Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Bad pix?

Domyślnie Bad pix?

Witam,

przypadkowo na zdjęciach zobaczyłem jeden świecący na zielono piksel. Kiedyś na forum widziałem wątek w stylu "serwisowe kasowanie uszkodzonych pikseli" (czy "mapowanie uszkodzonych pikseli"). Teraz nie mogę dogrzebać się do tego :/

Body o którym mowa ma nieco ponad rok. Czy taka "naprawa" jest kosztowna? Jak w domowych warunkach poszukać na matrycy D60 uszkodzonych pikseli? Czy jest jakiś inny sposób niż zrobienie serii zdjęć (np. zdjęcie czarnego obiektu i poszukanie całego zdjęcia)?

EMILjo
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Domyślnie

Ludzie - jest na forum funkcja "szukaj" - to naprawdę nie boli.
    A masz, odpowiem Ci na Twoje pytania:
    - tzw. mapowanie matrycy jest darmowe w serwisie, nawet po okresie gwarancyjnym
    - test z dekielkiem
    - możesz sobie utworzyć akcje w PSie i przy każdym zdjęciu, na którym ci toto przeszkadza uruchomić właśnie tę akcję i po sprawie.
    N

Domyślnie

Temat wałkowany nagminnie... wystarczy wpisac w szukajke "mapowanie" -> http://forum.nikon.org.pl/search.php?searchid=3526796 i można dowiedzieć sie że mapowanie serwis robi za darmo....

ps. zamiast szukać pixeli, moze lepiej skupić się na... robieniu zdjęć?

raddeli byłeś szybszy ;P
    D80 - Grip`ex Alpha - 18-105 - 70-300VR i takie tam inne drobiazgi... www

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m1xer Zobacz posta

ps. zamiast szukać pixeli, moze lepiej skupić się na... robieniu zdjęć?
    I ja sie tego trzymam odkąd znalazłem takie cuda u siebie. I pomogło - przestałem je widzieć
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raddeli Zobacz posta
    I ja sie tego trzymam odkąd znalazłem takie cuda u siebie. I pomogło - przestałem je widzieć
    bo to jest w myśl zasady "każdy ma pixela mam i ja"

Domyślnie

Też tak mam- z tym że od nowości. Póki co zapomniałem o tym. Akcja mapowania jest darmowa podobno nawet po okresie gw, tylko pozbywasz się na 3 tyg aparatu. Pozdrawiam i nie martw się tym.
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelg Zobacz posta
    Też tak mam- z tym że od nowości. Póki co zapomniałem o tym. Akcja mapowania jest darmowa podobno nawet po okresie gw, tylko pozbywasz się na 3 tyg aparatu. Pozdrawiam i nie martw się tym.
    niekoniecznie... jak widać kolega EMILjo jest z Warszawy wiec może zrobić to w serwisie na miejscu, czekając kilka minut.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raddeli Zobacz posta
    Ludzie - jest na forum funkcja "szukaj" - to naprawdę nie boli.
    nie boli ale napisałem wyżej, że nie udało mi się dogrzebać. Już wiem, że źle szukałem :/

za odpowiedź dziękuję. Zaraz zobaczę, co da się zrobić z moimi pikselami :]
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EMILjo Zobacz posta
    Zaraz zobaczę, co da się zrobić z moimi pikselami :]
    Zdjęcia
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Uprawnienia umieszczania postów