Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie Fiolet D700 - odpowiedź z serwisu

Dziś robiłem fotki (fioletowej próbki żelu do włosów ) Oczywiście problem z przesunięciem fioletu w niebieski objawil się w całej okazałości. (Tak, wiem, że problem znany jest od dawna). Warunki zdjęć były bardzo dobre (światło z lampki referencyjnej, WB, neutralny profil NL, również próby z flashem itd). Fotografowaną próbkę wysyłam do serwisu Nikona, zdjęcia również - niech się martwią, ale...
    Czy ktoś skojarzył, że w zdjęciach "darków" pojawia się fioletowe zabarwienie? Jak np optyczni podają na stronie:

http://optyczne.pl/81.7-Test_aparatu...azu_w_RAW.html

Ostatnie zdjęcie na dole, RAW przy 25600...
    edit: JPG, oczywiście...

Nikon chciał zdjęcie czerni mieć czarne i wylał dziecko z kąpielą, usuwając z niego fiolet. I to wszystko, aby siegnąć po laury za zwycięstwo w wyścigu ISO?
    Ostatnio edytowane przez ratpaw ; 04-02-2010 o 17:57
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

Pokaż mi cokolwiek co przy ISO 25600 pokaże wszystko poprawne (nie licząc może D3s chociaż i tak nie wszystko będzie ładne).
    Przy pozostałych, mniejszych ISO taki zafarb w cieniach się nie pojawia a nie powiesz że fotografujesz w ISO 25600 .
    Co do koloru niebieskiego, można odpowiednio zmodyfikować profil kolorystyczny by pokazywał tak jak go chcemy.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Pięknie, ale - gdzie tu "odpowiedź z serwisu"?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Mój znajomy, który fotografuje (od kilkunastu lat) m.in. packshoty też twierdzi, że nikon nie radzi sobie z fioletem. Foty w studio, lampy, ustawiona temperatura barwowa, etc, a fiolet nie wychodzi. Sam nie próbowałem, ale przy rzeczach o wielu kolorach patent z profilem wydaje się być trudny do realizacji
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Mój znajomy, który fotografuje (od kilkunastu lat) m.in. packshoty też twierdzi, że nikon nie radzi sobie z fioletem. Foty w studio, lampy, ustawiona temperatura barwowa, etc, a fiolet nie wychodzi. Sam nie próbowałem, ale przy rzeczach o wielu kolorach patent z profilem wydaje się być trudny do realizacji
    Co to znaczy fiolet "nie wychodzi"? jeszcze raz napiszę, ewentualna korekcja barwy jest do "załatwienia" przez odpowiedni profil kolorystyczny.
    Nie sądzę by to był problem nawet przy wielu kolorach.
    Zresztą był odpowiedni wątek o fiolecie i profilach niegdyś na forum. Zdaje się Czornyj ładnie udowodnił że można wszystko dograć.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej Olender ; 04-02-2010 o 21:02
    olender.me

Domyślnie

Nie wychodzi oznacz, że nie odpowiada temu, który występuje w rzeczywistości, mimo referencyjnych (niemal) warunków wykonania fotografii. Jeśli w studio wykonujesz sporo packshotów, to profil może kłamać przy innych kolorach. Może kolega ratpaw pokazałby fotkę
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Owszem, najlepiej jakby autor pokazał naocznie w czym problem.
    olender.me

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Pięknie, ale - gdzie tu "odpowiedź z serwisu"?
    Słusznie, napiszę co usłyszałem w słuchawce telefonu a było możliwych odpowiedzi:
    1. Odcięcie pewnych kolorów przez filtr UV: Jest taki przed matrycą, dodatkowo miałem nałożony UV Hoya (PRO, 12 warstw). Wykluczone, ponieważ sprawdziłem po zdjęciu filtru. Zresztą to głupi argument, bo z fioletu znika czerwień, a nie niebieski. Niebieski w D700 jest zawsze jakiś taki płytki i plastikowy, granatowy wychodzi jak wesołkowaty błękit.
    2. Profil przetwarzania barw czy jak to się nazywa: neutralny, portret, standard. Wykluczone...
    3. Wariujący soft (firmware). Wykluczone po resecie przyciskami z zielonymi kropkami oraz resecie ustawień osobistych (menu z aparatem, nie pamiętam jak się nazywa opcja, nie mam puszki przy sobie). Mam najnowse firmware w D700.
    4. Iluminant i jego natężenie. Wykluczone: świeciłem na próbkę lampką referencyjną D50 (firmy Color Confidense). Inne iluminanty: tania chińska świetlówka 85W o deklarowanej temperaturze iluminacji 5500K, zmierzona kolorymetrem Lafot LMC03 wykazuje raczej 5400K i dali Bóg, założę sie, że ma więcej pików w widmie niż wierzchołków drzew iglastych Puszcza Białowieska Również próbowałem w pełnym świetle słonecznym około 3 dni temu
    5. Balans bieli. Ustawienia AWB, PRE po "nauce" na białej karcie (białej kartce ksero) wg instrukcji konsultanta. Wykluczone.
    6. Jakby przyciszonym głosem pan w słuchawce powiedział, że Nikon aby zmniejszyć poziom szumów odejmuje wg jakiegoś algorytmu od sygnału z matrycy pewne wartości. Idea jest prosta: skoro na "pomiarze dekielka" wychodzi, że elektronika z softem ma tendencję do wpadania we fiolet, to trzeba odjąć kłopotliwej barwy odpowiednio do wzmocnienia (ISO) i czasu ekspozycji. Dokładnie chodzi nie o fiolet, a o jedną jego "składową", której w efekcie brakuje nawet gdy nie ma czego odszumiać. To właśnie opisałem w poprzedniej wiadomości, ciekawe co serwis na to
    7. Wadliwy filtr (lub filtry) podczerwieni przed matrycą, zespolony z nią. Rozrzut technologiczny mógł spowodować odcięcie zbyt wielkiej ilości czerwieni.
    8. Obiektywy inne niż Nikkor. Mam tylko Nikkory: AF D 50/1.8 50mm, AF-S 24-70, AFS 105 VR. Zawsze to samo, plus minus ekspozycja. Ech, pięćdziesiątka radzi sobie najlepiej, lepiej niż 10 razy droższy 24-70.
    9. Ponoć podobne zjawisko wystąpiło w D70, ale w D700 to "pierwszo słyszę". Hehehe.
    10 Facet chciał, żebym zrobił zdjęcie próbki innym aparatem, który zdjęcie robi prawidłowo. Próbowałem małpką Canona z flashem za parę stów i to samo. Od razu poczułem się lepiej
    11. Zdjęcia z flashem. Użyłem wbudowanego w D700, SB-900 już mi się nie chciało wyciągać. Wykluczone.

Chcę powiedzieć, że ekwilibrystyka kolorystyczna Czornyja mało mnie interesuje. Jestem już duzy i wiem, że w technice cyfrowej można niebieski zmienić we fiolet, big deal! Puszka fabrycznie ustawiona nie przekłamuje fioletu, tylko w ogóle go nie reprodukuje. To nie jest color shift, tylko color fake Acha, monitory kontrolujące to "kalibrowane" wspomnianym Lafotem to biurowy Philips, Eizo 1932 i monitorek wbudowany w D700. Są zresztą calkiem ze soba zgodne, ze aparat "widzi" niebieski zamiast fioletu.

Jutro zrobię zdjęcia D40 i wyślę do Irlandii tę nieszczęsną próbkę żelu fryzjerskiego.

A jeszcze jedno: nie ma sensu umieszczać zdjęcia, bo nikt nie widzi fotografowanego obiektu. Zróbcie sobie zdjęcia np opakowania filtru Hoya: http://www.filtry-hoya.pl/filtry_pol...seria_standard

Pozdrawiam serdecznie.
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

Kiedys nadzorca2 z filoetowym kwiatkiem miał podobny problem.. ale gdzie jest ten wątek?

.
    Ostatnio edytowane przez Nikuś ; 04-02-2010 o 23:57
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    Pokaż mi cokolwiek co przy ISO 25600 pokaże wszystko poprawne (nie licząc może D3s chociaż i tak nie wszystko będzie ładne).
    Przy pozostałych, mniejszych ISO taki zafarb w cieniach się nie pojawia a nie powiesz że fotografujesz w ISO 25600 .
    Co do koloru niebieskiego, można odpowiednio zmodyfikować profil kolorystyczny by pokazywał tak jak go chcemy.
    Silnik jpg ma tendencję do fioletowienia przy każdym wzmocnieniu, tylko przy pseudo ISO 25600 widać to najmocniej.

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Kiedys nadzorca2 z filoetowym kwiatkiem miał podobny problem.. ale gdzie jest ten wątek?

.
    Czytałem to i wiele więcej, również na anglojęzycznych forach. Słuchaj, ja wiem szkla modyfikują kolorki, ale niezależnie od tych modyfikacji fioletu brak. To może inaczej: na jakim szkle widać fiołki, a na jakim róże?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-02-2010 o 03:09 Powód: proszę nie mnożyć postów.
    Znawca odnaleziony.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów