że jesteś w błędzie albo inaczej rozumiesz pojęcie śledzenia.
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
fajny watek
wiem wiem nic nie wnioslem ale za to przeczytalem mase zrzeczy ktorych nie wiedzialem
od jutra tylk afc i nigdy wiecej afs albo odwrotnie
ps nie moglem sie powstrzymac
ok, az normalnie musialem sciagnac instrukcje do d70 i sam sie przekonac:
cytuje
gdzie predictive focus tracking to:• AF-S (single-servo autofocus): When camera focuses, beep sounds
and in-focus indicator (●) appears in view finder. Focus re mains locked
while shutter-release button is pressed halfway (focus lock). Shutter
can only be re leased when in-focus indicator is displayed (focus priority).
If subject was moving when shutter-release button was pressed
half way, camera will track subject until focusing is complete and the
shutter can be re leased (predictive focus tracking; 65). If subject
stops moving before shutter is released, in-focus indicator will appear
in viewfinder and focus will lock at this distance.
• AF-C (continuous-servo autofocus): Camera focuses continuously
while shutter-release but ton is pressed halfway. If subject moves, focus
will be adjusted to compensate (predictive focus tracking; 65).
Photographs can be taken whether or not camera is in focus (release
priority)
teraz wolne tlumaczenie na swojski:If the camera autofocus system detects that the subject is moving when the shutter
release button is pressed halfway, it will au to mat i cal ly ini tiate pre dic tive focus track ing.
If the sub ject is mov ing toward or away from the cam era, the camera will track focus
while at tempt ing to predict where the subject will be when the shutter is re leased. In
single-servo autofocus, the camera will initiate pre dic tive focus tracking if the sub ject
was moving when the shut ter-release button was pressed halfway. Fo cus will lock
when the subject stops moving. In con tin u ous-servo AF, the camera will also initiate
predictive focus tracking if the subject starts mov ing after the shutter-re lease button is
pressed halfway. Focus will not lock when the sub ject stops moving.
AF-S: po wcisnieciu spustu do polowy AF sledzi obiekt jesli byl on w ruchu przed wcisnieciem spustu do momentu zlapania ostrosci na nim i koniec, ostrosc zlapana, obiekt moze dalej sie poruszyc i d... blada ostrosc ustawiona, rob zdjecie badz pusc przycisk by zlapac pononownie
AF-C, AF sledzi obiekt, ktory byl w ruchu przed wcisnieciem spustu migawki do polowy, jak i w trakcie kiedy trzymamy go przycisnietego do polowy, w kazdym momencie mozemy zrobic zdjecie
ja nie wiem jaki jest problem ze zrozumieniem jednego i drugiego trybu AF, proste, mam scene statyczna (dom, budynek, drzewo, modelka pozujaca do zdjecia, wiem ze sie obiekt nie rusza uzywam AF-S, jesli natomiast strzelam fotki synowi, ktory w 99.9% swojego dnia nie moze ustac 5 sek bez ruchu, ustawiam AF-C (do tego dochodzi wybor pol pomiaru ostrosci ale to juz inny temat i byl o tym watek, poza tym byl on juz poruszany i swietnie wytlumaczony przez czornyj'a (a moze czornego, cholera nie wiem jak to odmienic ))
Ostatnio edytowane przez GeparD ; 07-02-2010 o 07:38
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
ze tez chcialo ci sie szukac, cytowac i tlumaczycale moze utnie to dalsze dyskusje
Dobra ja zaczynam pisać ten komiks, kto zrobi rysunki?
N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,
prosze o pdlinkowanie tego watku jesli mozna...... jesli natomiast strzelam fotki synowi, ktory w 99.9% swojego dnia nie moze ustac 5 sek bez ruchu, ustawiam AF-C (do tego dochodzi wybor pol pomiaru ostrosci ale to juz inny temat i byl o tym watek, poza tym byl on juz poruszany i swietnie wytlumaczony przez czornyj'a (a moze czornego, cholera nie wiem jak to odmienic ))
Takie tam starocie
Skontaktuj się z nami