A może za tą kasę kupić prawie nowego d80?
Szukaj
A może za tą kasę kupić prawie nowego d80?
Miałem D80, teraz mam D200, niby ta sama matryca a jednak jpg z D200 jest zdecydowanie mniej szumiący i bardziej naturalny kolorystycznie. Do tego dla mnie idealna waga D200 oraz sporo funkcji wyciągniętych na wierzch. Dla mnie nie ma porównania.
A to już powinieneś wiedzieć sam co wolisz i między czym wybierasz. Można również poszukać informacji na forum - wątków na ten temat było mnóstwo.
Jeżeli nie miałeś styczności z lustrzankami, zdjęcia robiłeś kompaktem z programami tematycznymi to pamiętaj, ze tego w D200 nie ma. W D80 jest.
No nie ma jak nie ma... a tryb P + auto ISO?wiele mu do Auto nie brakuje jednak ja np nie wyobrażam sobie targać ze sobą ciężkiego lustra po to żeby "jechać" na Auto
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Hjehje, ale mamy wpływ na WB i na to, że nikt Ci nie podbiegnie i nie otworzy wbudowanej lampy (a na greenAUTO taki koleś czasem podbiega, podnosi lampę i ucieka).
Tak, czy siak D200 jest dla ludzi, którzy wiedzą co, jak i po kiego mają ustawić. Jak ktoś nie zna podstaw fotografii (ekspozycja, przysłona, GO, WB, ISO, EV) to może mieć problemy w "podbramkowych" sytuacjach![]()
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Skibek - WB też można mieć na AutoWBza to z resztą się zgadzam
![]()
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Ale z AutoWB + AutoISO + tryb P aparat jest praktycznie bezobsługowynie trzeba się strasznie znać żeby go używać
![]()
Mylisz się kolego.
A tryby [S], [CL], [CH]. [Mup] same się ustawią?
A wyzwolenie migawki kto naciśnie?
A parametry AutoISO też trzeba jakoś ustawić (no, chyba, że na domyślnych ustawieniach będziesz robił).
Masz też wpływ AWB (pisałem wcześniej).
A lampę kto otworzy jak będzie za ciemno?
W trybie "greenAUTO" (który mają modele Dx0 i Dx000) nie masz wpływu prawie na nic. nie skorygujesz AWB, ISO, czasu, przysłony, lampa sama się otwiera jak ma na to ochotę.
Nie porównuj proszę trybu [P] z modeli Dx00/Dx do "greenAUTO", bo to głupota jakaś.
To tak jakbyś powiedział, że Porsche 911 jest takie samo jak Polonez, bo przecież ma 4 koła, kierownicę, przednią szybę... Jedyna różnica to taka, że Porche jest czerwone, a Polonez biały.
Skontaktuj się z nami