Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Nikon D3x a D3s

Domyślnie

Co by nie było gdybania.
    Mam obie puszki i używam ich na co dzień, jednak zdecydowanie do różnych celów i nie wyobrażam sobie ISO 3200, a tym bardziej 6400 z D3x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    . Konkretnie miałem na myśli ISO programowe w D3x. Nada się do reportażu w zastanym do prasy, do internetu. Nie da rady? Da i to w cuglach.
    D3x do fotografii do netu i reportażu? To bez sensu. Te body mają nie osoby łapiące wszystkie fuchy (bo to oznacza, że gonią za kasą) a osoby które już te kasę mają. I mają różne body do różnych celów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Co by nie było gdybania.
    Mam obie puszki i używam ich na co dzień, jednak zdecydowanie do różnych celów i nie wyobrażam sobie ISO 3200, a tym bardziej 6400 z D3x
    No pewnie, mając te dwie puszki nie miało by to sensu.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    D3x do fotografii do netu i reportażu? To bez sensu.
    A czy ja polecam komuś żeby kupił do takich zastosowań? Tylko mówię, że można również użyć z powodzeniem dodatkowo... Zamiast stanąć z rozłożonymi rękami, bo akurat nie ma się na podorędziu jedynego właściwego sprzętu by wykonać zdjęcie na ISO 3200

Jak Nikon zrobi profesjonalny aparat bez uszczelnień to będziesz go polecać jako jedyny który nadaje się do fotografowania w słońcu, bo te uszczelnione przecież służą do fotografowania w deszczu? :P

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Te body mają nie osoby łapiące wszystkie fuchy (bo to oznacza, że gonią za kasą) a osoby które już te kasę mają. I mają różne body do różnych celów.
    Jedni mają, drudzy nie - myślę że to nie ma większego znaczenia dla głównego tematu od którego jesteśmy coraz dalej

Domyślnie

dziś oczywiście nic poza D3s już nie nadaje się do używania iso3200 i 6400... Ale jeśli ktoś jednak chce spróbować, to okazuje się że jakość obazwoania D3x nawet na ekranie komputeram przy 100% powiększeniu jest porównywalna z canonem 1dmk3!! Biorąc pod uwagę że D3x ma 24.5 zamiast 10mpix o takiej własnie jakości, można by postawić tezę że skoro ludziska fotografują Mareczkiem na tej czułości to nikon D3x też chyba da radę
    http://dxomark.com/index.php/eng/Ima...(brand2)/Nikon
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Post Nikon D3s a D3x

Witam ponownie.
    Wątek mój pojawił się nie przypadkowo.
    Jako osoba żyjąca tylko z fotografii i wykonująca różnego rodzaju zlecenia dla bardzo różnych klientów, a nie uprawiająca fotografii kotletowej mam spory dylemat w dokonaniu wyboru. Oczywiście gdybym kupił oba korpusy, nie było by tego wątku.
    Zresztą jak widać z dyskusji, wybór nie jest nadal taki prosty?.

Pozdrawiam
    Janpiot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    dziś oczywiście nic poza D3s już nie nadaje się do używania iso3200 i 6400... Ale jeśli ktoś jednak chce spróbować, to okazuje się że jakość obazwoania D3x nawet na ekranie komputeram przy 100% powiększeniu jest porównywalna z canonem 1dmk3!! Biorąc pod uwagę że D3x ma 24.5 zamiast 10mpix o takiej własnie jakości, można by postawić tezę że skoro ludziska fotografują Mareczkiem na tej czułości to nikon D3x też chyba da rade
    No ja mialem przyjemnosc fotografowac wilka D3x-em na pokazach lotniczych i powiem tak, nawet na wysokim ISO jak na te puszke (800 i 1600) matryca super trzyma detal mimo pojawiajacego sie szumu. Co wiecej po zeskalowaniu takiego obrazka do 12mpix jest miod malina Tak nota bene D3x w crop mode daje fajniejszy obrazek od D300s i gdyby finanse nie graly roli to IMHO najlepsza puszka z cropem w Nikonie na ta chwile I jesli D300s mozna robic reporterke to tym bardziej da sie D3xem

Ot taki moj, nieco przewrotny punkt widzenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janpiot Zobacz posta
    Zresztą jak widać z dyskusji, wybór nie jest nadal taki prosty?.
    chyba jest prosty, bo to dwa zupełnie rózne body. D3 jest szybki i ma wiele lepsze wysokie ISO. Jest zdecydowanie uniwersalniejszym body. D3x ma w stosunku do D3 kilka wad (za mało fps do sportu, słabsze ISO 3200) a tylko jedną zaletę - ilość Mpx. Pytanie ile masz tych zleceń które wymagają super jakościow wydruków w ogroomnych formatach. Bo to tu jest tylko róznica.
    Z moich spostrzeżeń - zleceń takich jest tak mało, że nie rekompensują wyższej ceny D3x. A ponadto klienci i tak nie zobaczą róznicy, zobaczysz je ty sam , możesz je spokojnie realizowac na D3. Przypomnę, że większe formaty ogląda się z dalszej odległosci.
    Podsumowując - uniwersalny jest D3. D3x - nie.

kichu - D300 z gripem ma więcej fps od D3x.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja sie w pelni z Twoim wywodem w kwestii d3s vs d3x zgadzam Jacku

natomiast o tym dx to troche przewrotnie napisalem... niemniej w pewnym momencie doszlismy z Tadziem do wniosku ze najlepsza na chwile obecna puszka DX w Nikonie pod wzgledem jakosci obrazka jest... wlasnie D3x a roznica fps o ktorej piszesz to tylko 1fps d3x w trybie dx 12bit klepie 7fps, a d300s 8fps, takze w duzej ilosci zastosowan pomijalna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    .a roznica fps o ktorej piszesz to tylko 1fps d3x w trybie dx 12bit klepie 7fps, a d300s 8fps, takze w duzej ilosci zastosowan pomijalna
    1 fps jest do przeżycia, ale ja porównuje prędkości D3x pracującego na pełnej klatce i D3. Tu różnica jest znacząca.
    Co do tego która puszka jest najlepsza - ja tez uważam, że D3x, ale ja jestem "studyjny" i dla mnie nie ma jakiegoś priorytetu dobrego wysokiego ISO, czym się róznię od znacznej większości forumowiczów.

Domyślnie

Cześć Jacku, przez Ciebie znowu nie wiem co wybrać Tak przyglądam się temu wątkowi, gdyż mam ten sam dylemat D3s czy może D3x. W tej chwili oba mogę kupić w cenie 17 000/ sztuka (Co prawda D3s - nówka, D3x używka). Wszystko wskazuję na D3s jednak te 24 MPX bardzo kuszą. Jacku powiedz czy w studio jest duża jakościowa różnica po przeskalowaniu foty z D700 do 24 MPX w porównaniu do D3x.
    Pozdro z Gdyni.
    NikonyD850, Z6, D810, i cała szklarnia...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów