Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice

Domyślnie

Witam. Mam pytanie jako kompletny amator. Właśnie przywieziono mi Sigmę 70-200mm 1:2.8 II MACRO HSM z Media M. - mam pytanie czemu nie ma przełącznika A/M. Może ktoś mi odpowie, bo nie wiem czy jutro robić dym czy się nie znam. Działa dobrze, ale nie mam możliwości ustawienia manualnego - na instrukcji w pudełku jest rysunek z przełącznikiem obok bagnetu - u mnie w obiektywie nie ma. Inna wersja?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magor Zobacz posta
    Działa dobrze, ale nie mam możliwości ustawienia manualnego -
    zawsze możesz przełączyć na body

Domyślnie

Jest: http://www.optyczne.pl/aparaty_image...ig70-200_1.jpg

Nie ma: http://www.optyczne.pl/aparaty_image...ig70-200_3.jpg

Pewnie dostałeś nową wersję II, bez przełącznika, a ze względów oszczędnościowych instrukcja w pudełku jest ta sama co do pierwszej.

W jednym z obiektywów Sigmy widziałem taki myk, że się przesuwa nieco pierścień (w osi obiektywu, nie w bok) i już można ostrzyć manualnie. W tym chyba po prostu się kręci (bez potrzeby używania przełącznika, dlatego go nie ma), ale może na wszelki wypadek poczekaj na odzew od kogoś, kto już ma to szkło W starszych Sigmach też tak można pokręcić, tylko to może uszkodzić mechanizm ostrzenia.

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

Mam ten obiektyw od niedawna, użytkuję właśnie z D60. Co do użytkowania właśnie, to nie ma żadnych problemów. Może trochę trzeba się przestawić na trzymanie zestawu za obiektyw, a body sobie tak dynda, ale trochę się boję o bagnet.
    Co do pytań o przełącznik, to w tym modelu go nie ma bo w sumie nie jest potrzebny - silnik HSM umożliwia przeostrzenie ręczne, a całkiem AF można wyłączyć w menu.
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. No faktycznie nie ma - jest dla canona. Z testów domowych wynika, że model jest ok., szybki i ciężki Idę na chwilę w teren testować bo słońce super, ale minus 23 na termometrze.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów