extra....
ciekawe czy ja kiedys takie foty zrobie![]()
Szukaj
extra....
ciekawe czy ja kiedys takie foty zrobie![]()
Nikon D80 l S 17-70 Macro HSM l N 50/1.8 l T 55-200 l SB400 l kilka filtrów i duze checi
z pewnoscia tak, w kazdym razie 3mam kciuki !
w moim przypadku recepta jest jedna, fajna "modelka",
troszke miejsca w ktorym nikt nie przeszkadza,
dobre wino, dobra muzyka, i pare godzin spokoju...
z tego wychodzi zwykle niezla zabawa jesli nie goni cie czas,
i nie robisz tego dla kasy![]()
Aparat zmienilem... ale forum? Nigdy w zyciu!
5D | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Grip | L358
tak tak zabawa i te sprawy, tylko jak uzyskac takie o kontrasyt w domu, znaczy twarzyczka oswietlona reszta ciemna ???
Nikon D80 l S 17-70 Macro HSM l N 50/1.8 l T 55-200 l SB400 l kilka filtrów i duze checi
Albo regulować mocą lampy + przysłoną w aparacie albo (jeżeli się nie ma lampy studyjnej) "oszukać" nieco w PSuju.
EDIT: oczywiście idealnie jest uzyskać taki efekt w wyniku odpowiedniego ustawienia lamp. W PSuju nie zawsze wszystko da się zrobić.
nie nie, bez TYCH spraw, zona by mnie zabila
ja mialem latwiej, nie dosc, ze lampy studyjne (chinskie, wiec raczej pseudostudyjne), to ta sesja odbyla sie w teatrze, na kompletnie czarnej sali, wiec nie bylo zadnego echa swiatla, mozna bylo "rysowac" swiatlem tak jak sie chcialo, bylo duuuuuuuuuuuuzo miejsca, baaaaardzo wysoko i czarno jak w d...e![]()
czy mógłbyś napisać dokładnie jak świeciłeś, czym dokładnie świeciłeś itd?
jedynka najlepsza
dwójka - głowa za bardzo przekrzywiona, duże przedramię z przodu itd - nie. przepalone.
trójka - mniejsza o ten kosmyk włosów, ale szkoda niewidocznego pierwszego oka, bo za duże ramie da sie obciąć.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
na tej sesji swiecilem roznymi ukladami, ale wiecej niz 2 lamp nie uzylem, w przypadku tych 3 zdjec to jedna 400WS + maly softbox, wrzuce pozniej kilka innych z innym uzyciem lamp...
a do dyspozycji mam lampy YinYan z Funsportu1x CY 500WS, 2x CY 400WS, do tego Softbox 120x90, Softbox 90x60, Snoot, Wrota, 2 statywy proste i jede "zuraw"
bo ja zastanawiam się nad lampą właśnie z funsportu ale 100Ws - i nie wiem czy mi to wystarczy... Dlatego pytam. Zdaję sobie sprawę, że to nie wystarczy do oświetlenia całej postaci ale czy według Ciebie będzie ok do ujęć takich jak Twoje z tego wątku?
Skontaktuj się z nami