Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: raw -tiff ?

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A jak chciales zobaczyc cokolwiek innego w WordPadzie? Kurna! Przeciez to elementarz z obslugi komputera! Zmien rozszerzenie TIF na NEF i to wszystko.
    Stig, nie podniecaj sie tylko przeczytaj po co mial otworzyc w WordPadzie - zeby sprawdzic "naglowek" a nie otwierac NEF-a do edycji.

Po za tym juz wczesniej napisalem zeby zmienic rozszerzenie na NEF i probowac otworzyc w ACR.

Cytat Zamieszczone przez dzejms
    albo po prostu zmien nazwe na NEF i otworz z ACR.
    Przeciez to podstawy z czytania ze zrozumieniem. Zaparz sobie meliske przed czytaniem postow.
    Ostatnio edytowane przez dzejms ; 15-01-2010 o 09:33
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

tez tak kiedyś miałem - trzeba zamienić rozszerzenie .tif na .nef i wszystko będzie ok

przepraszam za powtórkę - nie doczytałem, że Stig już to wyjaśnił.
    Ostatnio edytowane przez ajma ; 15-01-2010 o 09:32

Domyślnie

Zmień sobie rozszerzenie np w total commanderze jest w zakładce file "multi-rename tool" i jak jedno się elegancko otworzy to potem możesz zrobić to hurtowo. Można to także zrobić jak mówią koledzy przez np. notatnik, ale jeśli plików jest dużo to każdy musisz otwierać, a to nudna robota. W commanderze zaznaczasz wszystkie i jazda. Pozdrawiam
    DX|FX|kilka szkiełek|SB600 i Yungnuo
    http://blog.foto-radom.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pugisan Zobacz posta
    tomi34 po wypowiedzi stiga nasuwa mi sie tylko jedno "jak mogłeś tego nie wiedzieć ? przecież to podstawa!" ROTFL

Stig wiecej dystansu nie każdy jest takim miszczem jak Ty
    Czlowieku, wyluzuj z ta glupkowata ironia! Historyjka ze zmiana rozszerzenia pliku, to takie same podstawy jak zdjecie dekla z obiektywu, zeby zrobic zdjecie! Demonizowanie tego slowami "nie kazdy musi to wiedziec", jest po prostu smieszne! Tym bardziej w obliczu tego, ze wiedzial jak odzyskac pliki z karty, ale juz nie -- jak zmienic ich rozszerzenia...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzejms Zobacz posta
    Stig, nie podniecaj sie tylko przeczytaj po co mial otworzyc w WordPadzie - zeby sprawdzic "naglowek" a nie otwierac NEF-a do edycji.
    Jesu -- ale ja wiem po co mial otworzyc w WordPadzie! Tylko nie moge zrozumiec jego zdziwienia "same krzaki -- zadnych danych", bo czym niby sa te "krzaki"?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Jesu -- ale ja wiem po co mial otworzyc w WordPadzie! Tylko nie moge zrozumiec jego zdziwienia "same krzaki -- zadnych danych", bo czym niby sa te "krzaki"?

Ok, ok. Wrzucmy na luz. Nie ma sie co goraczkowac, szczegolnie, ze kolega "poszkodowany" zalozyl 3 tematy w "pilnej" sprawie a raczej ich nie czyta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebwer Zobacz posta
    Zmień sobie rozszerzenie np w total commanderze jest w zakładce file "multi-rename tool" i jak jedno się elegancko otworzy to potem możesz zrobić to hurtowo. Można to także zrobić jak mówią koledzy przez np. notatnik, ale jeśli plików jest dużo to każdy musisz otwierać, a to nudna robota. W commanderze zaznaczasz wszystkie i jazda. Pozdrawiam
    Zmiana rozszerzenia przez notatnik?! Coś się chyba koledze pomieszało...
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zink Zobacz posta
    Zmiana rozszerzenia przez notatnik?! Coś się chyba koledze pomieszało...
    Nie pomieszało mi się. Nie wiem co prawda jak jest z plikami graficznymi, bo nie próbowałem, ale otwierając w notatniku pliki html, php, rejestru ... mogę wybrać opcję zapisz jako i nazywając plik postawić kropkę a po kropce rozszerzenie jakie mi się podoba. Te pliki które zmieniałem działały. Powtarzam nie wiem jak jest z tiff i raw, ale myślę, że powinno być podobnie. Co do commandera jestem pewien i to napisałem. Pozdrawiam i bez emocji

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebwer Zobacz posta
    Nie pomieszało mi się. Nie wiem co prawda jak jest z plikami graficznymi, bo nie próbowałem, ale otwierając w notatniku pliki html, php, rejestru ... mogę wybrać opcję zapisz jako i nazywając plik postawić kropkę a po kropce rozszerzenie jakie mi się podoba. Te pliki które zmieniałem działały. Powtarzam nie wiem jak jest z tiff i raw, ale myślę, że powinno być podobnie. Co do commandera jestem pewien i to napisałem. Pozdrawiam i bez emocji
    Z TIFFAMI nie przejdzie, jako ze notatnik ma limit wielkosci otwieranych plikow. Dodatkowo moze interpretowac znaki konca linii ktorych fizycznie nie ma w tym pliku. Wiec uzwaznie notatnka to zmiany rozszerzen plikow innych niz *.reg, *.xml, *.txt *.htm(l) jest pomylka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzejms Zobacz posta
    Z TIFFAMI nie przejdzie, jako ze notatnik ma limit wielkosci otwieranych plikow. Dodatkowo moze interpretowac znaki konca linii ktorych fizycznie nie ma w tym pliku. Wiec uzwaznie notatnka to zmiany rozszerzen plikow innych niz *.reg, *.xml, *.txt *.htm(l) jest pomylka.
    Masz rację właśnie sprawdziłem. Czyli do foto polecam commandera Sorki za zamieszanie
    Ostatnio edytowane przez sebwer ; 15-01-2010 o 15:30

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów