Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    dzejson
    Gość

Unhappy Pomocy , Nikon F4

Witam, czytam wasze forum tregularnie , ale jeszcze nie mialem okazji wdac sie z Wami w dyskusje , mam nikona F4 jestem z niego bardzo zadowolony , nie bylo z nim problemow od ponad roku . Ale teraz zauwazylem u niego dziwna maniere, ktora mnie strasznie irytuje, moze to blachostka , wiec prosze sie nie smiac i potraktowac problem powazxnie

Wiec , dotychczas kiedy robilem fotke na automacie i autokokusie (to samo tyczy sie manualneego ustawienia), czas wyskakiwal mi w wizjerze na dole na zielonuym polu , a liczba klatek pstryknietych w malym polu u gory... ale od jakiegos czasu w gornym wizjerze pokkazuje sie czas... a dolny sie wogole nie swieci , czasem sie zaswieci i jest wszystko w porzadku do czasu kiedy u gory , gdzie jest liczba klatek polazuje sie napis bulb . lub fee ....

A na dole w pasku zielonym ... dzieja sie dziwne rzeczy raz AL ... raz sie wogole nie rusza... reaguje tylko ten gorny.. (pelni funkcje swiatlomierza)

Gdzie tkwi problem ? przestawilem cos? baterie? awaria jakas grubsza.. aparat nigdy nie zawodzil , nigdy nie ladowal na ziemi , garazowany pomocy

strasznie mnie to niepokoi ...

Domyślnie

Wymień baterie a potem zrób reset. Jak nie pomoże to serwis.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

A może oczyścić styki pomiędzy pryzmatem i korpusem...?
    Szansa niewielka, bo te styki są raczej niezawodne, ale kto wie...

Domyślnie

Wyciagnij baterie, owin w celofan i do lodowki na caly dzien, syberia niejednemu pomogla
    Tylko jak bys mieszkal w Manitobie jak ja to nie wystawiaj na balkon, teraz te -30 moglo by mu zaszkodzic

dzejson
    Gość

Domyślnie

a czy diody i numerki wyskakujace sa zasilane przez paluszki ? cxzy moze jest do niego jakas ukryta niewielka bateryjka za to odpowiedzialna ?

to ze sie psuje to wiem ...

ale moze da sie cos jeszcze zrobic, bo te aparaty sa niezawodne .

dzejson
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makary Zobacz posta
    A może oczyścić styki pomiędzy pryzmatem i korpusem...?
    Szansa niewielka, bo te styki są raczej niezawodne, ale kto wie...

jasniej kolego jasniej a nie lepiej poprostu wymienic bateryjki ?

po mo cy

Domyślnie

"Numerki wyskakujące" są niestety zasilane przez "paluszki" Niestety, bo odpada proste rozwiązanie wymiany "ukrytej bateryjki". "Paluszki" oczywiście można wymienić, zwłaszcza jeśli są "stare"
    A poważnie: F4 - jak na pewno wiesz - ma zdejmowany pryzmat
    http://www.mir.com.my/rb/photography.../htmls/map.htm
    połączony z korpusem 11 stykami, przez które m.innymi jest zasilany element pomiarowy. Być może styki są zabrudzone i dlatego wyświetlacz wariuje... To jest tylko rada Małego Kazia, bo nie mam żadnych doświadczeń z takim uszkodzeniem, ale myślę, że zanim schowasz baterie do lodówki możesz przyjrzeć się stykom i spróbować je delikatnie oczyścić.
    Jeżeli natomiast w miejscu, gdzie do tej pory wyświetlała się numeracja klatek pojawi się napis "Sprzedaj mnie i kup D80", to sytuacja jest poważna i nie masz już żadnych szans

dzejson
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makary Zobacz posta
    "Numerki wyskakujące" są niestety zasilane przez "paluszki" Niestety, bo odpada proste rozwiązanie wymiany "ukrytej bateryjki". "Paluszki" oczywiście można wymienić, zwłaszcza jeśli są "stare"
    A poważnie: F4 - jak na pewno wiesz - ma zdejmowany pryzmat
    http://www.mir.com.my/rb/photography.../htmls/map.htm
    połączony z korpusem 11 stykami, przez które m.innymi jest zasilany element pomiarowy. Być może styki są zabrudzone i dlatego wyświetlacz wariuje... To jest tylko rada Małego Kazia, bo nie mam żadnych doświadczeń z takim uszkodzeniem, ale myślę, że zanim schowasz baterie do lodówki możesz przyjrzeć się stykom i spróbować je delikatnie oczyścić.
    Jeżeli natomiast w miejscu, gdzie do tej pory wyświetlała się numeracja klatek pojawi się napis "Sprzedaj mnie i kup D80", to sytuacja jest poważna i nie masz już żadnych szans
    Wiem Wiem wczoraj sie tam wyswietlilo "Kupisz D80 a Ci raczki upier..."

Domyślnie

No wiesz po F4 na D80 ... totalna profanacja, minimum D2Xs.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów