Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: D90 do makro

Domyślnie D90 do makro

Witam

Posiadam D70 i rozglądam się za nowym body. Dlaczego?
    - dobijają mnie paprochy na matrycy
    - Rozmiar matrycy 6 trochę za mało
    - maciupki LCD
    - beznadziejnie rozmieszczone punkty AF ... oprócz centralnego
    - jakość zdjęć na wyższych ISO
    - brak wstępnego podnoszenia lustra
    - brak pomiaru światła z manualnymi obiektywami
    - słaby wizjer

... chyba czas na zmiany

Nie zarabiam na foceniu, więc nie chcę przeginać z budżetem. Myślę że D90 będzie OK. Zawsze interesowało mnie makro, czy zbliżenia ...

Czy D90 ustawia naświetlanie z obiektywami manualnymi (m42). AF do makro nie jest mi potrzebny, ale pomiar światła by się przydał. Bieganie ze światłomierzem lub kilkukrotne próby na chybił trafił odpadają.
    Zastanawiam się, bo mam zamiar zainwestować też w szkło(a) makro wolałbym manualne plus pierścienie.

Czy orientuje się ktoś z forumowiczów co z funkcją wstępnego podnoszenia lustra w D90?

Trochę myślałem też o D5000 - jakość zdjęć porównywalna z D90 ... no i obracany, odchylany LCD ................. sam nie wiem. Wizjer porównywalnie słaby z D70 i obsługa mniej wygodna, a bez LV żyłem i pewnie żyć będę dalej ...

pozdrawiam Rafał
    Graty: body i kilkanaście soczewek w kilku grupach. Na zawsze bezpartyjny ...
    moje www ... serwisy, porady, linki, galerie ... zapraszam nie tylko początkujących

Domyślnie

D90 ma funkcję wstępnego podnoszenia lustra- opóźnienie ekspozycji.
    Pomiar światła z obiektywami manualnymi jest dostępny od aparatów półprofesjonalnych, czyli od Dxxx.

D90 jest wygodniejszy od D5000 za sprawą drugiego LCD, dwóch pokręteł oraz wymiarów i ilości przycisków na korpusie, a także.... poszukaj na forum, było już o tym mówione.
    Ostatnio edytowane przez krzysiek-krr ; 04-02-2010 o 23:18
    Pozdrawiam
    Krzysiek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

mała prośba do autora wątku - kolega coś nacudował z czcionka bo na białym forum widać tylko trzy uśmiechy i nic wiecej,
    po 3 minutach wpadłem na to żeby zrobić zaznaczenie a nóż sie cos pojawi ;]

sory za OT, ale to dość ważne wg mnie ;]
    Ostatnio edytowane przez sibelio ; 04-02-2010 o 23:27

Domyślnie

Przecież opóźnienie ekspozycji to nie jest to samo co wstępne podnoszenie. Z resztą, na co Ci to?
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Oszczędny w słowach Awatar radkins
    Miasto
    Welwyn Garden City, UK / Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Przecież opóźnienie ekspozycji to nie jest to samo co wstępne podnoszenie. Z resztą, na co Ci to?
    Instrukcja do D5000 mówi że opóźnienie ekspozycji ma na celu wyeliminowanie drgań czyli cel ten sam.
    D5K + kit
    WYSPIARZE

Domyślnie

Aż zajrzałem do swojej instrukcji. Zaiste ma na celu wyeliminowanie drgań, ale pochodzących od Twojego palucha naciskającego spust. A wstępne podnoszenie eliminuje drgania od klapiącego lustra. I tą opcję mamy od Dxxx.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Oszczędny w słowach
    Miasto
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    No właśnie to samo, tylko bez możliwości kontroli czasu podniesienia - przy wyzwoleniu migawki aparat najpierw podnosi lustro, czeka sekundę i dopiero potem naświetla matrycę. No ale lepszy rydz niż nic.

Domyślnie

Dobra, nie kłócę się już Instrukcja jedno, aparat swoje. Klapnąłem sobie lustrem z exp delay i rzeczywiście to jest to samo. Sorry za zamieszanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arsis Zobacz posta
    Posiadam D70 i rozglądam się za nowym body. Dlaczego?
    Jeśli wierzysz w cuda i super hiper czyszczenie matryc to na D90 się nie zawiedziesz. Ale rzeczywistość jest zupełnie inna...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Jaki problem wyczyścić?
    - Rozmiar matrycy 6 trochę za mało
    Do czego za mało?

D90 na pewno jest lepszym aparatem, ale nie wiem czy warto się szarpać z wymianą...
    To ja już bym wolał przeskoczyć na półkę wyżej.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów