Szukaj
Ale przede wszystkim. Terenówką i po szosie pojedziesz, ale co nie znaczy, że jest jakaś uber-fantastyczna do jeżdżenia po A4. Tak samo portret zrobisz i 12mm nawet, ale to nie zastąpi 85(DX) czy 105/135(FX). Do autora, kupiłbym jakieś 85mm + ew matówka z klinem jeśli nie planujesz przesiadki na body z wiertarką.
czarne puszki, brudne słoiki, granaty, jakieś kable, elektroniczne ustrojstwa, błyskające cosie i metalowe tyczki coby się podeprzeć można było
Dobra 85-tka nie jest złajednak nie trzeba się tego tak kurczowo trzymać
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
No to wykopujemy!
Teraz pytanie... zostaję przy tej 85... może macie coś na sprzedaż???
Albo, jeśli możecie, podeślijcie linki z allegro (kogoś zaufanego). Szkło pod D40![]()
Śrubokręt i śrubokręt, a nie zauważyliście panowie, że nikon wypuszcza coraz więcej obiektywów z Af-S? Poza tym, apropo portretów to jedna z użytkowniczek portalu obiektywni.pl używa d40+N50 1,8 i ręcznie ostrząc robi niesamowite portrety swojego dziecka, jeden z nich wygrał nawet konkurs w czasopiśmie DFV.
Dlatego też uważam, że wszystko zależy od fotografa a nie od długości ogniskowej, zawsze można "zumować nogami".
P.S. Odwołując się do jednej z wypowiedzi apropo auta terenowego jeżdżącego po szosie to uważam, że takie auto idealnie się sprawdza na polskich "szosach" ponieważ polskie drogi to nic innego jak trudny teren... Jadąc dziurą czasami spotykamy drogę.
Tak więc wszystko zależy od punktu patrzenia![]()
D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
www.rafalwisniewski.com.pl
ja doradzam zmianę body, sam to uczyniłem w wakacje, sprzedając d60, można w tej samej cenie kupić d50/70, ja kupiłem egzemplarz z ~1500 klatek przebiegu, a więc się da
teraz się cieszę 70-210, 80-200na pewno warto zmienić body
Czyżby mały dylemat?
Wcześniej, przekonywali mnie, że jednak body mogę w każdej chwili wymienić... ;/
Jakoś konkretnie doradzilibyście??
Co do mojej osoby. Z długością ogniskowej nie miałbym problemów... Tak jak napisał unicode, mogę nadrabiać nogami.
Co do automatyki... jakoś zaprzestałem tego używać dosyć dawno. Teraz only manual i manual... (fajnie, gdybym się nauczył w SB600 "manuala" używać :P)
Najlepiej się cofnij zupełnie i wróć do zenita... hehe
Jak komuś coś doradzasz to się zastanów trochę. Niemal każdy nowy obiektyw ma silnik wbudowany i raczej producent będzie wypierał stare szkła i wprowadzał nowsze, lepsze, z nowymi funkcjami. Jeżeli już zmiana body to na nowsze, które jest lepsze (wydajnościowo, jakościowo itp.), a nie cofać się w przeszłość. Jakby te body d50/70 były tak genialne to by nie zostały zastąpione nowymi modelami. Nic nie jest wieczne ani doskonałe i zawsze prędzej czy później zostanie zastąpione czymś nowszym.
Jeżeli chodzi o moje zdanie to wybierz sobie dobry obiektyw i pozostań przy swojej puszce, a jak ją bardzo dobrze poznasz oraz jej ograniczenia (które Ty zauważysz a nie ktoś na forum) i zaczną Ci przeszkadzać, wtedy możesz pomyśleć o zmianie body i wtedy naprawdę będziesz wiedział co jest Ci potrzebne a co nie.
A co do wyboru obiektywów, to ostatnio tez zastanawiam się nad zakupem jakiegoś zamiennika kitowego szkła o lepszych parametrach i wyszukałem dwie interesujące mnie pozycje:
Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED - uniwersalny zoom spacerowy nadający się zarówno do zdjęć w pomieszczeniach jak i cykania portretów, specjaliści oceniają go bardzo dobrze pod względem parametrów np. ostrości. Niestety nie jest najjaśniejszy (można to trochę lampą nadrobić) ale za to jego cena to około 850zł
oraz
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM - nowy obiektyw świetnie się zapowiadający jako zamiennik kitowego szkła, światło całkiem przyzwoite, posiada silnik oraz stabilizację, jeżeli chodzi o zakres ogniskowych to do porterów również się nadaje (mając matrycę APS-C mnożysz ogniskową przez 1,5). Jedyną wadą jak na razie wydaje się być jego cena, obecne znalazłem go w jakimś sklepie za 1999zł, oficjalnie wchodzi do sklepów 22 stycznia, producent zasugerował cenę około 1700zł, trzeba poczekać trochę na obniżkę oraz czy testy potwierdzą czy wart jest naszej uwagi.
D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
www.rafalwisniewski.com.pl
niemal każdy, bo np nie ma porządnej portretówki w ludzkiej cenie, a 70-200 to niekoniecznie najlepsze, a juz na pewno nie najtańsze rozwiązaniepo drodze 50mm/1.4, ale to też nie idealne rozwiązanie. bez silnika tanie 50mm, dwie 85, ze o 105 i 135 nie wspomnę
do tego bardzo fajne szkiełka typu 70-210 f4 czy 80-200 2.8, które teraz można dostać za grosze. Sporo jest też szerokich kątów bez silnika, typu tokina 11-16. Jest sens się ograniczać?
Jakich nowych funkcji potrzebujesz w obiektywie? jedynie vr pojawił się stosunkowo niedawno i jest rzeczywiście przydatny, reszta nie zmienia się drastycznie od x lat.
taki d40 ma taką sama matrycę, co d50, ale jest pozbawiony górnego wyświetlacza, śrubokręta, nie ma bracketingu i pewnie czegoś jeszcze. więc który jest rzeczywiście lepszy? z kastratów to jedynie d5000 jest ciekawy ze względu na matryce.
Skontaktuj się z nami