Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: D50 szum

Domyślnie D50 szum

Witam,
    nie, nie będzie to kolejny post typu "szumofobia",
    a jedynie pytanie techniczne. Ponieważ "świeżak" jestem, proszę o wyrozumiałość.
    Mianowicie.

Zauważyłem że robiąc zdjęcie nawet na małym iso (200), przy manualnych ustawieniach
    np. w niedoświetlonym pomieszczeniu powiedzmy migawka 50 (bo nie chce rozmazac) i przesłona 2.8
    Na ciemniejszych partiach zdjęcia pojawia się mocny szum.
    Jak sobie z tym radzić?
    Oczywiście wiem że odszumianie w gimpie (czy innym psie ) czy dopalanie lampą,
    ale czy jest jakiś "magiczny" sposób robienia zdjęć przy świetle zastanym by ograniczyć szumy?
    Boz tego co zrozumiałem "odszumianie" w samym aparacie działa tylko przy naświetleniach pow 1sec...

Czy jeżeli robię w "ciemnym zastanym" to czy mniejszy będzie szum przy 1600 i normalnej ekspozycji czy przy 800 i ekspozycji podciągniętej przy wywoływania raw-a... nef-a znaczy się

pozdrawiam
    D50 + N50/1.8 + N85/1.8 + T17-50 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loki Zobacz posta
    Czy jeżeli robię w "ciemnym zastanym" to czy mniejszy będzie szum przy 1600 i normalnej ekspozycji czy przy 800 i ekspozycji podciągniętej przy wywoływania raw-a... nef-a znaczy się

pozdrawiam
    Bardzo podobnie to wyjdzie, choc moim zdaniem lepiej wlaczyc 1600, a gdy i to nie wystarcza to wtedy podciagac.
    D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)

Domyślnie

a mógłbs pokazać przykladowa fotke z a takim szumikiem ? niechce sie czepiac, poprostu chcialbym zobaczyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archangel Zobacz posta
    a mógłbs pokazać przykladowa fotke z a takim szumikiem ? niechce sie czepiac, poprostu chcialbym zobaczyc
    kurde... przynioslem jednego charakterystycznego nef-a do pracy coby "pokazac", wywolalem ufraw-em, otworzylem jakims image viewerem i...
    szumow nie ma!? tzn. sa ale znikome... po otworzeniu tego samego wywolanego zdjecia w gimpie szum jest okropny, sa to wrecz widoczne wyraznie kropy... po przeskalowaniu w gimpie zdjecia do 30% szum praktycznie znika w porownaniu do takiego samego powiekszenia zdjecia nieprzeskalowanego... a w przegladarce oba zdjecia sie nie roznia...

Nic juz z tego nie rozumiem, czy sa jakies ustawienia w gimpie ktore "podbijaja" szum podczas obrabiania zdjecia?

Domyślnie

zeby nie byc goloslownym, po lewej w gimpie, po prawej w przegladarce:

to jest to samo zdjecie, nie edytowane nic...

Czy ktos ma na to jakies sensowne wytlumaczenie???

Domyślnie

A czy to nie wynika przypadkiem z różnego sposobu wyświetlania zdjęć przez gimp'a i inną przeglądarkę. Mam tu na mysli jakiś "antyaliasing" przy skalowaniu. Porównaj foty przy powiększeniu 100% (1:1)
    Im więcej robie zdjęć, tym więcej mi nie wychodzi!
    --
    D50 + 18-200VR i plecak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin77 Zobacz posta
    A czy to nie wynika przypadkiem z różnego sposobu wyświetlania zdjęć przez gimp'a i inną przeglądarkę. Mam tu na mysli jakiś "antyaliasing" przy skalowaniu. Porównaj foty przy powiększeniu 100% (1:1)
    masz racje, przy 100% powiekszeniu poziom szumow sie wyrownuje...
    dlaczego w takim razie gimp tak ch...steczkowo wyswietla?? Przeciez to sie nie da nawet poprawnie ustawic odszumiania... ech...

Domyślnie

Gimp nie interpoluje zdjęć (czy to przy powiększeniu, czy oddaleniu zdjęć) dlatego jako materiał badawczy wklej wycinek 1:1.

Swoją drogą to muszę przyznać, że i tak dziwnie to wygląda, u mnie w Gimpie jak jest zdjęcie zmniejszone to tylko krawędzie są kanciaste, reszta ok jest.
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Uprawnienia umieszczania postów