Szukaj
Nikon FX
frostic - nie no nie wkręcam was, chyba nie do końca kumam instrukcję, bo tam wyraźnie piszą, że AFS śledzi ostrość, przecież AFS raz blokuje i niczego kompletnie nie śleedzi.
Śledzi(czyli próbuje złapać obiekt, kręci w lewo/prawo) ale do momentu aż złapie ostrość. I koniec, finito, the end.
A co ma czekać aż obiekt podejdzie na taką odległość jak jest ustawiona w obiektywie?
A AF-C Śledzi(czyli próbuje złapać obiekt, kręci w lewo/prawo) ale do momentu aż złapie ostrość, a później nadal ją ustawia jeśli się obiekt poruszy
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
GeparD - trochę mi przybliżyłeś to wszystko, po prostu rzecz się rozbija o złapanie ostrości, kiedy ten ruchomy obiekt się zatrzyma (dot. AFS). Czyli ten tryb nadaje się wyłącznie do przekadrowywania rozumiem, bo nie widzę innego zastosowania. Mało tego, nawet do przekadrowywania jest kiepski, bo już lepiej wybrać po prostu inne pole ostrości i sprawa załatwiona, bo robiąc zdjęcia na dziurze 1,4 z bliskiej odległości i przekadrowywując w AFC możemy pozbyć się ostrości w wyniku minimalnej zmiany odległości od obiektu lub zmiany płaszczyzny ostrości, więc dalej nie widzę zastosowania AFS.
Koledzy, podajcie mi po prostu przykład, gdzie lepiej zastosować AFS, a AFC się nie da i wszystko będzie jasne.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 07-02-2010 o 18:57 Powód: proszę nie mnożyć postów.
AF-S ma takie zastosowanie między innymi że nie pozwoli zrobić zdjęcia jeśli nie będzie ostro. A AF-C ma głęboko czy ostrość jest czy nie (przy standardowych ustawieniach)
Jesteś taki leniwy czy co?
Wyjdź na dwór zrób kilka zdjęć zobaczysz różnice
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
mateo912 - nie to że jestem leniwy, używam notorycznie AFS do portretu na przykład, ale zauważyłem, że przy małych dziurach lepszym wyjściem jest AFC i odpowiednie pole ostrości i nie zauważyłem na żadnym zdjęciu braku ostrości, więc ponawiam pytanie po raz sześćdziesiąty piąty, po co komu AFS?
Uważam ten wątek za prowokacje odpowiedź na pytanie dostałeś milion razy. Dalej sie pytasz, zacznij robić zdjecia na swoim af-c wtedy zobaczysz po co jest af-s.
Np. po to żeby mieć ostrość na obiekt który nie jest pokryty przez pola AF. Złapać ostrość zablokować i przekadrować.
Dobrze, że nie mamy D3
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
Skontaktuj się z nami