Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Zimowy portret highkey

Zdjęcie z tej samej sesji co te krolewicz'a (dzięki Paweł za pomoc):
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=129040
    prawie jak Nikon

Domyślnie

Kolega sobie znacznie lepiej poradził.
    Obróbka u mnie wygląda trupio i rozmycie.
    Trzeba by do tego zdjęcia ponownie przysiąść.
    ps. ostatnio modna definicja high key na naszym forum, błędnie niestety interpretowana.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej Olender ; 17-01-2010 o 18:56
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    ostatnio modna definicja high key na naszym forum, błędnie niestety interpretowana.
    Chętnie dowiem się jaka jest prawidłowa interpretacja.
    prawie jak Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yeee Zobacz posta
    Chętnie dowiem się jaka jest prawidłowa interpretacja.
    W sieci już tak utarła się moda na High Key że roi się od masy tutoriali przedstawiających pseudo High Key.
    Porównał bym to do sztucznego rozmycia w obróbce zamiast użycia naturalnych właściwości jasnych szkieł.
    Dla mnie high key to przede wszystkim odpowiednie oświetlenie. Np.

w rezultacie np.

//EDIT
    BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 16-04-2025 o 08:40 Powód: brak zdjęć, wygasł hosting
    olender.me

Domyślnie

Dla mnie high key to przede wszystkim odpowiednie oświetlenie. [/img]
    podkreślenie moje

Wikipedia to kiepski autorytet, ale lepszy rydz niż nic (btw z tego co pamiętam technika ta została nazwana w erze przed zaistnieniem fotografii barwnej):
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Technika_high-key
    prawie jak Nikon

Domyślnie

podkreślenie moje

Wikipedia to kiepski autorytet, ale lepszy rydz niż nic (btw z tego co pamiętam technika ta została nazwana w erze przed zaistnieniem fotografii barwnej):
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Technika_high-key
    Przeczytaj jeszcze raz definicję z wiki i odpowiedz sobie na pytanie czy zamieszczona przez Ciebie fotografia spełnia jakiekolwiek opisane warunki. Nie bierz zbytnio do siebie moich wypowiedzi. Po to zdjęcia prezentujemy by można było wyrazić swoje zdanie. Być może inni forumowicze będą widzieli co innego.
    olender.me

Domyślnie

Przeczytaj jeszcze raz definicję z wiki i odpowiedz sobie na pytanie czy zamieszczona przez Ciebie fotografia spełnia jakiekolwiek opisane warunki..
    Wikipedia, wybrane fragmenty:
    technika wykonywania fotografii polegająca na dobraniu odpowiednich tematów o przewadze nienasyconych, jasnych tonów

Technikę tę stosuje się przede wszystkim wobec fotografii przedmiotów jasnych, np. osób jasnej karnacji, bielizny, białych kwiatów lub przy zamiarach podkreślenia delikatności przedmiotu, spokoju chwili fotografowania.
    Ważnym w tej technice jest dobranie oświetlenia i czasu ekspozycji, tak by tło było jasne, przedmiot od niego oddalony na tyle, by cienie były niewidoczne dla aparatu. Oświetlenie powinno być mocne, a zarazem jak najbardziej rozproszone

koniec fragmentów z Wikipedii

Rozmawiamy o tym samym? O konkretach?
    Ja nie biorę tego do siebie, bo fota jest taka jaką chciałem uzyskać i nie mam zamiaru "przysiąść do niej jeszcze raz" tylko dlatego, że Ty widzisz te zdjęcie inaczej i nie odpowiada Ci taki sposób fotografowania.
    Jedno co mnie zaskoczyło, to Twoje podejście do tematu:
    ps. ostatnio modna definicja high key na naszym forum, błędnie niestety interpretowana.
    zakładasz błąd tylko dlatego, że nie jest zgodne to z Twoim poglądem:
    Dla mnie high key to przede wszystkim odpowiednie oświetlenie[/img]
    Odwróćmy Twoje ostatnie pytanie/sugestię: Co w moim zdjęciu nie jest zgodne z tą definicją z wikipedii?
    prawie jak Nikon

Domyślnie

Odwróćmy Twoje ostatnie pytanie/sugestię: Co w moim zdjęciu nie jest zgodne z tą definicją z wikipedii?
    Cytat Zamieszczone przez wiki
    Oświetlenie powinno być mocne, a zarazem jak najbardziej rozproszone – najlepiej skierowane w zupełnie przeciwną stronę niż obiekt fotografowany
    U ciebie żadnego kontrującego światła nie ma. To głównie światło ma budować te technikę. Ty masz zdjęcie w zwykłych warunkach. Dokonałeś desaturacji, wyciągłeś światło i myślisz że to załatwiło sprawę? no proszę Cię.
    Kolejny raz zaznaczam że to moja opinia. Widzę że się z nią nie zgadzasz. Utnijmy więc tą polemikę.
    olender.me

Domyślnie

High czy Low nie wiem - mi ani kadr ani obróbka nie podchodzi. Efekt potęguje tu lekkie mydełko (może za sprawą niewyostrzenia podczas zmniejszania).
    Może z sesji masz jeszcze jakieś inne kadry? Jeśli tak to wrzuć.

Domyślnie

U ciebie żadnego kontrującego światła nie ma. To głównie światło ma budować te technikę. Ty masz zdjęcie w zwykłych warunkach. Dokonałeś desaturacji, wyciągłeś światło i myślisz że to załatwiło sprawę? no proszę Cię.
    Kolejny raz zaznaczam że to moja opinia. Widzę że się z nią nie zgadzasz. Utnijmy więc tą polemikę.
    Zaraz zaraz, nie tak szybko
    Że w zwykłych warunkach to co? Że nie może być? Może być tylko w studio? I nie można nim manipulować w cyfrowej ciemni?
    Ma przemawiać obraz, a nie w jaki sposób go się "wyciągnęło".
    Nie ma kontrującego światła, jest rozproszone, takie miało być, w pochmurny zimowy dzień przy leżącym śniegu (na zdjęciu przykładowym na wikipedii też trudno dopatrzyć się kontry, dziwne, że jej brak ma stanowić dyskwalifikację techniki).
    I opodkreśleniu, czyli, że niby światło ma budować tę technikę: skąd znów takie twierdzenie? W wikipedii w definicji światło pojawia się dopiero w piatym zdaniu, pierwsze brzmi tak:

"High key (ang. wysoka tonacja) – technika wykonywania fotografii polegająca na dobraniu odpowiednich tematów o przewadze nienasyconych, jasnych tonów."

Podałeś jako przykład tej techniki zdjęcie o : kontraście takim jak na papierze twardym (a nie specjalnym lub miękkim jak powinno być wg. wikipedii), o wysokim nasyceniu barwnym z mocną czerwoną plamą prawie w centrum zdjęcia (usta) wyraz oczu i mimika twarzy modelki nie ma nic wspólnego ze spokojem i delikatnością. Zdjęcie jest ostre i szczegółowe aż kłuje po oczach. Z definicją z wikipedii ma chyba tylko wspólne jasne tło i.... nic więcej.

A co do Twojego zdania to wyraziłeś się w pierwszym poście, do którego się ciągle odnoszę - zarzuciłeś BŁĄD w interpretacji techniki i odesłałeś zdjęcie do ponownej obróbki czy poprawki - i do tego się właśnie odnoszę, a nie do tego, że zdjęcie Ci się nie podoba i widziałbyś je inaczej.

Cytat Zamieszczone przez microbot Zobacz posta
    High czy Low nie wiem - mi ani kadr ani obróbka nie podchodzi. Efekt potęguje tu lekkie mydełko (może za sprawą niewyostrzenia podczas zmniejszania).
    Może z sesji masz jeszcze jakieś inne kadry? Jeśli tak to wrzuć.
    A przykro mi, ale nie.
    Mam inne zdjęcia, ale to te tutaj umieściłem bo jest najbliższe efektowi jaki zamierzałem uzyskać, najbliższe obrazowi jaki miałem w głowie przystępując do realizacji zdjęć.
    "Mydełko" jest celowe, został nałożony na powiększeniu lekki filtr zmiękczający krawędzie - to portret, a nie brzytwa do golenia Dla mnie nieostrość czy szum nie jest wadą a cechą obrazu. Nie jestem dzieckiem cyfry, tylko fotografii na tradycyjnych materiałach srebrowych, przykro mi.
    I mówiąc szczerze, spodziewałem się bardziej konkretnej krytyki niż "mi ani kadr ani obróbka nie podchodzi".
    Ostatnio edytowane przez yeee ; 17-01-2010 o 21:04
    prawie jak Nikon

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów